Mi ostatnio wpadły w oko kursy z serii "Non c'e Problema!", wyglądają sensownie (chociaż nie wiem czy takie są, nigdy nie korzystałam) i są na różnych poziomach, od podstawowych do zaawansowanych.
Jeśli chodzi o poziom podstawowy to mam samouczek "Włoski w 3 miesiące" wyd. Pons i muszę powiedzieć że jest niezły: ładnie poukładany materiał (każda lekcja to dialog z tłumaczeniem, ćwiczenia do niego i zagadnienie gramatyczne), w każdym rozdziale słowniczek, na płycie nagrania dialogów i ćwiczenia "ze słuchu". Jedyne, co mi się nie podoba to to, że materiał jest poukładany tylko lekcjami, trudno znaleźć jakieś słówka na dany temat albo konkretne zagadnienie gramatyczne jak się nie wie w której lekcji było. Ale jak się opanowuje wszystkie lekcje po kolei to wszystko jest ok :)
Tak więc jeśli szukasz czegoś od podstaw to mogę Ci ten samouczek polecić... ale właśnie widzę na stronie Empiku (http://www.empik.com/pons-wloski-w-3-miesiace-dla-poczatkujacych-mp3-opracowanie-zbiorowe,373342,ksiazka-p) że kosztuje tam 60 zł - no bez przesady, ja kupiłam za 20, dobry jest ale jednak nie warty 60 zł ;P
A, i jeszcze - ostatnio odkryłam bardzo fajny, darmowy program do nauki słówek ANKI, działający na zasadzie fiszek - ściągasz sobie z neta talię słówek z tłumaczeniami a program przygotowuje dla ciebie codzienne powtórki odpowiednio do twojego tempa nauki i czasu jaki chcesz poświęcić. Korzystam z niego od paru dni i jestem zadowolona, chociaż ja mam mały problem: do ściągnięcia jest dużo talii włosko-angielskich, natomiast nie ma włosko-polskich a nie znam angielskiego na tyle żeby się przez niego uczyć kolejnego języka, ale jeśli Ty znasz to nie będzie dla ciebie problem :)
edytowany przez Silva90: 04 sie 2011