francuski a włoski

Temat przeniesiony do archwium.
Dzień dobry
uczę się francuskiego od ponad roku i muszę powiedzieć, że znam go na poziomie A2-B1, ale zastanawiam się nad rozpoczęcie nauki włoskiego i porzuceniem francuskiego a mówią, że jak poznasz francuski lub hiszpański to z włoskim będzie ci lepiej więc moje pytanie jest takie:
Jakie są podobieństwa między francuskim a włoskim i czy to prawda co mówią ?
oraz
Jaki kurs polecacie do włoskiego, bo francuskiego uczyłem się z assimil ?
To prawda, że znajomość języka francuskiego pomaga w nauce innych języków romańskich, także włoskiego. Z drugiej strony przy twoim poziomie, francuski nie pomoże ci przy 'ogarnianiu całego języka', ale bardziej przy nauce zwrotów typu: "Juzek, jak się masz?" "A, spoko. Dzięki, że pytasz." i trochę gramatyki. Ja na twoim miejscu wałkowałabym dalej francuski, a nie rzucała się na włoski. Ale to zależy do czego ma ci ten język służyć. Przypominam tylko, że po francusku porozumiesz się we Francji, Szwajcarii, Belgii, Quebecu oraz całym Maghrebie (Północna Afryka), a po włosku - we Włoszech. Jeśli włoski jest łatwiejszy od francuskiego, to tylko trochę, ma na pewno łatwiejszą wymowę, ale trudniejszą gramatykę (mam tu na myśli o wiele bardziej rozbudowany, niż we francuskim, tryb łączny, różnego rodzaju zaimki itd. itd. itd.)

Twoje życie - twój wybór. Powodzenia !
Cytat:
ale trudniejszą gramatykę (mam tu na myśli o wiele bardziej rozbudowany, niż we francuskim, tryb łączny, różnego rodzaju zaimki itd. itd. itd.)

Nie znam francuskiego więc nie mogę porównać, ale jak dla mnie włoski jest najłatwiej "przyswajalnym" językiem obcym jakiego się uczyłam (a uczyłam się poza nim 3 nowożytnych i 3 starożytnych), także z powodu gramatyki - można powiedzieć że np. angielski ma prostszą gramatykę, ale gramatyka włoska jest znacznie bardziej podobna do polskiej i przez to łatwiej "wchodzi do głowy". Tak więc nie powiedziałabym że gramatyka włoska jest trudna, jest raczej prosta i logiczna ;)

Na sam temat "włoski i francuski" było już na forum kilka wątków, poszukaj w wyszukiwarce, np:
http://www.wloski.ang.pl/forum/nauka-jezyka/163897
http://www.wloski.ang.pl/forum/nauka-jezyka/198513
edytowany przez Silva90: 28 sie 2012
Dla mnie tez gramatyka włoska nie jest trudna, właściwie "weszła" mi łatwiej niż francuska. Jednak zgadzam się z quziczek02, skoro już poświęciłeś czas żeby osiągnąć poziom A2 czy B1, to szkoda żeby się zmarnował Twój wysiłek. Znajomość francuskiego, moim zdaniem, w takim samym stopniu Ci ułatwi co utrudni przyswojenie włoskiego. Na początku może Ci się wydawać, że Ci pomaga bo pewne rzeczy może mniej Cie zaskoczą niż kogoś kto nie miał nigdy kontaktu z językiem romańskim, ale potem zaczną się różnice i odwoływanie się do włoskiego będzie ryzykowne. Nie mówię, żebyś odpuścił sobie włoski na zawsze, ale o ile nie jest on Ci na razie potrzebny , to doszlifuj francuski i dopiero zacznij włoski. Taka jest moja rada, mam nadzieję, że trochę chociaż pomogłam :)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Solo italiano

Zostaw uwagę