wynajem

Temat przeniesiony do archwium.
moze mi ktos wytlumaczyc o jaki typ kontraktu chodzi?
1. contratto a canone concordato 6+2
2. Tipo contratto: Libero 4+4.
pomorze mi ktos?
UlotnaChwilo, nie istnieje coś takiego jak umowa najmu 6+2. Według włoskiego prawa (ustawa nr 431 z 1998 roku) istnieją tylko 3 rodzaje umów, jeśli chodzi o mieszkania lokatorskie:

1) contratto a canone concordato 3+2 --> wysokość czynszu musi zgadzać się z tabelami ustalonymi przez gminę i zależy od parametrów mieszkania. Umowa trwa minimum 3 lata i jest odnawialna na kolejne 2 lata.

2) contratto a canone libero 4+4 --> wysokość czynszu jest ustalana miedzy wynajmującym mieszkanie a lokatorem i może być dowolna. Umowa trwa minimum 4 lata i jest odnawialna na kolejne 4.

3) contratto ad uso temporaneo --> szczególny rodzaj umowy, która może być zawarta najwyżej na 18 miesięcy i jej przejściowość musi być usprawiedliwiona ze strony właściciela mieszkania lub lokatora, w przeciwnym wypadku każdy sąd zmieni ja automatycznie na 4+4. Zazwyczaj umowy takie zawierają "non residenti" i studenci.
w wiekszosci ogloszen pisze
(contratto canone concordato 6+2)
(contratto canone concordato 4+2)
z tymi umowami wiec nie moge wynajac mieszkania np na 4 miesiace?
Możesz, na podstawie contratto ad uso temporaneo (minimum to 1 miesiąc). Jeśli w ogłoszeniu jest napisane 6+2, to znaczy, ze jego autor nie zna prawa włoskiego i taka umowa nie zostanie nawet zarejestrowana w Agenzia delle Entrate, chyba ze zostanie zmieniona na 4+4 lub 3+2.
PS. Nie istnieje również umowa 4+2.
a jezeli ogloszenie jest dane przez agencje?
tzn nr tel jest podany do agencji ...
jesli bys mogla zerknij...
http://www.soloaffitti.it/ricerca_2.php?prezzo=®ione=&prov=BO&luogo=Imola&idzona=&zona=undefined&posizione=&contratto=&categoria=&tipo=&mq=&vani=&ricerca_prezzo=&order=IMMOBILI.IMGRATING%20DESC,%20IMMOBILI.TIPO,%20IMMOBILI.CODICE,%20IMMOBILI.PREZZO&idagenzia_elenco=&limit=10&ricerca_categoria=&ricerca_tipo=&ricerca_arredato=&order=IMMOBILI.IMGRATING%20DESC,%20IMMOBILI.TIPO,%20IMMOBILI.CODICE,%20IMMOBILI.PREZZO
Agenzia di Imola
Tel: [tel]Fax. [tel]
IM01-A352

Imola Centro Storico -
Appartamento - Trilocale
Mq: 66 - Vani: 3 - Arredato: NO

Descrizione
Trilocale al secondo piano in zona stazione/centro storico, comodo ai servizi, in condominio di sole quattro unità senza amministratore e spese condominilai. Appartamento composto di ingresso, soggiorno, cucina abitabile, una camera da letto, bagno, terrazzo e posto bici. Riscaldamento autonomo. Canone mensile € 420 (contratto canone concordato 6+2). Disponibile da dicembre.
Canone mensile €: 450,00
nie rozumie wiec dlaczego tak pisza ... :)
Prawie wszystkie z ogłoszeń mówią o umowie 3+2, tylko jedno o nieistniejącym 6+2. Często rowniez pracownicy agencji nieruchomości nie znają przepisów, zapewniam Cie - gdy w maju zmieniałam mieszkanie, chcieli zaproponować mi umowę 2+2 i musiałam ich oświecać, ze taka umowa nie istnieje... skserowali sobie ustawę ode mnie, bo jej nie znali, choć obowiązuje od 10 lat.;-P
Agenzia di Imola
Tel: [tel]Fax. [tel]
IM01-B500-5

Imola Centro Storico
Appartamento - Trilocale
Mq: 61 - Vani: 3 - Arredato: NO

Descrizione
Centro storico, al secondo piano, trilocale parzialmente ristrutturato, con riscaldamento autonomo, composto da sala con angolo cottura arredato di 30 mq, 1 camera matrimoniale, 1 camera singola e bagno con doccia. Spese condominiali mensili € 25 (pulizia e luce scale, ascensore). Canone mensile € 500 (contratto a canone concordato 6+2).
Canone mensile €: 500,00
jesli to nie problem mogla bys mi ja przeslac?
albo podac linka ...
dziekuje Ci bardzo
dosiego roku
http://www.parlamento.it/leggi/98431l.htm

Nawzajem!:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia