kategoria: Nauka języka włoskiego / forum: Nauka języka
[konto usunięte]
19 sie 2006
Cześć. Mam małe pytanko :), czy waszym zdaniem można nauczyć się języka np. włoskiego oglądając TV. Ja ucze się włoskiego 2,5 roku (ostatnio miałem mało czasu i więcej zapomniełem niż się nauczyłem :/), ale słyszałem że oglądając telewizję można nauczyć się języka obcego. Ja nie jestem do tego przekonany (jak można się nauczyć nie rozumiejąc co mówią anzi nie rozróżniając nawet poszczegulnych słówek nie mówiąc o zwrotach i wyrażeniach). Co o tym myślicie. Nara.
Mysle ze mozna sie nauczyc,oczywiscie nie mozesz tylko ogladac tv musisz tez poznac chocby podstawy gramatyki. ogladanie tv ci duzo da wiem po sobie bo sama tak robilam i robie dalej. Ogladajac osluchujesz sie z jezykiem z poszczegolnymi dzwiekami mowy z intonacja i akcentem. No i poznajesz wiele nowych slow.Ja robilam tak: kiedy widzialam w reklamie lub slyszalam jakoes nieznane mi slowo zapisywalam je na kartke a potem sperawdzalam je w slowniku i tak je zapamietywalam. Nawet nie wiesz jaka mialam satysfakcje kiedy okazywalo sie ze zaczynam coraz wiecej rozumiec z jakiegos filmu czy chociazby z krotkiej reklamy! Swoja metode stosuje do dzis bo mimo ze wloskiego sie ucze juz pare lat to i tak sa slowka ktorych nie znam. :) powodzenia w nauce! pozdrawiam
tujaga
19 sie 2006
Pozwól, że Ci przypomnę: jak się nauczyłeś polskiego? Miałaś rok - dwa latka, patrzyłeś przerażony jak różne ciocie i wujkowie wykrzywiają się nad Tobą i coś tam seplenią, a mimo to nauczyłeś się! Nie mów więc, że to niemożliwe.:-)))*
[konto usunięte]
20 sie 2006
Może to jest dobra metoda(zapisywać słówka a potem uczyć się na pamięć), sprubuje w ten sposób, vediamo quali risultati ci saranno :-). Dzięki