Proszę o rozjaśnienie w głowie - problem z tłumaczeniem trybu

Temat przeniesiony do archwium.
Proszę o pomoc kogoś, kto się porządnie zna na włoskiej gramie - wszystko wydawało mi się jasne, dopóki pewien native speaker nie zrobił mi z mózgu sieczki. W powieści, a więc realia są przeszłe, mamy praktycznie obok siebie dwa zdania, odnoszące się do tego samego tematu i będące ciągiem myślowym bohatera:
1. Se vinceva, avrebbe salvato anche lui.
2. Avrebbe vinto e avrebbe salvato anche lui.
W przypadku numer wg. mojego rozumienia jest to zdanie warunkowe, które mogę przetłumaczyć: Gdyby wygrał, ocali i jego.
W przypadku numer 2 jest to dla mnie czas przyszły w przeszłości, i tłumaczyłabym go tak: Wygra i ocali i jego.
Widzę tu następtstwo czasów, jak w przykładzie – Tornero’ tardi! – Ha detto che sarebbe tornato tardi.
Bardzo proszę o chiarimento i z góry dziękuję.

...podciągam temat do góry..

Gdybym miała przetłumaczyć te dwa zdania, to bez znajomości regułek gramatycznych zrobiłabym tak:

1. Se vinceva, avrebbe salvato anche lui. -gdyby zwyciężył, uratowałby także jego. (warunek??)
2. Avrebbe vinto e avrebbe salvato anche lui. --zwyciężyłby i uratowałby także jego. (przypuszczenie??)

...przepraszam, że się wtrąciłam, ale sama jestem ciekawa jak to gramatycznie jest
:)

Cytat: yamadawa
...podciągam temat do góry..

Gdybym miała przetłumaczyć te dwa zdania, to bez znajomości regułek gramatycznych zrobiłabym tak:

1. Se vinceva, avrebbe salvato anche lui. -gdyby zwyciężył, uratowałby także jego. (warunek??)
2. Avrebbe vinto e avrebbe salvato anche lui. --zwyciężyłby i uratowałby także jego. (przypuszczenie??)

...przepraszam, że się wtrąciłam, ale sama jestem ciekawa jak to gramatycznie jest

Ależ wtrącaj się kochana, może wspólnie znajdziemy jakieś wyjście. No właśnie, pierwsze się zgadzam. Ale to drugie jakoś po polsku nie brzmi w tym trybie przypuszczającym, prawda? Ja to sobie tłumaczyłam tak - in diretta on mówi - Vincero' e salvero' anche lui. Biorąc pod uwagę, że to przyszłość w przeszlości - Avrebbe vinto e avrebbe salvato anche lui. Czyli: Zwycięży i uratuje...
Kolejny przykład: Sal non sarebbe uscito vivo da qua. - Opowiadamy o przyszłych wydarzeniach z przeszłości, więc po polsku - "Sal nie wyjdzie stąd żywy". Źle to rozumiem?
Cytat: morsela
Kolejny przykład: Sal non sarebbe uscito vivo da qua. - Opowiadamy o przyszłych wydarzeniach z przeszłości, więc po polsku - "Sal nie wyjdzie stąd żywy". Źle to rozumiem?

Ja to rozumiem tak: "Sal nie wyszedłby stąd żywy".

2. Avrebbe vinto e avrebbe salvato anche lui. --zwyciężyłby i uratowałby także jego. (przypuszczenie??

Też tak to rozumiem.

.

Też bym tak to tłumaczyła, choć nie wydaje mi się to gramatycznie poprawnie. Ja zamiast vinceva dałabym: avesse vinto

Bardzo ciekawa jestem odpowiedzi mądrych ludzi. Może ktoś tu zajrzy.
Znalazłam w Zawadzkiej (lekcja 97) , cytuję:
" Okres warunkowy trzeciego typu, którego używamy mówiąc o czynnościach nierealnych, można utworzyć za pomocą konstrukcji:
se + imperfetto indicativo + condizionale presente,
se + imperfetto indicativo + condizionale passato ( to nasze zdanie: Se vinceva, avrebbe salvato anche lui).
W języku potocznym w obu tych sytuacjach posługujemy się konstrukcją:
se + imperfetto indicativo + imperfetto indicativo"

...aż śmiać mi się chce, bo nie mam pojęcia co to jest okres warunkowy trzeciego typu, przeszłość w przyszłości , czy przyszłość w przeszłości czy w jeszcze innej kolejności :))) i w ogóle jakim cudem ja cokolwiek pojmuję...:)))
Morsela, wpisz w wyszukiwarkę: PERIODO IPOTETICO, bo przypominam sobie, że już kiedyś była tu dyskusja na ten temat... było też: Concordanza dei tempi (następstwo czasów), może coś Ci się przyda, ale też pisz tu, będziemy na bieżąco się zastanawiać..

