Kiedys podawalam przepis na tagliatelle ze szparagami, masz: :-)
TAGLIATELLE AGLI ASPARAGI (tagliatelle ze szparagami)
200gr tagliatelle
200gr zielonych szparagow
2 zabki czosnku
1 kostka rosolowa warzywna
125gr smietany slodkiej
sol, bialy pieprz
oliwa z oliwek
W malym garnku z osolona woga gotowac przez 10 minut szparagi. Wyciagnac je nastepnie z wody i ostudzic, zostawiajac wode ze szparagow, bo bedzie potrzebna potem. Postawic na gaz garnek z woda na makaron. Ze szparagow odciac koncowke i dalsze 4-5cm lodygi, a reszte wyrzucic. To, co zostalo (ta koncowke i 4-5cm) pociac na drobne kawaleczki. Lyzke szparagow zmiksowac z odrobina oliwy, smietany i wody ze szparagow (tej od gotowania, powiedzmy jakas 1/4 tej wody), aby powstal "krem". Na patelnie wlac troche oliwy i wrzucic pokrojony czosnek, ktory nalezy nieco podsmazyc (bez przesady). Dodac szparagi, sol i bialy pieprz. Jak makaron bedzie gotowy (tak samo, jak z lososiem), zapalic gaz pod szparagami, odcedzic tagliatelle i wrzucic je na patelnie ze szparagami. Dodac "krem", reszte smietany i wode od gotowania szparagow i caly czas mieszac (na zapalonym gazie!!). tej wody nie moze byc za duzo, bo bedziesz miala zupe szparagowa z makaronem. Gotuj szparagi w malym garnku, to wody bedzie malo.;)