Chce napisać; Ożenił się, a wydawało mi się, że będzie księdzem, czy to będie tak;
Si è sposato e mi sembravo che sara il prete.
???
dziękuje i czekam na szybką odpowiedź :*
jeszcze jedno pytanko:
chce napisać; on opowiedział mi że zmieniłaś szkołe; wszystko mam w passata czy jedno w trapassato???
Allora;
Mi ha racontato che hai cambiato scuola ,
MI ha racontato che avevi cambiato scuola ?
niunia2x
29 paź 2008
??
Ellison
29 paź 2008
Drugie, moim zdaniem. Ale ja bym użyła "ha detto" zamiast "ha raccontato".
spaggiaitaliana
29 paź 2008
A ja bym napisala:
Si è sposato ma mi sembrava che sarebbe stato il prete.
spaggiaitaliana
29 paź 2008
Jestem tego samego zdania.
WithOrWithoutYou
30 paź 2008
Hai ragione. Dovrebbe esserci condizionale passato.
trishya
30 paź 2008
A po sembrare nie powinno byc congiuntivo przypadkiem? :)
Si è sposato ma mi sembrava che diventasse prete
WithOrWithoutYou
30 paź 2008
Zgodnie z concordanza dei tempi e modi powinno być condizionale composto (passato)
deelaylah
30 paź 2008
Pensavo che diventasse prete. = Myślałem, ze zostanie księdzem.
Pensavo che fosse diventato prete. = Myślałem, ze został księdzem.
deelaylah
30 paź 2008
PS. Osobiście nie mam tez nic przeciwko "sarebbe diventato", choć to niezupełnie poprawnie gramatycznie (powinno być congiuntivo), aczkolwiek dopuszczalne.
maryrov
30 paź 2008
SKOŃCZY SIĘ WRESZCIE TA ERA DURNIÓW MÓWIĄCYCH "ACZKOLWIEK"???!!!WSTYDŹCIE SIĘ,ŻEBY TAK ULEGAĆ TRENDOM!!! STADO BARANÓW!
trishya
30 paź 2008
Deelusia jest wprawdzie zodiakalnym barankiem, aczkolwiek do durnia o wieeele dalej jej, niz tobie ;-P
deelaylah
30 paź 2008
Mary czy jak Ci tam, nie będę zniżać się do Twojego poziomu, wiec nie zamierzam Ci ubliżać, w każdym razie "aczkolwiek" jest wyrazem jak każdy inny i nie widzę powodu, dla którego miałabym go nie używać.
Tylko że osoby inteligentne wstydzą się podlegać trendom, a wy do nich nie należycie, więc się dalej ośmieszajcie, ha ha ha ...plebs "aczkolwiek"!
prawie robi różnicę
30 paź 2008
Hehe, niech mi nikt nie wciska kitu, że miękkie dragi, to mniejsze zło.:))
gaio
30 paź 2008
jaaasneee potem tylko sie ma schozfrenie..przeciez to nic wielkiego...cos jak Alzahiamer ..czy Parkinson..
gaio
30 paź 2008
..'aczkolwiek'...nigdy tego slowa bym nie uzyla/i jak dotad nie uzylam/...zdaje sie sie ,ze tak mowia 'wyksztlciuchy'?..nie wiem ale cos mi sie obilo o uszy.. w kazdym badz razie Warszawa tak nie mowi :D
gaio
30 paź 2008
o jeeezuuu, literowki, sorki
prawie robi różnicę
30 paź 2008
Gaio, co Ty, jaja se robisz??
gaio
30 paź 2008
no wlasnie.. moje sasiadki pala maryche codzien...ladnie pachnie..wiecie..?
maryrov
31 paź 2008
No właśnie! Wykształciuchy to taka pseudo-inteligencja, i myślą, że jak użyją na każdym kroku "aczkolwiek", to im poziom inteligencji wzrośnie...:) Nie łudźcie się, to nic nie pomoże, zacznijcie się lepiej edukować.
gaio
31 paź 2008
ej co ty...!PSM masz?
gaio
31 paź 2008
aczkolwiek ma synonimy :ale,jednak ,choć, mimo że../nawet sa fajnie krotkie , mniej dziabania w klawisze... he
gaio
31 paź 2008
Dee..ja zartowalam..:D
maryrov
31 paź 2008
Pisze się P M S ! Ale nie, nie mam go. Po prostu wnerwia mnie ludzka ignorancja i głupota..
gaio
31 paź 2008
ok, ja zrobilam literowkę..a ty jestes malo tolerancyjna i zwracasz wiecej uwagi na drobiazgi... jak masz PMS
maryrov
31 paź 2008
ha, ha, ha... co, jesteś na etapie dojrzewania płciowego, że cię tak fascynują kobiece sprawy??? Może sobie jakąś książkę kup i poczytaj...