tłumaczenie swiateczne...

Temat przeniesiony do archwium.
"zycze wam wesolych swiat i szczesliwego nowego roku!dla ciebie i calej rodziny:)spokojnych i pelnych milosci chwil z najblizszymi:)"""
ktos moglby przetlumaczyc na wloski:)dziekuje z gory:)
prosze o pomoc:)pewnie sie ktos znajdzie:)
Vi auguro un buon natale e un felice anno nuovo! Per te e tutta la tua famiglia. Ti auguro inoltre delle feste calme e piene di amore da spendere con tutta la tua famiglia.
Wydaje mi się że jest ok, chociaż nie jestem przekonany co do 'feste calme' czyli spokojnie święta, tego się we Włoszech po prostu nie mówi.
Witam ja dzisiaj dopiero się zalogowałam we Włoszech jestem od kilku miesięcy mam duże problemy z językiem ,znam dużo słówek ale nie potrafię zbudować zdania ,może ktoś mi poradzi od czego zacząć.
pozdrawiam życzę wszystkim wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.Czekam na wskazówki
Jeśli chcesz to coś tam mogę poradzić, [email] napisz :)
Dzięki Dawidekk a ty jesteś w Polsce czy we Włoszech. A może pogadalibyśmy na skajpie ? Napisz jak Cię odszukać czy wchodzi w grę kontakt tylko pocztą elektroniczną
We Włoszech byłem 14 lat, teraz od 3 jestem w Polsce :)
Skype jako tako wchodziłby w grę ale nie mam na nic czasu.. mogę odpisać na maila jak mam czas, na skypie trudno mnie znaleźć dostępnego i przy komputerze :)
Dzięki za odpowiedz napisałam meila jak znajdziesz trochę czasu to odpisz .A co mi radzisz wkuwać dalej nowe słówka czy może uczyć się na pamięć gotowych zdań . Korzystam z tłumaczy internetowych ,alej jak kiedyś przetłumaczyłam zdanie z polskiego na włoski to wyszły okropne "idiotyzmy" nie do przyjęcia a pracodawca patrzył na mnie jak bym powiedziała coś niestosownego.
Proszę o przetłumaczenie zdań:
W czwartek muszę mieć dzień wolny ,od godziny 10.00 do godziny 18.00.
Czy Ci to odpowiada?
Za dwa dni są święta muszę zrobić zakupy świąteczne.
Mi serve un giorno libero giovedi, dalle 10 (dieci) fino alle 18 (diciotto).
Questo va bene per te? (do pracodawcy mowi sie zwykle per Pan/i - Lei) Questo va bene per Lei?
Fra due giorni c'è il Natale, devo fare la spesa.
edytowany przez gosiaBG: 22 gru 2010
PS Aby sie nauczyc wloskiego, najlepiej jest isc na jakis kurs i cwiczyc wloski z ludzmi poprzez zwykle rozmowy. Bedac we Wloszech masz do tego swietna okazje! Podczas rozmowy miej ze soba slownik, jesli nei zrozumiesz jakiegos slowa, zapytaj rozmowcy albo sprawdz w slowniku. A kursy na pewno sa w Twoim miescie, czasem nawet znajdziesz za free. Powiedz, gdzie mieszkasz.
Cytat: gosiaBG
kursy na pewno sa w Twoim miescie, czasem nawet znajdziesz za free. Powiedz, gdzie mieszkasz.

Kalabria. Isca Marina.

Dzięki za tłumaczenie bardzo mi pomogłaś .Ja obecnie mieszkam w Kalabri Isca Marina to jest bardzo mała miejscowość pracuję niestety na okrągło bo opiekuję się starsząPania nie mam możliwości chodzenia na kurs Dlatego ucze się sama przy pomocy internetu i słownika niestety nie mam żadnych ksiązek.A moja starsza Pani mówi dialektem dlatego jest mi trudno z nią rozmawiać i od niej nie nauczę się nic.
Może ktoś mieszka tu albo w pobliżu. Czekam na informację . Jeszcze raz wielkie dzięki.Pozdrawiam
Czego powinnam się nauczyć z gramatyki na począku .
Czy jest jakiś sposób na jej nauczenie?

Jeśli możesz słuchaj telewizji, radia. Poproś kogoś z rodziny czy znajomych, by Ci przesłał jakiś podręcznik do nauki. Na przykład: Alina Kreisberg Mówimy po włosku 1. Jak już załapiesz początki, potem będzie łatwiej.
Ja polecam tez gramatyke wloska Zawadzkiej, swietnie opisana, znajdziesz ja tutaj: http://chomikuj.pl/saleema w zakladce Ksiazki i materialy -> po wlosku -> nauka wloskiego

Najlepiej jest konwersowac, ale ja tez np. na poczatku uczylam sie ogladajac telewizje i sprawdzalam w slowniku niektore slowka, ktorych nie znalam. Przyjechalam do Wloch znajac zaledwie pare slow, a teraz po 5 miesiacach pobytu tutaj robie kurs na poziomie C1... :)
mnie to idzie bardzo ciężko może dlatego że nie uczę się sustematycznie mam jeszcze mały zasób słów powinnam dziennie uczyć się kolejnych słówek ale to mi nie wychodzi dziś mam doła rozumiem już dużo ale .Jak ty to zrobiłaś że po 5 miesiącach umiesz już tyle . Ja też dużo oglądam telewizji słucham radia a nie wchodzi mi do głowy może jestem już zmęczona i zła że nie potrafię jeszcze powiedzieć paru zdań.Może jeszcze nie przestawiłam myślenia na włoski dalej myślę po polsku.
Temat przeniesiony do archwium.

»

Nauka języka