Nauka języka proszę o pomoc!!

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao a tutti!!!!

Od kilku lat jestem ogromnym fanem Włoch, ogólnie muzyki, motoryzacji, obyczajów a przede wszytkim języka.Z językiem wloskim wiążę swoja przyszłość.
Mieszkam na wsi i nie ma w mojej okolicy zadnego nauczyciela wloskiego, a bardzo chcialbym sie nauczyc, mam 15 lat i probuję uczyc się sam. Do tego wykorzystuję : kurs języka włoskiego berlitz i rozmówki PONS. Moje pytanie brzmi: od czego powinienem zacząć tok nauczania? Umiem podstawy tj. dni tygodnia, liczebniki, miesiące oraz duzo włoskich słów :rzeczowników, przymiotników. Nie umiem czasów itp. Prawie opanowałem rodzajniki z którymi mam problem. Proszę was o pomoc, doradźcie mi! Morzecie podsunąć mi ciekawą lekturę bądź program, z góry dziękuję !
Saluti e buonanotte!
Caro Adrianomito,

No cóż, co by Ci tu poradzić, ja uczyłam się z książki Bruno Storniego "Język włoski" (sama sucha gramatyka, ale dobrze wytłumaczona + ćwiczenia na gramatykę i słownictwo) i wyszło mi to na dobre. Poza tym możesz kupić sobie Langenscheidta "Włoski w 30 dni" (chyba najlepsza propozycja, bo z płytą CD, słyszysz jak mówią) a jak się trochę "zaawansujesz" to polecam Katerina Katerinova "Lingua italiana per stranieri" tylko tam wszystko wytłumaczone jest po włosku, więc potrzebujesz podstaw. Ale rozumiesz gramatykę molto velocemente :)

Aha, i nie zaniechęcaj się! Słuchaj włoskich piosenek np. na www.radioitalia.it, czytaj jakieś krótkie artykuliki i np. znajdź kogoś do korespondencji przez Internet np. na Messengerze albo poprzez e-mail. (na stronach np. www.interpals.net). To rozwija słownictwo i bardzo, bardzo pomaga! (wnioskuję, że masz Internet w domu, więc nie będzie z tym problemu). Możesz też oglądać włoskie filmy na np. youtube. Jest tego naprawdę sporo.

No i pamiętaj: jeśli czegoś chcesz to nie ma takiej siły, która by ci tego nie pozwoliła zrobić!

Buona fortuna e divertiti imparando italiano, perché è facile facile!

P.
Serdzecznie dziekuję za odpowiedź!! Ja uwielbiam włoską muzyke szczególnie Laurę Pausini(Lau to moja muzyczna miłość) oraz 883. Zdarza mi się oglądać Tutti pazzi per amore. W 2 wersjach językowych obejrzałem Sotto il Sole della Toscana. Koresponduję z Simone (włochem mieszkającym w Cagliari[sardegna])
Serdecznie pozdrawiam wszystkim fanów włoszczyzny a przedewszystkim Laury Pausini i Lanci Ypsilon !
Ciao e buona giornata!!!

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia