niemoc! jedno zdanie!

Temat przeniesiony do archwium.
Cari miei!
Czy zdanie "dipende come chi mi trovi" mogę przetłumczyć jako "zależy jako kogo mnie postrzegasz/przyjmujesz/znajdujesz"? W zasadzie to z polskiego chcę prztłumaczyć na włoski, nie wiem tylko czy taka sentencja jaką przetłumaczyłam na włoski jest poprawna. Chodzi po prostu o to: "jako kogo mnie postrzegasz, traktujesz" itd.

proszę o pomoc, dzięki!
nie jest to poprawnie ..wg mnie nie jest to nawet sentencja...ciezko mi domyslic sie o co ci dokladnie idzie...Moze wystarczy pytanie Co o mnie myslisz/sadzisz?..bez zadnych zbednych unikow.
Moze poprostunajalepeij zadac pytanie wprost : Jak mnie widzisz? Co o mnie myslisz?...

Czy o to ci regista chodzi? :D
Na pytanie "Come mi trovi?" (Jak wygladam?) odpowiemy "bene" o "male" w odniesieniu do ubioru, wynikow diety, makijazu czy jakielkolwiek percepcji zewnetrznej. Jesli chodzi o postrzeganie kogos, powiemy "Per chi mi hai preso" (powiedziane z zabarwieniem oburzenia, sprzeciwu) jesli ktos sie myli w stosunku do naszego sposobu bycia, mentalnosci czy sklonnosci, ktore wg nas sa niezgodne z prawda. W kontekscie postrzegania kogos bez charakteru pejoratywnego - powiemy "Percepire qualcuno" np. jako wstydliwy (timido), zarozumialy (presuntuoso) albo "giudicare qualcuno" - oceniac kogos jako np. nieuczciwego (disonesto) czy nielojalnego (sleale). Veniamo (siamo) trattati come gli altri ci percepiscono.
I wyszła moja niekomunikatywność^^ Mam na myśli coś takiego, o czym wspomniał(a) SettediNove, czyli coś na zasadzie "jak mnie widzisz", "co o mnie myślisz" - coś jak "za kogo mnie uważasz", trochę "kim dla ciebie jestem", ale nie o to do końca chodzi, poza tym nie chcę zadawać pytania w ten sposób, być może tylko po polsku, ale brzmi to trochę dramatycznie. Nie chodzi mi tu o wygląd, aczkolwiek dzięki za informacje, bardzo przydatne!
Do końca nadal nie wiem jak to przetłumaczyć, ale dzięki za to co napisałyście!!!!
Vorrei entrare nel mondo dei tuoi pensieri per vedere me stessa con i tuoi occhi - chcialabym wejsc w swiat twoich mysli i spojrzec na siebie twoimi oczami.
ach jak romantycznie sie zrobilo!:D..ale to jest wlasnie wloska gadka.....tak tu sie" nawija" ..heh!
hahaha dzięki!! miało być bardziej jak obuchem w głowę, ale być może to przez tę moją beznamiętną "polskość" :D dzięki, pozdrawiam! :D
Temat przeniesiony do archwium.