Produkty spożywcze
cukier zùcchero [dzukkero]
dżem marmellata
herbata tè
jajka uova
kawa caffè
makaron pasta
mąka farina
miód miele
ocet aceto [aczeto]
olej roślinny olio di semi
oliwa olio d’oliva
ryż riso
sól sale
pieczywo: pane:
bagietka filoncino [filonczino]
bułeczka panino
bułka filone, pagnotta [panniotta]
chleb razowy pane integrale
kajzerka rosetta
obwarzanek ciambella [cziambella]
pieczywo tostowe pancarre
sucharki fette biscottate [biskottate]
nabiał: latticini [latticzini ]:
jogurt yogurt [jogurt ]
masło burro
mleko latte
ser formàggio [formadżdżio]
śmietana panna
mięso, wędliny i drób: carne, salumi e pollame:
baranina montone
befsztyk bistecca [bistekka]
boczek pancetta [panczetta]
cielęcina vitello
flaki trippa
gęś oca [oka]
indyk tacchino [takkino]
kaczka ànatra
kiełbasa salsìccia [salsiczczia]
kotlet cotoletta [kotoletta]
kura gallina
kurczak pollo
mięso mielone carne [karne] tritata
mortadela mortadella
parówka würstel [wiurstel ]
perliczka faraona
polędwica filetto
salami salame
salceson soppressata
słonina lardo
szynka prosciutto [prosziutto
wątróbka fègato
wieprzowina maiale
wołowina manzo [mandzo]
żeberka costolette [kostolette]
ryby i owoce morza: pesci [peszi ] e frutti di mare:
anchois acciughe [aczcziuge]
homar gàmbero
krewetka gamberetto
langusta aragosta
łosoś salmone
małż vòngola, cozza [kocca]
ostryga ostrica [ostrika]
pstrąg trota
ryba wędzona pesce [pesze] affumicato
sardynka sardina
śledź aringa
tuńczyk tonno
węgorz anguilla
owoce: frutta:
arbuz cocòmero [kokomero]
banan banana
brzoskwinia pesca
cytryna limone
czereśnia ciliègia [cziliedżia]
daktyl dàttero
figa fico [fiko]
granat melagrana
grejpfrut pompelmo
gruszka pera
jabłko mela
mandarynka mandarino
melon melone
morela albicocca [albikokka]
pigwa mela cotogna [kotonnia]
pomarańcza arància [aranczia]
śliwka prugna [prunnia]
truskawka fràgola
winogrona uva
warzywa: verdura:
bakłażan melanzana [melandzana]
burak barbabiètola
cebula cipolla [czipolla]
cukinia zucchina [dzukkina]
cykoria cicòria [czikorja]
czosnek àglio [allio]
fasolka szparagowa fagiolini [fadżiolini ]
kapusta càvolo [kawolo]
karczoch carciofo [karcziofo]
kartofel patata
kukurydza granoturco [granoturko]
marchew carota [karota]
pietruszka prezzèmolo [preccemolo]
pomidor pomodoro
rzodkiewka ravanello
sałata lattuga
seler sèdano
szparagi aspàragi [asparadżi ]
szpinak spinaci [spinaczi
napoje: bìbite e bevande:
aperitif aperitivo
lemoniada limonata
oranżada aranciata [arancziata]
piwo birra
sok owocowy succo [sukko] di frutta
tonik acqua [akua] brillante/tònica [tonika]
wino białe/czerwone vino biaco [bianko] /rosso
wino wytrawne/półwytrawne/słodkie vino secco [sekko]/semisecco [semisekko]/dolce [dolcze]
woda mineralna acqua [akua] minerale