machiavelli

Temat przeniesiony do archwium.
Zwracam sie z kolejna prosba o tlumaczenie. Ten fragment o Machiavellim to dla mnie za wysokie progi ;-(( Za pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam ;-))

"Tu pensi che il fine giustifichi i mezzi? Io penso che il problema si ponga quando non si prendono i nconsiderazione tutte le soluzioni possibili. L`unica soluzione che possiamo adottare, sul come il male pssa essere impiegato, dipende dalle conseguenze negative che il male produce. Il fine giustifica i mezzi: si tratta solamente di una semplificazione, laddove alcuni degli esiti finali sono cosi terribili che l`epilogo desiderato non sembra meritevole"
Myslisz, ze cel uswieca srodki? Ja mysle (wedlug mnie), ze problem pojawia sie wowczas, gdy nie brane sa (nie bierze sie) pod uwage wszystkie mozliwe rozwiazania. Jedynym rozwiazeniem, ktore mozemy przyjac, w zwiazku z tym, jak zlo moze zostac wykorzystane, zalezy od negatywnych konsekwencji, ktore zlo powoduje. Cel uswieca srodki: chodzi tu jedynie o (pewne) uproszczenie, tam gdzie niektore ostateczne wyniki sa tak okropne (straszne), ze sam pozadany koniec nie wydaje sie byc tego wart.

To tak na bardzo szybko, powinienes to doszlifowac nieco:) Pozdrawiam
Bardzo Ci dziekuje! Rozwniez pozdrawiam!

»

Nauka języka