Wymowa podwojnych spolglosek

Temat przeniesiony do archwium.
Czy Wlosi wymawiaja podwojne t w wyrazie 'tutti' czy tez podwojne b w wyrazie 'abbiamo'? Wlasnie slucham wloskiego nagrania i Wloch zdecydowanie powiedzial 'tuti' i 'abiamo'. Jak wymawiac prawidlowo podwojne spolgloski?
Wymowa podwójnych spółgłosek we włoskim polega na tym, że wstrzymuje się na chwilę wymowę, to tak jakby wymawiać 1 t, ale długie. Dlatego w zapisie fon. wygląda to tak:

tut:i

Natomiast nie wypowiada się podwójnych spółgłosek jako 2 osobnych liter. (tuTTi)
Słyszałem często, że włosi mówią słowo "cosa" tak jak się pisze, czy tak się mówi ? Nie mówi się "coza" ?

Pozdrawiam.
czy ja wiem dla mnie to zawsze jest cos pomiedzy 's a 'z, ele raczej 'z
Dzieki Ilecka za wytlumaczenie. Rozumiem teorie, ale jesli chodzi o praktyke to jest juz gorzej...Za chiny nie moge wymowic przedluzonego t, od razu wychodzi mi podwojne, jak w wyrazie lotto:) Jak technicznie to zrobic?
we wloskim rowniez w "lotto" dwa T wymawia sie jako jedno, "przedluzone" :)
przy wymowie wyrazow z 2 t sprobuj pocwiczyc na jednym, konkretnym slowku, obserwujac roznice jaka zachodzi w nacisku jezyka na podniebienie gdy wymawiasz literki razem (dlugie t) i gdy je dzielisz, a pozniej porownaj z jakims wyrazem z T pojedynczym np mato, vita..
:) pzdr.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka