Cytat: bonacciona
ok, ale pewna moja znajoma byla w takiej sytuacji:
- w roku 2012 6 miesiecy w firmie A i 6 miesiecy w firmie B i zamiast uzyskac zwrot nadplaconego podatku za affitto i spese mediche musiala.... doplacic 300 euro! Szok, mimo ze nie pracowala w tych firmach jednoczesnie.
Twoja znajoma nie stracila prawa do ulg. Po prostu jej dlug byl wyzszy niz odpisy.
Wiem, ze to jest zawsze szok, gdy sie okazuje, ze osoba, ktora ma odpisy, musi jeszcze doplacic... Wtedy jest placz i zgrzytanie zebow (a wierz mi, ze 300 euro to bardzo malo) ;)) Najczesciej nawet nie jest to kwestia niedoplaty podatku tylko za wysokich detrazioni (i trzeba zwrocic roznice).
W praktyce wyglada to tak: przez pierwsze pol roku (ok 180 gg) znajoma pracuje w firmie A i ma dochod 10.000 euro, od ktorego trzeba obliczyc 23% podatku i odjac detrazioni (za 180 dni) per lavoro dipendente (ok 850 euro); przez drugie pol roku (tez 180 dni) w firmie B zachodzi taka sama sytuacja (dochod 10.000, podatek 2300, detrazione 850).
Podsumowujac caly rok znajoma "zarobila" 20.000 euro i zaplacila 2.900 euro podatku (od 4.600 odjeto detrazioni: 2 x 850euro).
Problem polega na tym, ze podatek i detrazioni musza byc obliczone od calkowitego dochodu, czyli w tym przypadku od 20.000 euro. Roczny (dla uproszczenia 360 dni) podatek dochodowy od 20.000 wynosi 4.800 i detrazione (tez za 360 dni) ok 1.150. Czyli zamiast 2.900 znajoma powinna byla zaplacic 3.650 (750 euro roznicy, ktore mozna pomniejszyc o ewentualne odpisy).
Jak widzisz, w tym przypadku niedoplata podatku (200 euro) jest mniejsza, niz nadplata detrazione (550 euo, ktore trzeba zwrocic).
NB: im wyzszy dochod, tym nizsze detrazioni i vice versa.
Podany przyklad i tak nie jest tragiczny. Sytuacje mozna bardzo latwo pogorszyc (np. conajmniej jeden dochod ponizej 8 tys przy tempo determinato, detrazioni per familiari a carico odliczone dwuktrotnie itd...)
Cytat: bonacciona
Co mam przedstawic wloskiemu pracodawcy? Polska umowe o prace?
Zazwyczaj na poczatku roku pracodawca pyta (za pomoca formularza) jakie pracownik chce detrazioni. Wiekszosc osob skupia sie na czesci dotyczacej czlonkow rodziny (familari a carico), ale jest tez czesc dotyczaca detrazioni per lavoro dipendente (gdzie pytaja czy chcemy detrazioni i czy mamy inne dochody). Wystarczy wypelnic formularz podajac kwote (za caly rok), jakiej sie spodziewamy od drugiego pracodawcy. Mozna to tez zalatwic za pomoca zwyklego maila lub rozmowy telefonicznej. Wszystko zalezy od Twojego ufficio personale/consulente del lavoro itp.
Wytsraczy, ze podasz jakiego dochodu rocznego sie spodziewasz i poprosisz, zeby od tej kwoty obliczyli Ci podatek i detrazioni. Mozna to zrobic w dowolnym momencie w roku (im blizej konca roku, tym bolesniej odczujesz conguaglio ;)))
edytowany przez Paola81: 21 wrz 2013