Postaram się to jakoś zwięźle przedstawić.
W języku włoskim istnieją trzy okresy warunkowe. Generalizując, wyglądają następująco:
- pierwszy typ dotyczy przyszłości - Se lo vedrò, gli dirò la verità. (futuro semplice+futuro semplice); Jeśli go zobaczę, powiem mu prawdę.
- drugi typ dotyczy teraźniejszości - Se lo vedessi, gli direi la verità. (congiuntivo imperfetto+condizionale semplice); Gdybym/Jeślibym go zobaczyła, powiedziałabym mu prawdę.
- trzeci typ dotyczy przeszłości, czyli sytuacji nieodwracalnych - Se l'avessi visto, gli avrei detto la verità. (congiuntivo trapassato+condizionale composto); Gdybym go (była) zobaczyła, powiedziałabym mu (była) prawdę (ale nie widziałam go, i nic mu nie powiedziałam).

W języku mówionym w drugim i trzecim typie okresu warunkowego (gdybym...) możemy wyrazić oba orzeczenia w imperfetto: Se lo vedevo, gli dicevo la verità. Czasami, potocznie, zastępuje się czasem imperfetto tylko jeden z czasowników. Tak więc pierwszy przykład można rozumieć właśnie w ten sposób:

Se vinceva, avrebbe salvato anche lui. - Gdyby wygrał, ocaliłby również jego.

Natomiast drugi przykład jest wyrwany z kontekstu, w związku z czym trudno mi powiedzieć czy chodzi o fragment okresu warunkowego, czy o przyszłość w przeszłości. Wszystko zależy od tego, co się "działo" tuż przed tym zdaniem.

Opcje są takie:
Se avesse capito la strategia, avrebbe vinto e avrebbe salvato anche lui. - Gdyby zrozumiał (był) strategię, wygrałby i ocaliłby również jego. Wtedy avrebbe vinto i avrebbe salvato byłyby częścią okresu warunkowego trzeciego typu.

lub

I soldati dormivano, ma lui vegliava pensando al suo amico. Il giorno dopo avrebbe vinto e avrebbe salvato anche lui. - Żołnierze spali, ale on czuwał, myśląc o przyjacielu. Nazajutrz zwycięży i ocali również jego. Wówczas avrebbe vinto i avrebbe salvato, wyrażone w tym samym trybie condizionale composto, oznaczają przyszłość w narracji prowadzonej w czasie przeszłym.

Mam nadzieję, że w czymś pomogłam. Morsela, pamiętasz może jak brzmiało poprzednie zdanie? Tuż przed "avrebbe vinto..."?
Hej, dziewczyny, jestem niezmiewrnie wdzięczna za waszą pomoc i wyjaśnienia. Dorotka78, już śpieszę z wyjaśnieniem. Konteskt jest zbliżony do twojego zdania o śpiących żołnierzach. Jedenego z żołnierzy czekała ważna walka. Na dzień przed nią właśnie sobie myślał o tym, czy warto stawać do walki, czy też nie, i zadecydował, że jednak to zrobi.
- E se non ora quando? - disse con voce bassa, mentre si allontanava. Se vinceva, avrebbe liberato anche lui.
Avrebbe vinto e avrebbe liberato anche lui.

Jak widzisz, te dwa zdania stoją zaraz obok siebie. Oczywiście w calym tekście takich przypadków jest o wiele więcej. Ja to zawsze tłumaczyłam właśnie tak jak mówisz - jako przyszłość w narracji prowadzonej w czasie przeszłym. (mówię o drugim zdaniu, tym ostatnim, bo zdanie pierwsze:
"Se vinceva, avrebbe salvato anche lui". tłumaczyłam właśnie jako taki okres warunkowy.- Gdyby wygrał, ocaliłby również jego.
Moje wąrpliwości wzięły się stąd, że pewien native przeczytawszy to, zasugerował mi właśnie takie
rozumienie, jak pisały wyżej dziewczyny - 2. Avrebbe vinto e avrebbe salvato anche lui. --zwyciężyłby i uratowałby także jego - które mi tu nie pasuje. Spanikowałam, bo wydało mi się, że już niczego nie rozumiem.

Czyli podsumowując - rozumiem to dobrze i jest to przyszłość w narracji prowadzonej w czasie przeszłym?
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia