Prosze to wazne...

Temat przeniesiony do archwium.
"Bardzo mi sie podoba...Wiesz skarbie nie wiem czy to wszytko nie poszło za daleko.Dla Ciebie to normalne dla mnie nie.Ja chyba coś do Ciebie czuje"
Prosze...
Ja nigdy prosze......:(
*jak
:(((
mi piace moltissimo...sai tesoro, non so se tutto non sia andato troppo avanti. per te questo sia una cosa normale, per me no.io credo di provare qualcosa per te
mi piace molto... lo sai, non lo so se tutto questo non e' andato troppo avanti. per te e' normale, ma per me no. io sento qualcosa per te.

(piu o meno)
o widze, ze zrobiłas to bardziej profesjonalnie ;)
Mam pytanko..
Dlaczego w zdaniu: "per te questo sia una cosa normale.." użyłaś congiuntivo?? Nie ma tutaj żadnego "che"...po którym możnaby dać congiuntivo

Pozdrawiam cieplutko z zaśnieżonych okolic Wrocławia:)
daMorire, ja te wypowiedz rozumiem jako subiektywna: mysle, ze sprawy poszy za daleko, (wydaje mi sie - domyslnie , ze) dla ciebie to jest normalne, ale dla mnie nie jest....dlatego napisalam tak , ale nie gwarantuje , ze to jest na sto procent poprawnie, ja niestety wiele rzeczy mowie w jakis sposob, bo tak mi przychodza do glowy:-) najczescie dobrze przychodza, ale moze sie zdarzyc inaczej:-)
pozdrawiam:-)
Dzięki za odpowiedź!!
Pytałam, bo ja na razie potrafię użyć congiuntivo tylko w tak zwanych "książkowych" przypadkach (penso che, credo che..itd.)..a ten takim nie był. Zastosowanie go w jakimś innym momencie (tak jak zrobiłaś to ty) będzie mi chyba jeszcze przez dłuższy czas nastręczało problemów.
Grazie mille.

;-)
proponuje czytac jak najwiecej, wtedy "osluchasz" sie z jezykiem:-)
jesli nie masz dostepu do ksiazek to powiedz, poszperam i podam ci pare linkow z literatura.
czytajac jakas pozycje gdzie jest ladny literacki jezyk spotkasz sie z tymi i innymi formami:-)
daj znac, jeszcze raz pozdrawiam:-)
Chętnie skorzystam z twojej pomocy jeśli nie sprawi ci to problemu :))
To jest mój mail [email] a jak nie to zawsze chętnie na forum!!

Saluti!!
lepidoptera jak motyle.
Zgadza się moja droga imienniczko!!!:))

POzdrawaiam:)
bardzo interesujace i oryginalne.pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia