idiomy z pociągami

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś może wyjaśnić znaczenie idiomatyczne (nie dosłowne!) następujących wyrażeń:
1. perdere il treno
2. finire su un binario morto
3. uscire dai binari
4. fare le valigie
5. rientrarenei binari
pierwsze to może stracić jakaś okazje, fare le valigie p .fai le valigie czyli np wynos sie
zaznaczam, że to tylko intuicyjnie:
1. perdere il treno...straćić szansę
2. finire su un binario morto....pójść w odstawkę
3. uscire dai binari...wypaść z gry
4. fare le valigie...kończyć swój udział w czymś
5. rientrarenei binari...wejść z powrotem do gry
ciekaw jestem opinii innych
Dziękuję bardzo za pomoc,
ja znalazłam jeszcze (stary, dobry De Mauro)- binario morto - fig., situazione negativa senza alcuna possibilità di miglioramento o soluzione: essere, trovarsi su un b. morto
Chi ha parlato del mio lavoro?Io lavoro nei treni!
Kogos rozmawiala z moim pracy?Ja jestem kolejarzem!!!!!!!!! @;-)))))))))))))))hihihihihihihihihi!!!!!!!!!!!!!!!
>1. perdere il treno...straćić szansę - si
>2. finire su un binario morto....pójść w odstawkę - prawie, bo oznacza, ze stanales w miejscu, nie widac zadnych zmian w zyciu, zadnych nowosci, nie rozwijasz sie, wegetujesz, znajdujesz sie w slepym zaulku
>3. uscire dai binari...wypaść z gry - raczej nie, bo oznacza, ze oddaliles sie od normalnych regul zyciowych, obyczajow. Mowi sie tak tez o kims, kto nagle zmienil swoje zwykle zachowanie.
>4. fare le valigie...kończyć swój udział w czymś - si, bo oznacza zwijac manatki, konczyc z czyms, isc sobie
>5. rientrarenei binari...wejść z powrotem do gry - tego nie wiedzialam, a w slowniku pisze:

Rientrare nel binario della legalita - nell'ambito della legalita
";-)))hihihihihihihihihi!!!" - ??? non ci capisco nulla`, Zapiekanka, spiegati meglio!
Grazie!!!
Nel senso che hanno parlato degli stiupidi che si buttano dai treni o che i treni deragliano e mi son detto chi e' che dice su questo che io lavoro nei treni?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - tłumaczenia