strrrrrrrasznie trudne zdanie!

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć, mam do przetłumaczenia strasznie trudne zdanie nad którym dwoje się i troję i nie wiem, o co tym Włochom w ich teorii chodzi.

Puo` dirsi che il problema di consenso tacito, nella materia che si occupa, risulta, di fatto, in parte diverso da quello del consenso implicito, nel momento in cui a questo possa riconoscersi una eziologia per cosi dire "derivata" (da una occasione di consensualita` verificatesi tra alcuni soggetti, sia pure con confini mal definiti, sull`uso di un`immagine) laddove la caratteristica del consenso tacito sembra piu` tipicamente quella propria di un consenso ricavato "a tavolino", il cui riconoscimento ne riveli quindi una natura, on definitiva, originaria.

Jeśli ktoś czuje się na siłach niech pomoże! Proszę!
a teraz pokażę co ja wymyśliłam...choć są tu białe plamy

Można powiedzieć, że problem zgody milczącej,w zakresie, w jaki się zajmuje/operuje, wynika faktycznie w innej części/ (w sensie chyba z innego podłoża)niż problem zgody dorozumianej.Można to bowiem odnieść do etiologii (sprawdziłam -czyli nauki zajmującej się badaniem przyczyn i motywów zachodzenia określonych zjawisk i procesów) przez zastosowanie tzw. pochodnej ( „derivata” - jak tłumaczy się czym ona jest??).
Zgodnie z tą teorią zgoda milcząca przypomina zgodę otrzymaną „przy stole” („a tavolino”), której uznanie ujawnia jej naturę..........

nie wiem, o co im chodzi, ajk widać w mojej tteorii są białe plamy... tabula rasa :) dz
jak napisać po włosku (w podziękowaniu komuś za komplement): "to miło że tak uważasz"
mi fa piacere che pensi cosí czyli jest mi milo ze tak myslisz
Dzięki :)
pozdrawiam
Ja z tego nic nie rozumiem:

Można powiedzieć, ze pojęcie milczącej zgody, w przedmiocie którym się zajmuje, wydaje się rzeczywiście, częściowo różne od pojęcia cichego przyzwolenia. Momentem w którm może się rozpoznać etiologię* tzw. "pochodną" (od zjawiska zgodności zachodzącym pomiędzy niektórymi obiektami, nawet gdy mają one słabo określone kontury, w czasie pracy z obrazami)jest ten, w którym cechy milczącej zgody bardziej przypominają zgodę uzyskaną...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia