jak przetlumaczyc

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |
jak przetlumaczyc zdanie "widzialy galy co braly" na jezyk wloski
z gory dziekuje i zycze wesolych swiat
Hai voluto la bicicletta? Allora pedala!
lub Hai voluto la bicicletta? E adesso, pedala!
*“Hai voluto la. bicicletta? E allora pedala!”
proszę raz jeszcze o pomoc:czas mija szybko? w sumie tak, ale są dni tak długie jak droga stąd do Ciebie......
il tempo passa veloce? tutto sommato si, perň le giornate sono lunghe come la strada da te.
ti Ringrazio
zamiast veloce nie powinno byc velocemente?
suuuppppiiii pracujesz?????
suppi tak też jest poprawnie
Nie, po swiatch:D A nie masz gg teraz czy co? Wiesz, chcialabym Ci poopowiadac rozne sekrety, a nie moge na forum, bo inf pozniej wykorzysta to przeciwko mnie:D Ty wiesz, ze on ejst wszedzie? Nawet na stronie hiszpanskiej go znalazlam,khe khe. Oczywiscie tam tez udziela sie jego fanatyzm i probuje stworzyc z forum serwis informacyjny:]Ale juz nic nie mowie, bo Swiata ida, wiec ciiii...Zgadamy sie na gg lub mail,pa

ps: Wesolych Swiat wszytskim.
w takim razie nie ma sprawy:]
suppi rozumiem, że przechodzisz szok kulturowy. To jest taka psychologiczna reakcja na nowości świata i jego odmienność kulturową. Ma ona rożne fazy.
Pierwsza-miesiąc miodowy- to fascynacja nowością
Druga faza, to konfrontacja z odmiennością świata, w którym przyszło nam żyć. Czujemy się zagrożeni, odkrywając , że nasz sposób reagowania przestał być adekwatny. Czujemy się źle rozumiani.
W trzeciej fazie za nieporozumienia obwiniamy kulturę, w której przyszło nam żyć. Nic nam sie nie podoba.
No jest typ człowieka który ma dystans do danej kultury. Uzyskał pełne kompetencje potrzebne do życia w nowej kulturze. Dostrzega jej dobre i złe strony.]
Inf jak zwykle post adekwatny do... nieadekwatnosci infa:)
Szok kulturowy mam juz dawno za soba, moze dlatego, ze znam wlochy od jakichs 10 lat, wiec daruj sobie bejbe:]
A teraz zycze smacznego karpia czy tez nowych linkow, jak wolisz:)
Poza tym, fanatyzm to przede wszystkim choroba młodości. Wśród młodych najwięcej zdobywa sobie wyznawców, gdyż to w młodości właśnie idealizm najlepiej jednoczy się z głupotą. Wyizolowanie fanatyzmu polega na pozostawieniu mądrej niewiary i mądrej wiary, czyli dwóch równoprawnych postaw. Definicja fanatyzmu jest taka:
Fanatyzm (od łacińskiego "natchniony', "zagorzały"), zjawisko społeczne i postawa społeczna (religijna, ideologiczna, polityczna) przejawiające się w ślepej wierze w przyjęte poglądy religijne, społeczne, polityczne. Fanatyzm charakteryzuje się skrajną nietolerancją wobec przedstawicieli innych ideologii, religii, poglądów społecznych czy politycznych. Przeciwieństwem fanatyzmu jest tolerancja. Miłych świąt Ci życzę]
Acha, jeszce jedno Inf..Moze wreszcie cos swoimi slowami:D Mysle, ze juz nikt nie ma watpliwosci, ze zzynasz wszytsko z netu chcac wykreowac sobie wizerunek inteligencika. Moze dlatego, ze nim nie jestes, nie potrafisz zrozumiec tego co tu wklejasz, stad te bez sensowne odpowiedzi. Wstyd!
Acha, jeszce jedno Inf..Moze wreszcie cos swoimi slowami:D Mysle, ze juz nikt nie ma watpliwosci, ze zzynasz wszytsko z netu chcac wykreowac sobie wizerunek inteligencika. Moze dlatego, ze nim nie jestes, nie potrafisz zrozumiec tego co tu wklejasz, stad te bez sensowne odpowiedzi. Wstyd!
>Wpadłaś jak śliwka w kompot. Specjalnie dla Ciebie ułożyłem, tekst o szoku kulturowym. D
Tak? dziwne, wpisalam w googlach kawalek zdania iiiii....sam juz wiesz co,baj
suppi wpisałam ten tekst w Google i okazało się że nie ma takiego tekstu
ja tez nic nie znalazlam,szacunek dla Infa
>ja tez nic nie znalazlam,szacunek dla Infa

Dobrze szukałaś?:

http://ritula.blox.pl/html

a tam:

W Warszawie na lotnisku przed samym odlotem kupilam Charaktery.Pamietam te gazete jeszcze z czasow studenckich.Lubilam ja czytac.Teraz powrocil zapal i radosc,czerpana z lektury.
Znalazlam bardzo duzo ciekawych tekstow.O bliskosci i konfliktach miedzy rodzenstwem(o ironio,czemu akurat teraz!),i tekst o emigracji...Poruszajacy i strasznie bolesnie prawdziwy...
Autor tekstu pisze,ze reakcja na nowosc swiata na emigracji ma rozne fazy:

1."miesiac miodowy",fascynacja nowoscia,ciekawosc-mentalnie czlowiek jest jeszcze w domu,posluguje sie dotychczasowymi nawykami,kupuje chleb i dziwi sie,ze inaczej smakuje...
2.druga faza-konfrontacja z odmiennoscia swiata,w ktorym przyszlo nam zyc,brak zrozumienia.Czlowiek czuje sie zagrozony,bo jego reakcje przestaly byc adekwatne.
3.Trzecia faza-za nieporozumienia obwiniamy kulture,w ktorej przyszlo nam zyc.Nic nam sie nie podoba!!...
4.w czwartej fazie odzyskujemy dystans,potrafimy dostrzec dobre i zle strony zarowno naszej ,jak i nowej kultury.
5.w piatej fazie uzyskujemy pelne kompetencje potrzebne do zycia w nowej kulturze,biegle poslugujemy sie jezykiem.

A ja?...Zastanawialam sie nad tym.Mysle,ze oscyluje pomiedzy 2,3 i 4 faza...Jakkolwiek dziwnie by to brzmialo.Jesli cos sie w jakis sposob wyklucza,to ja wlasnie tam jestem!

Emigracja to mala smierc jak dla mnie,smierc przeszlosci,wspomnien,wiezi z bliskimi.Cos sie konczy.Wiele rzeczy da sie uratowac,przeniesc w nowa rzeczywistosc,ale wiele,o duzo za duzo,umyka...I ktos,kto wybral emigracje,zawsze bedzie prowadzil podwojne zycie.Bo emigracja sama w sobie jest podwojnym zyciem...Dla mnie-tu i w Polsce,porownywanie,gdybanie,nieustanne zastanawianie sie,co oni teraz,w tej chwili robia...
czyto zle ze czlowiek czyta i wspiera sie tekstami ?ja robie to samo,dzieki niemu mamy tu sporo tekstow stalo sie dosc silnymi impulsamim pobudzjacymi do intensywnego myslenia,jak suppi nie ma nic innego do roboty tylko sledzic pochodzenie tekstow Infa to szkoda, ze dla niej czasy cenzury juz minely razem z odejsciem ostatniego rzadu komunistow i nie badzmy tacy drobiazgowi i nie szukajmy dziury w calym.Nie ma sensu cenzurowac tekstow forowiczow i narzucac im swoja wole niczym zacieta nauczycielka do ucznia :wlasnymi slowy prosze!/pamietam takie blachary ze szkoly,he,he, co sie pastwily nad uczniami,prawie orgazmu dostawaly do tych slow// bo to do niczego nie doprowadzi.Zycze wielu forowiczom by zrobili sobie noworoczne postanowienie nie narzucac innym wlasnej woli,nie dyktowac warunkow.Infowi nalezy sie duzy szacunek za to robi na forum i w zyciu zawodowym.Milych Swiat moi drodzy.
>czyto zle ze czlowiek czyta i wspiera sie tekstami ?

Absolutnie nie. Sama też nie raz wpisałam tu zdania z książki ( byłam pewna, że są bez błędów, bo moja radosna twórczość jest ich pełna ).
A podałam ten adres tylko dlatego, że dziewczęta nie znalazły strony. Podałam nie mając nic złego na myśli. Mnie akurat cytowanie tekstów nie przeszkadza.
mi tez nie, wlasnie podawanie cytatow swiadczy o checi czytania ,o tym ze czlowiek naprawde czyta,taki czlowiek jest zawsze przyjazny ...skoro lubi czytac,bo ja lubie
To_ja inf. jest Polakiem wychowanym za granicą . Jego tłumaczenia z włoskiego na angielski, hiszpański czy francuski są doskonałe.
>Jego tłumaczenia z
>włoskiego na angielski, hiszpański czy francuski są doskonałe.

A czy ja kiedyś miałam jakieś zastrzeżenia?
To_ja akurat nie należysz do osób co go cenzurują
stokrotkaverde coś mi się zdaje, że to jest fragment infa artykułu
inf.2 mi to raczej wygląda na manię prześladowczą :D
inf.2 mi to raczej wygląda na manię prześladowczą ;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 42
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę