Podręcznik włoskiego dla samouka

Temat przeniesiony do archwium.
Uczę się włoskiego, ale nie nie mogę znalezc odpowiedniego podręcznika w rozsądnej cenie. Korzystałam z Rete, ale dla laika jest to ksiązka trudna. Znacie jakieś dobre ksiązki? mogą być angielsko- włoskie bo ten język już dibrze znam, a z polskini raczej trudno.
Pozdrawiam, Discordia
edytowany przez discordia: 04 sie 2011
Mi ostatnio wpadły w oko kursy z serii "Non c'e Problema!", wyglądają sensownie (chociaż nie wiem czy takie są, nigdy nie korzystałam) i są na różnych poziomach, od podstawowych do zaawansowanych.

Jeśli chodzi o poziom podstawowy to mam samouczek "Włoski w 3 miesiące" wyd. Pons i muszę powiedzieć że jest niezły: ładnie poukładany materiał (każda lekcja to dialog z tłumaczeniem, ćwiczenia do niego i zagadnienie gramatyczne), w każdym rozdziale słowniczek, na płycie nagrania dialogów i ćwiczenia "ze słuchu". Jedyne, co mi się nie podoba to to, że materiał jest poukładany tylko lekcjami, trudno znaleźć jakieś słówka na dany temat albo konkretne zagadnienie gramatyczne jak się nie wie w której lekcji było. Ale jak się opanowuje wszystkie lekcje po kolei to wszystko jest ok :)

Tak więc jeśli szukasz czegoś od podstaw to mogę Ci ten samouczek polecić... ale właśnie widzę na stronie Empiku (http://www.empik.com/pons-wloski-w-3-miesiace-dla-poczatkujacych-mp3-opracowanie-zbiorowe,373342,ksiazka-p) że kosztuje tam 60 zł - no bez przesady, ja kupiłam za 20, dobry jest ale jednak nie warty 60 zł ;P

A, i jeszcze - ostatnio odkryłam bardzo fajny, darmowy program do nauki słówek ANKI, działający na zasadzie fiszek - ściągasz sobie z neta talię słówek z tłumaczeniami a program przygotowuje dla ciebie codzienne powtórki odpowiednio do twojego tempa nauki i czasu jaki chcesz poświęcić. Korzystam z niego od paru dni i jestem zadowolona, chociaż ja mam mały problem: do ściągnięcia jest dużo talii włosko-angielskich, natomiast nie ma włosko-polskich a nie znam angielskiego na tyle żeby się przez niego uczyć kolejnego języka, ale jeśli Ty znasz to nie będzie dla ciebie problem :)
edytowany przez Silva90: 04 sie 2011
Ja uczę się wprawdzie z Espresso (biorę korepetycje), ale sama zaczęłam z tym kursem:
http://www.langenscheidt.pl/promocje/1793294060/duzy_kurs_jezyka_wloskiego.html
Podręcznik jest bardzo fajnie zbudowany, jest część gramatyczna, dużo ćwiczeń, przystępnie objaśnione. Szczególnie podoba mi się słownik pod każdą lekcją z wyróżnieniem słownictwa, które powinno być opanowane do poziomu B1.
Ja polecam bardzo znanego Edgarda - na www.językiobce.pl jest szeroka oferta tego wydawnictwa, nie tylko w zakresie języka włoskiego. Na początek najlepszy jest Kurs Podstawowy (choć widziałam też Multipakiet - obejmuje on chyba wszystkie pakiety na tym poziomie, tj. KP, Na Wakacje i Konwersacje, o ile się orientuję) + Gramatyka. Jako uzupełnienie dobre są też Fiszki wydawnictwa Cztery Głowy - jednak samodzielnie nie są już tak skuteczne.

Opinię tą stworzył samouk, który ślęczy przy tych cudeńkach od paru tygodni i, jak na razie, nie ma problemów ze zrozumieniem tematu.
Kupiłam sobie kurs "Non c'e' problema", poziom średni (B1) ale powiem szczerze że mnie nie zachwycił. Chyba na razie zostanę przy zestawie Repetytorium Gramatyczne + Repetytorium Leksykalne (oba Edgarda) a kurs poczeka sobie na lepsze czasy...
Cytat: Silva90
Kupiłam sobie kurs "Non c'e' problema", poziom średni (B1) ale powiem szczerze że mnie nie zachwycił.

Jakie są minusy?
Może nie tyle minusy, ile raczej nie odpowiada mi ten sposób nauki.

Podręcznik jest podzielony na 12 lekcji w których jest wszystkiego "po kawałku", tj. dialog z tłumaczeniem + słowniczek do niego, różne zagadnienia gramatyczne i ćwiczenia. Przykładowo w pierwszym rozdziale jest tryb rozkazujący, rodzajnik cząstkowy, zaimek cząstkowy ne i trochę słownictwa pt. "Przepisy kulinarne" (czyli jest podany przepis, tłumaczenie i słowniczek do niego).

Brakuje mi w tym wszystkim jakiegoś porządku i większej ilości słownictwa, tzn. jak już jest podany temat "Przepisy kulinarne" to fajnie by było tam znaleźć listę przydatnego słownictwa a nie jeden dialog, jeden przepis i kilkanaście słówek bardziej lub mniej związanych z kulinariami.

Tak więc jak dla mnie głównym minusem jest to, że wszystko w tej książce jest porozrzucane, i gramatyka (część danego zagadnienia tu a cześć gdzie indziej) i słownictwo (praktycznie nie da się znaleźć słownictwa na jeden określony temat) - jakoś nie potrafię się tak uczyć. Jak się uczę z książką od gramatyki a drugą od słownictwa to "przerabiam" od razu cały temat gramatyczny z jednej książki i słownictwo na określony temat z drugiej i zawsze wiem gdzie co mam ;)

Plusem jest to, że jest dużo gramatyki, sporo jakichś konstrukcji z którymi pierwszy raz się spotykam i objaśnienia gramatyczne są dosyć obszerne (chociaż czasem napisane tak że przynajmniej ja musiałam dwa razy przeczytać żeby zrozumieć). No i ćwiczenia - nie lubię ich rozwiązywać ale jednak muszę żeby się czegoś nauczyć, więc ich nigdy nie za dużo.

Do książki jest płyta z nagraniami dialogów.

Dzięki za odpowiedź.
ja się uczyłam z Espresso 1, bardzo sobie chwalę ten podręcznik. Mogę też polecić Nuovo progetto italiano 1 albo Italiano pronti via.
na stronie internetowej: www.italicus.com.pl można znaleźć intersujące informacje itp. Księgarnia oferuje też różne zniżki.
A ja uczyłam się z Espresso 3 i też polecam :) Ale to już na wyższym raczej poziomie. A jeśli chodzi o gramatykę to polecam Grammatica pratica della lingua italiana z wyd. Alma Edizioni.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Życie, praca, nauka