Proszę bardzo o radę odnośnie przygotowań do matur

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao

W tym roku będę zdawać maturę i jako jeden z przedmiotów wybrałam właśnie język włoski na podstawie, choć nie uczyłam się go nigdy w szkole, ani na żadnych korepetycjach. Przerobiłam kurs ESKK (korespondencyjny) dla początkujących i niedawno zaczęłam ten sam kurs tylko na poziomie średnio zaawansowanym, jednak zdaję sobie sprawę, że na maturę mi to nie wystarczy i chcę zakupić jakiś podręcznik do włoskiego właśnie w takim maturalnym klimacie tzn. z jakimiś tematycznymi zagadnieniami typu cechy charakteru, rozrywka, zdrowie i uczącego pisać teksty (listy, zaproszenia...). i właśnie tu zaczyna się mój problem, bo nie wiem kompletnie, na który się zdecydować! Najbardziej wpadły mi w oko "Bravissimo" Katerinova, "Qui Italia" i "Progetto Italiano 1", ale tak na prawdę nie wiem, co zawierają te książki i nie chcę kupować na oślep, bo tanie nie są...
I tu mam do Was wielką prośbę o udzielenie mi porady jaką książkę wybrać by najlepiej przygotować się do matury? Może oprócz podręcznika jakieś ćwiczenia gramatyczne? Może macie jakieś wskazówki?
Wiem, że na forum są osoby, które znajdowały się w podobnej sytuacji jak ja, tzn. podeszły do włoskiego nie ucząc się go wcześniej w szkole...
Proszę o radę
Z góry wielkie dzięki.
Hej, hej, pewnie, że są! np JA :)
Zdawałam maturę z włoskiego dwa lata temu, ustny i pisemny na poziomie rozszerzonym. Szczerze Ci powiem, że nie przykładałam się od nauki, bo język znam od praktycznej strony i gramatyczne regułki nie wiele mi mówiły, ale korzystałam z:

-->"Italiano, repetytorium tematyczno-leksykalne" Aldona Jenerowicz i Carluccio Giorgi
( tu masz tzw czytanki na różne tematy, np. życie codzienne, w szkole, w banku, dialogi, o żywiołach, o kraju, itp, itd)

--> "ABC języka włoskiego. Gramatyka, czasy i ćwiczenia" Martyna Popławska
(tu jest czysta gramatyka, co, kiedy i jak).

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
a ja proponuję Espresso 2 i 3, masz tam całe słownictwo do danego działu a dodatkowo świetnie zarysowaną gramatykę ;) Przerobiwszy te 2 częsci spokojnie jestem w stanie podejść do matury rozszerzonej;D ale to jeszcze nie ten rok ;)))heh. poza tym ja mam kontakt z żywym językiem i to ułatwia sprawę...;) Pzdr i powodzenia
Ja też w tym roku chcę zdawać maturę z włoskiego tyle, że na poziome rozszerzonym :). Wprawdzie mam trochę sprawę ułatwioną bo w Italii się urodziłam i mam zdane certyfikaty, ale mogę ci polecić właśnie tak samo "Repetytorium tematyczno - leksykalne, Italiano" Aldona jenerowicz, Carluccio Giorgi. Książka jest dobra, ponieważ są czytanki tematyczne i pod spodem wypisane słownictwo, ale niestety ma też minus, że niekiedy występują błędy :/, albo jakieś zwroty w ogóle mało używane... Czasem może wprowadzić w błąd =/.
Polecam Ci za to książki Espresso i progetto italiano 3(tylko takie wypróbowałam), jeżeli chodzi o gramatykę to najlepiej załatwić sobie coś włoskiego, bo te polskie mają mało przykładów i czasem są kiepsko przetłumaczone...
Un bacio, ciao ;)

« 

Kultura i obyczaje

»

Pomoc językowa - tłumaczenia