języki, które kochamy!

Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna
hmm poznawanie danego języka ( w tym rownież ojczystego0 jest procesem trwającym całe życie bo nieustannie wzbogacamy słownictwo,opanowujemy liczne niuanse językowe etc..dlatego okreslenie znam biegle jakiś jezyk świadczy albo o braku samoktrytycyzmu albo genialnym umysle ;)) ja uwielbiam angielski i komunikuje się w nim bez wiekszych problemow niemniej do perfekcji jeszcze mi daleko...oprocz tego jezykiem ktoy szczegolnie mi się podoba jest turecki ktorego naukę 9 (w powijakach0 porzucilam na rzezc wloskiego (przyznam że w przeszlosci serdecznie nie znosilam tego języka podobnie jak innych romańskich ale los chcial ze w jakimś stopniu "związalam się' z tym krajem ;))) zupelnie nie "trawię" rosyjskiego i francuskiego-tortura dla mojego ucha ( uczylam sie obydwu w przeszlosci-nakaz szkolny i akademicki :/)
To wy wszystkie studiujecie romanistykę?Rahma,a ty gdzie uczyłas się tureckiego?A oprócz studiowania włoskiego czego się jeszcze uczysz?Ja nie mam nic wspólnego z lingwistyką ale spodobał mi się język włoski więc chyba zacznę się go uczyć amatorsko.A propos rosyjskiego,mnie osobiście on się podoba,chciałam go nawet początkowo zdawać na maturze ale na tzw.starej maturze nie można było zdawać języka,którego nie było w szkole.
rahma masz całkowitą rację poziom perfekcyjny w języku angielskim zaczyna sie od 1[tel]słów ,a w włoskim od 30000 słów. Ja znam tylko jedną osobę która osiągnęła poziom perfekcyjny w kilku językach.
darinko nie studiuję zadnej filologii tak dla jasności ;))) w wawie jest sympatyczna szkola językow orientalnych (turecki ,arabski,koreański ,japonski i cosik jeszcze ;)) jesli ktoś potrzebuje namiary chetnie podam
Ja tylko się pytam,bez obrazy.Kończę kosmetologię więc to trochę inna strona medalu.Do tej pory nie interesowałam się nauką języków bo nie czułam takiej potrzeby.Ale ostatnio,jak kupiłam sobie satelitę i podłączyli mi naście kanałów arabsko i włoskojęzycznych stwierdziłam,że to tak pięknie brzmiący język,że dobrze byłoby się nim zainteresować.Bardzo też mi się podoba język hinduski ale dla mnie za trudny do nauki.
Tak hinduski to piękny język podobnie jak chiński. Od przyszłego roku w Indiach rozpocznę studia.
no prosze,to pieknie!! dlaczego akurat tam,jaki kierunek,jesli mozna jarnasa:)
domka z czysto praktycznego powodu . Firma której pracuję przerzuca tam produkcje. A będę tam studiować literaturę indyjską. A to nie oznacza że porzucę naukę włoskiego czy kontynuację nauki angielskiego.
jarnasa, gdzie słyszałaś że żeby znać biegle angielski trzeba znac 1[tel]słów? Przecież tyle haseł nie ma nawet w moim ogromnym słowniku Webstera ;-)
O wymowę chodzi jest juz ponad 2[tel]słów i codziennie powstaje nowe
domka. a co sadzisz o ukraińskim bo ktoś mi załatwił kurs 3 miesięczny na Ukrainie . Melodia tego języka jest ładna
Hej,
Jestem ciekawa czy sa wsród Was osoby,które znają dobrze włoski,francuski i hiszpański?(zaczynam się właśnie powoli uczyć tego ostatniego i zastanawiam się do jakiego języka hiszpański jest bardziej podobny? Słyszałam bardzo podzielone opinie...Osobiście zawsze mi się wydawało,że do włoskiego:)Czy komuś się mylą słówka?(to chyba naturalne,ale i zabawne na poczatku nauki:)
Jak na razie nie szaleje z hiszpańskim,żeby mi się wszystko nie pomieszało,ale
bardzo chętnie poznałabym jakie są Wasze doświadczenia w tym zakresie.
Pozdrawiam wszytkich,którym nauka języków sprawia wiele przyjemności,
Madzia
Ja Ci mogę powiedzieć z własnego doświadczenia ze jakoś włoski nigdy mi sie nie mylił z hiszpańskim. A teraz z tej grupy językowej uczę sie portugalskiego i znajomość języków które wymieniłam mi sprawę ułatwia. A z francuskim to nie wiele jeszcze miałem do czynienia. Ale znam jedną osobę która potrafi w tych 3 językach przetłumaczyć bez słownika nawet najbardziej zawile słowa.
Dzięki za odp! :) To optymistyczne co napisałaś :))) Podoba mi się ten sposób myślenia,że nauczone w przeszłości języki,jesli np.należą do jednej rodziny (tu:romańskiej)mogą ułatwić naukę a nie wszystko pomieszać.
Oczywiście nie można robić wszytkiego naraz,ale mówimy o normalnym tempie nauki :)
Mnie wiele osób odradzało jak zapisałam się na studiach na włoski,że mi się na pewno pomiesza z francuskim(a figa,jakoś przeżyłam-ale nadal się uczę wiadomo!)
Mam nadzieje,że tak samo się uda z hiszpańskim, tylko trzeba duzo cierpliwości no i trochę czasu-jak zawsze :)
Dam Wam znać za kilka lat czy mi się udało(no ale w tym czasie mam nadzieję jeszcze się udzielać na forum :)
Pozdrawiam serdecznie!!! :*
Wiesz to naukowo jest dowiedzione że pomagają. Mój znajomy to wyjaśnił od strony naukowca na forum hiszpańskim i francuskim.
pomagają, bez dwóch zdań. to nawet ma swoją nazwę: transfer w uczeniu się, chyba. prędkość i efektywność przyswajania informacji jest wprost proporcjonalna, do ilości informacji przyswojonych wcześniej. trzeba tylko uważać, żeby się procesor móżgowy nie przepalił :)
ukrainski tez jest bardzo melodyjnym i pieknym jezykiem. co prawda rosjanie uwazaja,ze jest to jedynie bardziej prymitywna wersja rosyjskiego,ale oni maja duzo ciekawych hipotez na temat swojego kraju:) natomiast polacy,ktorzy ucza sie ukrainskiego twierdza,ze jest latwiejszy niz ros. i bardziej zblizony do polskiego.

a co do rodziny romanskiej-tez mysle,ze duzo pomaga:)

pozdrawiam.
Tak to sie nazywa. A jak domka lub holly chcecie coś więcej wiedzieć to napiszcie na mój aqq nie czasem [gg] . Zresztą ten komunikator polecam że względów bezpieczeństwa.
wie ktos czy jest mozliwosc zeby wloch ktory nie znam polskiego studiowal w polsce?sa jakies szkoly np. w wawie?
A tu w razie czego moja skrzynka [email]
holly moj znajomy uczy mnie przez hiszpanski portugalskiego:
A to taki maly fragment jego sposobu
Hola Olá
¿Cómo vai? Como vai?
¿Cómo se llama usted?
¿Cuál es su nombre? Como você se chama?
Encantado de conocerle Prazer em conhecê-lo

Bien Bem
Muy bien Muito bem
Mal Mal
Regular Mais ou menos

Adiós, Chao Adeus,Tchau
Hasta luego Até logo
Hasta pronto Até breve
Hasta la vista Ate a próxima
¡Recuerdos a tu madre! Lembranças a sua mãe
¡Recuerdos a su esposa! Lembranças a sua esposa
¡Recuerdos Sra. Rosa! Lembranças à Sra. Rosa
Discúlpeme Desculpe-me, com licença
Por favor Por favor
Gracias Obrigado
Muchas gracias Muito obrigado
De nada De nada
Fajny znajmomy :)Na zasadzie podobieństw wypisałam sobie słówka wczoraj i niektóre czasowniki mają na szczęście podobne do włoskiego rdzenie.
A dziś znalzałam sobie najbardziej zaskakujące(tzn w zestawieniu z włoskim i francuskim)słowa hiszpańskie(np.plátano-banan
calle- ulica
izquierda- lewa strona
pepino(mój ulubiony wyraz jak na razie:)- ogórek
cerveza- piwo
película/(fam.)pelí - zdecydowanie wygrał jako wyraz kompletnie nie przypominający nic co mogłoby znaczyć to,co znaczy czyli- film ;)
Podrawiam ciepło :)
ja uczyłem sie 1,5 roku wloskiego dosc intensywnie i w te wakacje zaczołem hiszpanski, poczatki sa trudne ale zarazem latwe, czesem moze sie wydac ze hiszpanski przy wloskim to banał bo poczatkowa gramatyka nie jest az tak zawiła a nawet dziecinnie prosta. Abym mogł dalej uczyc sie wloskiego pozwólcie ze cos zareklamuję:
chcesz podszlifowac włoski w Łodzi? zapraszam na konwersacje w sierpniu dla sredniozaawansowanych w szkole perfekt ok! tanio i z dobrym lektorem.
http://www.perfekt-ok.edu.pl/

brakuje kilku osob do rozpoczecia kursu(dlatego to pisze, bardzo hccialbym aby grupa ruszyła). mała grupa.
Ja uczę się w sumie 3 języków: niemieckiego, angielskiego i oczywiście włoskiego! Język niemiecki nie podoba mi się wcale, wręcz go nie lubię, angielski "ładnie brzmi", ale jest mi obojętny, to znaczy nie mówię, że mi się nie podoba, ale nie interesuję się kulturą angielską i ogólnie językiem, po prostu się go uczę...;) No i wreszcie język włoski, jest dla mnie jak poezja:) uwielbiam kulturę włoską, Italię i samych ludzi mieszkających tam (ale oczywiście nie "podchodzę" do nich bezkrytycznie!). Uczę się sama, ale na początku pomagał mi tata, teraz mogę rozmawiać z moja ciocią Włoszką i nowymi znajomymi, chociaż nie spocznę na laurach i mam zamiar uczyć się go jeszcze długo, bo to moje hobby i sprawia mi to radość!
Ja uwielbiam francuski... ucze sie rowniez wloskiego i angielskiego, ale w planach mam rozpoczecie hiszpanskiego. Odkad pamietam zawsze marzyl mi sie arabski i hebrajski, nie pogardzilabym rowniez portugalskim :)... moze kiedys sie uda nauczyc chodzby wiekszosci z nich w stopniu komunikatywnym :)
Temat przeniesiony do archwium.
31-56 z 56
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę