pagare con la carta o in contanti

Temat przeniesiony do archwium.
Mam ogromną prośbę! Szczególnie do znudzonych tłumaczeniem miłosnych listów bądź do chcących się od nich na moment oderwać! :) Proszę, pomóżcie w tłumaczeniu poniższego tekstu! Oczywiście chodzi o przekazanie sensu. Będę bardzo bardzo wdzięczna!!!

Karta płatnicza jest bezpiecznym i nieporównywalnie wygodnym środkiem płatniczym. Posługiwanie się nią przy zakupach często zapewnia nam otrzymanie pewnych zniżek. Gotówka natomiast daje możliwość kontroli i świadomego zarządzania pieniędzmi. Nie mamy więc obaw, że wydamy ich zbyt dużo.
Karta jest bezpieczniejsza od gotówki, bo jeśli ktoś ukradnie nam kartę, nie ukradnie nam pieniędzy. Jeśli zaś zgubimy gotówkę lub zostanie nam ona ukradziona, tracimy ją bezpowrotnie. Karta jest również tańszym środkiem płatniczym niż gotówka, bo gotówce na każdym kroku trzeba zapewnić kosztowną ochronę. Karta często uwiarygadnia jej użytkownika, gdyż bywa, że kto płaci gotówką nie wzbudza zaufania.
Polacy są ciągle przyzwyczajeni do płacenia gotówką, przez co jeszcze nie wszędzie można posłużyć się kartą. Dlatego pomimo ogromnego postępu pieniądza elektronicznego karta płatnicza to dla nas w dalszym ciągu przyszłość.
Proszę :(
leina, mozliwosci sa dwie, albo to jest zadanie domowe, albo zadanie zawodowe, to nie jest prosty tekst, wiec domyslam sie, ze ktos, kto Ci to zadal przypuszczal, ze bedziesz w stanie to przetlumaczyc, moze przynajmniej sprobuj napisac to sama?..
pzdr:-)
Możliwość jest tylko jedna. Ten tekst napisałam sama, bynajmniej nikt mi go nie zadał. Niestety tłumaczenie marnie mi idzie, pomimo że staram się go uprościć do minimum. Poprosiłam o pomoc, bo wychodzą mi dziwne banialuki :(
trishya pozdrawiam :)
to moze wklej te "banialuki" tutaj, a my to sprawdzimy i poprawimy...
Po krótkiej przerwie jeszcze raz proszę o pomoc w tłumaczeniu poniższego tekstu.. Troszeńkę go zmieniłam, jest więc prostszy.. Dla mnie niestety nie wystarczająco prosty :/
Karta płatnicza jest bezpieczna i bardzo wygodna. Kiedy płacimy kartą często otrzymujemy jakieś zniżki albo możemy korzystać z promocji.
Płacenie gotówką daje możliwość kontroli i rozsądnego zarządzania pieniędzmi. Nie mamy więc obaw, że wydamy ich zbyt dużo.
Karta jest bezpieczniejsza od gotówki, bo jeśli ja stracimy lub ktoś nam ją ukradnie, nie ukradnie nam pieniędzy. Natomiast gotówkę tracimy całkowicie. Karta jest tańsza, bo gotówce wszędzie musimy zapewnić kosztowną ochronę. Karta jest też dokumentem, który potwierdza tożsamość, a kto płaci gotówką nie wzbudza zaufania.
Polacy są nadal wolą płacić gotówką, przez co nie wszędzie możemy płacić kartą. Dlatego pomimo ogromnego postępu pieniądza elektronicznego karta płatnicza to dla nas w dalszym ciągu przyszłość.
A to moje wypocinkowe zlepki...
La carta di credito e sicura e molto confortevole. Quando paggiamo la carta di credito spesso riceviamo qualque riduzione o potiamo approfittare da promozioni.
Pagamento in contani da possibilita controllo e avveduto maneggio dei contanti. Dunque non posso temere che emettiamo ne troppo.
La carta di credito e piu sicura che contanti perche se perderla o qualquno ci trafugarla, non perdiamo soldi. Invece i contanti perdiamo assoluto. La carta e piu economica perche i contanti possiamo assicurare protezione costoso. La carta anche e un documento quale afferma identita e chi paga i contanti non suscita da fiducia.
I Polacchi ancora preferiscono pagare contanti perche non dappertutto possiamo maneggiare carta. Quindi malgrade avanzamento enorme denaro elettronico, la carta di credito tuttora e per noi avvenire.
Może jednak ktoś się skusi? :(
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka