proszę o pomoc na polski

Temat przeniesiony do archwium.
Io personalmente stimo di gran lunga l'intelligenza e la cultura delle persone. Ho un amico, che probabilmente rappresenta lo sfigato agli occhi di tutti, ha parecchi problemi, era molto introverso (ora è migliorato molto), ma è di una intelligenza e cultura di alto livello, davvero. Mai mi sognerei di sentirmi meglio di lui per le ragazze, per l'estetica ecc.....Ho un grandissimo rispetto. Ma non vale per tutti questa cosa, anzi. Specie ora, hai tempi del liceo, puoi essere stupido come una capra (e magari tutti quelli che vengono tacciati come sfigati ti reputano insulso) ma se sei esteticamente apposto, hai successo con le ragazze, sei estroverso, hai il rispetto (anche apparente certe volte) di tutti.
proszę
Mniej więcej o to chodzi:
Ja osobiście bardzo szanuję inteligencję i kulturę innych. Mam przyjaciela, który prawdopodobnie w oczach wszystkich ludzi wydaje się być człowiekiem przegranym, boryka się z wieloma problemami, był wielkim introwertykiem(teraz już jest z tym lepiej), ale to człowiek o wielkiej inteligencji i kulturze, naprawdę. Nie śni mi się nawet, żeby pomyśleć o tym, żeby czuć się lepszym od niego, jeżeli chodzi o dziewczyny, o estetykę itd. Czuję wielki szacunek. Oczywiście to nie funkcjonuje tak w stosunku do wszystkich, wręcz przeciwnie. Szczególnie teraz, w okresie liceum, możesz być głupi, jak koza(i może wszyscy ci, o których się mówi, ze są przegrani, będą uważać cię za osobę płytką i banalną), ale jeżeli pod względem estetycznym jesteś w porządku, masz dobry kontakt z dziewczynami i jesteś ekstrawertykiem, to będą cię szanować(nawet jeśli czasem pozornie)wszyscy.
dziękuję :)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia