Cytat: eska57
Cytat: favola100
Cytat: eska57
mam to na buscie paga 800e-marzenie...
a ile godzin masz wyszczególnione w kontrakcie?
mam 640e plus trzynastka i to wszystko-oczywiście wpisane 25g tygodniowo a siedzę tu 24na 24 nie mam specjalnego wyboru potrzebuję pracy a oni to wiedzą i wykorzystują jak dostanę 700e na rękę to cud
No cóż...
Na kontrakcie zapewne masz wpisane "colf" a nie "badante".Włosi tłumaczą, że aby wpisać "badante" to trzeba mieć uprawnienia a to nie do końca jest prawdą. Na poziomach BS,C i CS nie trzeba być dyplomowaną pielęgniarką ani też mieć ukończony kurs OSS(operatore socio-sanitario) Dla colf w zupełności wystarczą te nieszczęsne 25 godz. no bo chodzi o kontrybuty...
Z moją zmienniczką rodzina podpisała kontrakt, w umowie ma:colf,25 godz. i 950 euro. Wiem co piszę bo mi kobieta przez telefon przeliterowała najważniejsze rzeczy do przetłumaczenia. Nie chcę sie wymądrzać, byc może się mylę, ale na mój gust to dali Ci stawkę z poziomu AS czyli
-"adetto alla compagnia(senza efettuare alcuna prestazione di lavoro)" zatrudniona do towarzystwa bez wykonywania pracy typu opieka
Generalnie poziom A to "Collaboratori famigliari generici(ogólni pracownicy domowi),non addetti all'assistenza di persona(nie zatrudnieni do opieki nad osobą),sprovvisti di esperienza professionale(dosł.pozbawieni;bez doświadczenia zawodowego) o con esperienza professionale non superiore a 12 mesi(lub z doświadczeniem zawodowym nie przekraczającym 12 miesięcy),nonché i lavoratori che svolgono con competenza le proprie mansioni(a także pracownicy którzy ze znajomością{zawodu}, fachowo wypełniają własne obowiązki), a livello(na poziomie) esecutivo (dosł."wykonawczym" ;odpowiednim do zakresu przydzielonych obowiązków) e sotto il controllo del datore di lavoro (i pod kontrolą pracodawcy).
Czy teraz rozumiesz co sie stało?Dlaczego dali ci takie zaszeregowanie?