tiramisu

Temat przeniesiony do archwium.
witam! mam pytanie od czego wywodzi sie nazwa tiramisu, slyszalam ze to po wlosku cos znaczy. pozdrawiam
Le origini del tiramisù non sono molto certe. Alcuni le fanno risalire al 1960, sembra nel ristorante "El Toulà" di Treviso. Un'altra versione colloca la sua nascita verso la fine del XVII secolo a Siena, quando il Granduca di Toscana, Cosimo III de' Medici decise di trasferisi per qualche giorno nella città. I pasticcieri senesi decisero di realizzare, proprio in onore del granduca un dolce che rappresentasse quelle che erano le caratteristiche del nobile. Doveva essere un dolce “importante” che contenesse al suo interno ingredienti semplici ma gustosi; era importante che fosse sfarzoso e goloso poiché il nobile amava molto le dolcezze. Venne così realizzato l'attuale tiramisù che allora,in onore proprio del granduca fu chiamato “zuppa del duca”.
La leggenda, racconta che divenne il dolce prediletto dai cortigiani che attribuivano al dolce proprietà eccitanti e afrodisiache. Si diffuse quindi l'abitudine di consumarne abbondanti porzioni prima di ogni incontro amoroso.
Ed ecco che la “zuppa del duca” cambiò nome e prese quello decisamente allusivo di “tiramisu”.

pzdr :)
http://www.italiadonna.it/tiramisu-origini.htm

http://www.cookaround.com/cucina/ nuovidolci/origini_tiramisu.php
Dosłowne znaczenie: podnieś mnie do góry.

hmmm... czy można podnosić nie do góry??? Nie, poważnie - czy można powiedzieć: tirami giù --- czy to nam daje coś w rodzaju "ściągnij mnie na dół"? (np z tej drabiny)
mozna...:) tirami giù (np.dal letto) ale tirami giù qlc...mozebyc tez jako sciagnij mi cos np .....pantaloni:)

tirare su to nie tylko "fizyczne" podnoszenie,podciagniecie ale takze w odniesieniu do nastroju, humoru itd, mowi sie "mi sento giù" i uzywa sie tez "su con la morale" ...
i istnieje jeszcze tirami fuori - wyciagnij mnie stad...
pzdr.)
Grazie!
...tak tiramisu jest bardzo smaczne:)

..moze ktos ma przepis?
Składniki:
- 6 jajek,
- 400 gram mascarpone (niecale dwa opakowania; dla niewtajemniczonych: to rodzaj wloskiego serka),
- 2 opakowania podluznych biszkoptow,
- 2 filizanki mocnej kawy (espresso),
- 1[tel]ml marsalli lub amaretto,
- 6 czubatych lyzek cukru waniliowego,
- kakao do posypania (lub gorzka czekolada).

Jak przyrządzić?
Zoltka ucieramy z cukrem waniliowym (tak aby sie calkowicie rozpuscil), dodajemy mascarpone i ucieramy na gladka mase.
Bialka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do masy, delikatnie mieszajac (nie mozna tego robic zbyt gwaltownie aby masa nie stracila puszystosci). Przygotowana wczesniej kawe (nie powinna byc goraca) mieszamy z alkoholem na glebokim talerzu, zanurzamy biszkopty, jeden po drugim, doslownie na chwileczke (zbyt dlugie zanurzenie spowoduje rozpadniecie sie ciastka) w kawie z alkoholem i ukladamy na dnie formy (moze byc np. naczynie zaroodporne). Na biszkopty wykladamy polowe masy, posypujemy bardzo gesto kakao lub czekolada, wykladamy druga polowe masy i wstawiamy do lodowki minimalnie na 4 godziny. Przed podaniem posypujemy gesto kakao lub czekolada.

Jak podawać?
Posypac kakao PRZED PODANIEM.


Uwagi:
Tiramisu najlepsze jest nastepnego dnia, a juz na pewno nie warto go probowac wczesniej niz przed uplywem 4 godzin - sprawdzilam na wlasnej skorze - dopiero po 4 godzinach masa sie scina.
Przepis prosto od rodowitej Wloszki :-).
Czas przygotowania:
+ czas przechowywania w lodowce
oppure:
http://www.restaurants.pl/przepisy/ciasta/tiramisu.htm
dziekuje:) jestes niesamowita:)
jak pracowalam w restauracji we wloszech to szef mi pokazywal jak sie robi....ale nie pamietalam:)
i jeszcze jeden: http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=6128
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

 »

Pomoc językowa - tłumaczenia


Zostaw uwagę