Byłabym bardzo wdzięczna za sprawdzenie opisu.. temat przyjemny :)

Temat przeniesiony do archwium.
La mia amica si chiama Agata. Lei ha diciassette anni. Ci conosciamo da sei anni e noi siamo amici quatro anni. Agata è alta, magra e molto bella. Lei ha i capelli lunghi, ricci e castani. Ha gli occhi verdi e grandi, la bocca grande, il collo lungo e il naso piccolo. Ha un bel sorrico. Agata è simpatica, allegra e intelligente. Lei ha una sorella - Kasia. Agata è una persona litigiosa allora litighiamo spesso ma subito fa pace. Se farà bene studiare, rimanerà il chirurgo. Fra noi ci sono molte differenze. Mi piace leggere, ascoltare la musica e Agata piace guardare la TV e dormire. Usciamo molto spesso la sera a spasso o facciamo una gita.

Z góry dziękuję za pomoc, chciałam również spytać co dołączylibyście dalej do opisu? Praca ma zawierać 2[tel]słów. Opisałam wygląd, pewne cechy charakteru i trochę naszą znajomość, czy może coś jeszcze rozwinąć czy macie pomysł na coś innego? :) Niby krótka forma wypowiedzi, ale nie chce za bardzo lać wody i powtarzać w kółko tego samego. Jeszcze raz dziękuję, odezwę się jeszcze pewnie z drugą częścią :)
"sorriso" zamiast "sorrico" ale to pewnie literówka ;)
Dopisałabym ogólnie co jeszcze lubi robić i więcej o usposobieniu. Wymyśl jej jakieś hobby i skup się na nim trochę. pzdr!
moze dopisz wiek siostry..jaki sport lubisz ..np ze jezdzicie z Agata rowerami na wycieczki..to bedzie ladnie brzmialo :D Napisz o czym dyskutujecie..bo jak dotad to ta Agata nie budz sympati..i twoj opsi nie wyjasnia dlczego jestescie przyjacolkami..klotliwa telemaniaczka co lubi spac?--moze napisz jakie filmy lubi... Ja mam przyjaciela co nie odejdzie od tv jak sie skonczy jego ulubiony film..wydalo sie ze nawet japonskie bajki animowane oglada..i praktycznie caly dzien facet ma dopasowany do tv..wyskakuje z domu tylko pomiedzy filmami..co prawda ma tylko ok 4 filmowi bajek dziennie ..nie za dlugich..ze reszta znaomych juz wie ,ze on nie odejdzie od tv..Uwazam go za tv maniaka,ktoremu tv zastepuje rodzine aha aha
Cytat: karsmq
Agata è una persona litigiosa allora litighiamo spesso ma subito fa pace.

si fa pace lub facciamo pace

Se farà bene studiare, rimanerà il chirurgo.

se si impegnerà nello studio/otterrà dei buoni risultati nello studio diventerà chirurgo

Mi piace leggere, ascoltare la musica e Agata piace guardare la TV e dormire.

(...)e ad Agata piace...

To takie najbardziej razace bledy... Ewentualnie opuscilabym kilka zaimkow osobowych (co i tak juz zrobilas), ale ogolnie to nie jest blad. Po prostu w jezyku potocznym sie nie uzywa.
edytowany przez Paola81: 23 wrz 2013
La mia amica si chiama Agata. Lei ha diciassette anni.
Ci conosciamo da sei anni e noi siamo amici quatro anni. - Ci conosciamo da sei anni ma solo da quattro che siamo diventate amiche.

Agata è alta, magra e molto bella.
Lei ha i capelli lunghi, ricci e castani. - Ha lunghi capelli ricci e castani ed un bellissimo viso con gli occhi verdi e grandi, la bocca carnosa ed il piccolo naso. Ha un bel sorriso.
Agata è simpatica, allegra e intelligente. (ed intelligente)
Lei ha una sorella - Kasia.
Agata è una persona litigiosa allora litighiamo spesso ma subito fa pace. - Agata è una persona litigiosa indi ci capita spesso di discutere animatamente ma facciamo pace subito.
Se farà bene studiare, rimanerà il chirurgo. - Se si impegnerà negli studi, diventerà un bravo chirurgo. (rozwinelabym temat dodajac, iz marzyla o zostaniu lekarzem (chirurgiem) juz od dziecka).
Fra noi ci sono molte differenze. - Siamo molto diverse.
Mi piace leggere, ascoltare la musica e Agata piace guardare la TV e dormire. - A me piace leggere ..... invece ad Agata, guardare la TV....
Usciamo molto spesso la sera a spasso o facciamo una gita. Insieme, usciamo molto spesso la sera per divertirci o viaggiamo.

O zaimkach osobowych juz napisala Paola. W opisie Ty jestes w cieniu wiec dodalabym cos rowniez o sobie, o pasjach, moglabys napisac, iz studiujecie na tym samym uniwersytecie czy mieszkacie (albo macie zamiar) w jednym pokoju akademickim i np. odkrylas talent kulinarny Agaty albo wrecz przeciwnie - dwie lewe rece, ale bardzo sie stara. Mozesz ujac to wszystko z przypruzeniem oka.
Serdecznosci.
starsza siostra = maggiore sorella ?
Sorella maggiore.
mi piace Agata perche posso parlare con lei su tutti (?)
Chodzi mi oto, że lubię Agatę, ponieważ mogę z nią o wszystkim porozmawiać.
... di tutto.
di tutti - znaczyłoby, że omawiacie ludzi.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka