pomoc w tłumaczeniu

Temat przeniesiony do archwium.
Zaczełam tłumaczyć może ktoś sprawdzi i nada jakiś sens temu bo mi zabardzo nie idzie jak widć z góry dzieki
Non si sa se faccia più notizia che la mangino - ben cinque giorni su sette - tutti gli italiani, oppure il fatto che sei italiani su dieci la consumino come piatto unico sostanzioso e leggero. Tant'è. Cambiano gli stili alimentari ma la pasta rimane la regina delle nostre tavole. Lo confermano gli 800 italiani interpellati dal Cirm, in occasione del World Pasta Day 2002, pronti a raccontarsi nelle proprie abitudini pastaiole, ma anche a eleggere i piatti simbolo - uno per decennio, al 1952 al 2002 - degli ultimi 50 anni di pasta, o meglio di storia, italiana.
E ben l'82.7% degli italiani dichiara una frequenza medio-alta di consumo di pasta: tra di essi, il 52.9% degli intervistati ne consuma tutti i giorni e, in particolare, tale percentuale sale al 53.3% tra gli intervistati di sesso maschile. Ed è interessante anche notare come il consumo giornaliero di pasta sia una prerogativa principale dei residenti al Centro e al Sud dell'Italia, piuttosto che al Nord. Al Sud, infatti, la percentuale di consumo giornaliero di quest'alimento è del 54.1%, al Centro sale addirittura al Pięć 65.4%, mentre al Nord scende al 46.9%. Valori inversi, invece, per chi consuma pasta 3 volte a settimana: 33.9% la percentuale al Nord, 21.6% al Centro e del 28.6% al Sud

..... pięć dni na siedem- wszyscy Włosi, a może fakt, że sześciu na dziesieciu Włochów, jedzą (makaron) jako jedyny posiłek (???), SOSTANCIOZO i lekki. Dużo(wiele). (Włosi)Zmienili swó styl odrzywiania sie, lecz makaron nadal króluje na naszych stołach. LO CONFERMANO 800 Włochów INTERPELLATI DAL CIRM z okazji światowego dnia makaronu 2002, gotowi opowiedzieć o swoich nawykach (przyzwyczajeniach) makaronowych (?????- nie wiem jak mozna zgrabnie przetłumaczyć-pastaiole), lecz takze ELLEGARE Talerz symbol- UNO PER DECENIO od 1952 do 2002- ostatnie 50 lat makaronu, a może inaczej (lepiej) historii Włoch. Dobre 82% włochów deklaruje że spożywa średnio lub dużo makaronu (???), wśród nich 52% badanych je makaron codziennie, procent ten wzrasta do 53% wśród męzczyzn.
naprawde nikt mi tego nie sprawdzi???
prosze.... :-( bede wdzieczna takze za wskazówki
Nie wie się, czy to jest taka wielka nowina, że jedzą (makaron) dobre pięć dni na siedem- wszyscy Włosi, a może fakt, że sześciu na dziesieciu Włochów, jedzą (makaron) jako jedyny posiłek, jedyne danie pożywne i lekkie. Tak jest.Zmieniają się sposoby żywiania sie, lecz makaron nadal króluje na naszych stołach. Potwierdzają to 800 Włochów pytani przez DAL CIRM (to nie wiem co to jest, może jakieś badanie opini społecznej?) z okazji światowego dnia makaronu 2002, gotowi opowiedzieć o swoich nawykach (przyzwyczajeniach) makaronowych (?????- nie wiem jak mozna zgrabnie przetłumaczyć-pastaiole), lecz takze ELEGGARE - wybrać (wybierać) Talerz (danie, potrawa) symbol- UNO PER DECENIO - jedno na dziesięć lat od 1952 do 2002- z ostatnich 50 lat makaronu, a może inaczej (lepiej) historii Włoch. Dobre 82% Włochów deklaruje że spożywa średnio lub dużo makaronu (???), wśród nich 52% badanych je makaron codziennie, procent ten wzrasta do 53% wśród udzielających wywiadu męzczyzn.

...trochę, ale nie mam teraz czasu, żeby zobaczyć na resztę...zresztą dobrze Ci idzie...

Zostaw uwagę