Proszę o sprawdzenie ...

Temat przeniesiony do archwium.
Z góry dzięki proszę o sprawdzenie jak najszybciej tego tekstu, czy nie ma w nim wielkich błędów :D

Secondo me, la scuole architettonica, che è in testa mondiale, Europea, è Bauhaus. Bauhaus non è solo scuola, ma è anche direzione in l'architettura. Come prima iniziata funzionalismo base di bisogni psicologico di l'uomo. Bisogni emotivi è stato altrettanto importante e pragmatico.
Questa scuola ha introdetto i principi, che applicano oggi. For esempio:
- lavoro di gruppo
- modul
- psicologià di percezione
- forme di regionali di architettura

Fundatore del Bauhaus era Walter Gropius, ma il direttore della scuola del Bauhaus, che è più noti, era Mies van der Rohe. Lui si chiama padre del minimalismo. Lui ha detto "el meno è più" e "Dio è nei dettagli". Mies disegnò e costrui molti edifici di notevole altezza a Chicago ed in altri luoghi, che sono prototipo grattacieli. Oggi, ricevendo un premio intitolato Mies van der Rohe è un grande onore.
Ja widziałabym ten tekst tak

Secondo me, la scuola che si trova all’avanguardia mondiale, europea è Bauhaus. Bauhas non è solo la scuola, ma anche la direzione dell’architettura. Come prima ha iniziato il funzionalismo dei bosogni psicologici dell’uomo.( Bisogni emotivi è stato altrettanto importante e
pragmatico-nie rozumiem,napisz to po polsku)
Questa scuola ha introdotto i principi, che applicano oggi. Per esempio:
- lavoro di gruppo
- modul (czy chodzi o coś co może być modelem, nawiązaniem,punktem odniesienia estetycznym,literackim?jeśli tak to będzie tu modullo)
- psicologià di percezione
- forme di regionali di architettura

Walter Gropius fu il fondatore di Bauhas, ma il direttore della scuola
fra i tutti più noti fu Mies van der Rohe. Lo chiamavano il padre di minimalismo.
Egli ha detto “il meno è più" e "Dio è nei dettagli". Mies disegnò e costrui
molti edifici di notevole altezza a Chicago ed in altri luoghi, che sono i prototipi dei grattacieli. Oggi è un grande onore ricevere un premio intitolato Mies van der Rohe.
Dopiero teraz zauważyłam psicologiA
dzięki :)

modul - chodzi o moduł w budownictwie :D

a po Polsku idzie to tak

Według mnie, szkołą architektoniczną, która jest na szczycie w Europie, jest Bauhaus. Bauhaus to nie tylko szkoła ale także kierunek w architekturze. Jako pierwsza zapoczątkowała funkcjonalizm opart na potrzebach psychologicznych człowieka. Potrzeby emocjonalne są równie ważne jak pragmatyczne. Szkoła ta sformułowała hasła, które obowiązują do dziś. Np.
- praca w grupie
- moduł
- psychologia percepcji
- formy regionalne

Założycielem szkoły był Walter Gropius, ale najbardziej znanym dyrektorem był Mies van der Rohe. Nazywany jest ojcem minimalizmu. on powiedział "mniej znaczy więcej" i "Bóg jest ukryty w detalach" On zaprojektował i skonstruował wysokich w Chicago i innych miejscach, które są pierwowzorami drapaczy chmur. Dziś otrzymanie nagrody imienia Mies van der Rohe'a jest wielkim wyróżnieniem.
edytowany przez kinga20w: 25 lis 2010
od jakiego czasownika bierze sie wyrażanie
fu il fondatore ???
fu - passato remoto , 3os. lp. (czas przeszły historyczny - używa się do określenia czynności dokonanej w dalekiej przeszłości) - odmiana czasownika 'essere'
- fu il fondatore - był założycielem , fundatorem
:)
essere w passato remoto, ta stronka może być Ci przydatna

http://www.italian-verbs.com/verbi-italiani.htm

tak się określa też nieboszczyków :)
w wersji włoskiej już w pierwszym zdaniu masz "na szczycie światowym, europejskim"
które obowiązują do dziś-che ci sono d'obbligo fino ad oggi
Potrzeby emocjonalne są równie ważne jak pragmatyczne - i bisogni/le necesità ci sono altrettanto/ugualmente importanti come prammatici

ależ ze mnie patałach...
i bisogni EMOTIVI/le necesità EMOTIVE
dzięki :)
a jeszcze jedno pytanie mam dlaczego jest w tym zdaniu fra :

fra i tutti più noti fu Mies van der Rohe.

czy mogę powiedzieć
Walter Gropius fu il fondatore di Bauhas, ma il direttore della scuola, che
i tutti più noti conoscono è Mies van der Rohe.
edytowany przez kinga20w: 25 lis 2010
Cytat: kinga20w
a jeszcze jedno pytanie mam dlaczego jest w tym zdaniu fra :
fra i tutti più noti fu Mies van der Rohe.
fra/tra-pośród,między używa się zamiennie w zależności od następnych wyrazów w zdaniu.tra i tutti nie brzmi dobrze stąd lepiej użyć fra

czy mogę powiedzieć
Walter Gropius fu il fondatore di Bauhas, ma il direttore della scuola, che
i tutti più noti conoscono è Mies van der Rohe-Walter Gropius był założycielem Bauhaus ale dyrektorem szkoły którego wszyscy bardziej znani znają jest Mies van der Rohe.Czy widzisz różnicę pomiędzy tym co napisałas wcześniej a tym co wyszło teraz? Możesz to ująć tak Walter Gropius był założycielem Bauhaus ale najbardziej znanym dyrektorem był Mies van der Rohe-Walter Gropius fu il fondatore di Bauhaus, ma il direttore più noto fu Mies van der Rohe.
hehehe wygląda na to, że zacytowałam samą siebie jeszcze zanim zrobiłam wpis
to tak jak powrót do przeszłości... :D
:D ok już wszystko wiem
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego