Będzie tak, czy nie będzie?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |
Se spróbuję przetłumaczyć a giganci języka niech, z łaski swojej, poprawią:
"Gdy mój wiersz wasze wiersze w proch i pył rozpieprza −
Ja nie lepszy poeta, moja sprawa lepsza!"

"Quando mia poesia le vostre le fa scassare in polvere - non è perche sono io il poeta migliore, il mio caso è migliore!"
a może tak "Gdy mój wiersz wasze wiersze w proch i pył rozpieprza −
Ja nie lepszy poeta, moja sprawa lepsza!",, Quando la mia linea delle tue poesie in polvere -
Io non sono migliore di un poeta, i miei affari meglio! "
luci, sorry, ale to chyba było tłumaczone przez google...
quasi, muszę trochę pomyśleć, żeby zachować rym, a tak na gorąco powiem tylko, że zamiast "caso" lepiej powiedzieć "causa", bo raczej o tego typu sprawę chodzi ;)
pomyślę, chyba że wcześniej zainterweniują giganci! :)
Dzięki. Chciałbym dodać, że to zdanie, które mi się tak spodobało, to fragment wiersza Mariana Hemara:

Ostrzem pióra w pierś tyrana!

Ludzie − nie bądźcie dziecinni!
Ja satyryk nie lepszy, nie gorszy niż inni
Gdy mój wiersz rwie z kopyta, a wasz na pysk pada −
To nie moja zasługa ani wasza wada.
Gdy mój wiersz wasze wiersze w proch i pył rozpieprza −
Ja nie lepszy poeta. MOJA SPRAWA LEPSZA!

Moja sprawa jest sprawą satyry od wieków
Od zarania poezji, od Rzymian, od Greków,
Od pierwszych heksametrów i zwrotek, i zwrotów,
Które zawsze godziły w przemoc i despotów
Które nigdy nie stały po tyrana stronie
Przeciwko człowiekowi, lecz zawsze w obronie
Wolności! To nie talent, nie biegłość, nie zdolność
Rodzi trafną satyrę, lecz wojna − o wolność.
Wolność słowa i wiary, żartu i sumienia −
To jest sprawa, co w ręku pisarza przemienia
Pióro gęste − w miecz ostry. W tym jest jego biegłość
Gdy ostrzem pióra pisze słowo „niepodległość"
Ilekroć ostrzem pióra godzi w pierś tyrana
Nietrudna jego sztuka, tryumfem rozgrzana
Zwycięska, gdy tyrana aż do krwi ubodła
Wasza satyra zła − bo wasza sprawa podła.
Na nic talent poety, gdy on w takiej roli,
Że jest obrońcą gwałtu, lokajem niewoli
Kiedy on barbarzyncy pisze panegiryk −
Szubrawa jego sprawa. I żaden satyryk
Nigdy na niej nie rośnie i żaden nie wyrósł...
...
Nie dziwota, że wszyscy, choć palec wysysać
Nie macie o czym gadać ani o czym pisać!
edytowany przez quasifaladifferenza: 05 cze 2011
Cytat: dorotka78
luci, sorry, ale to chyba było tłumaczone przez google...
quasi, muszę trochę pomyśleć, żeby zachować rym, a tak na gorąco powiem tylko, że zamiast "caso" lepiej powiedzieć "causa", bo raczej o tego typu sprawę chodzi ;)
pomyślę, chyba że wcześniej zainterweniują giganci! :)
nie chyba a na pewno,
Cytat: luci11
nie chyba a na pewno,

:D :D :D
A ten googel, to on długo już we Włoszech siedzi? :)
Te google, toż to sądząc po formie gramatycznej rodzaj żeński w liczbie mnogiej a nie męski ;)
A zatem owe google ;)
a ja bym powiedziała że to rodzaj nijaki
Luci, ty tę osobę znasz najlepiej. Czyli jak, googiel, to trans jakiś?
..myslisz....ze viados?????...strano
pewnie że znam,często sobie tej osoby używam jak mam necessita
Powaga.....Wg mnie to GOOGLE jest rodzju zenskiego w liczbie pojedynczej bo chodzi o WYSZUKIWARKE a ta jest rodzju zenskiego i w licz.poj. Wyszukiwarka o nazwie GOOGLE.. czyli TA Google
a się z Tobą nie zgodzę,bo gdyby była rodzaju żenskiego nazywałaby się googla
ale to jest WYSZUKIWARKA internetowa o nazwie Google i wcale nie jest to polska wyszukiwarka zalozyli ja Rosjanin i Amerykanin... cytuje: Nazwa "Google" powstała z niepoprawnego zapisu słowa "googol". Twórcą tego terminu był Milton Sirotta, a spopularyzował go amerykański matematyk i wuj Sirotty, Edward Kasner. "Googol" oznacza liczbę 10100 (w zapisie dziesiętnym jedynka i 100 zer).

Jesienią 1997 r. Brin i Page potrzebowali nowej nazwy dla wyszukiwarki BackRub. O pomoc poprosili Seana Andersona kolegę z pokoju Page'a, który miał za zadanie wypisywać na tablicy wszystkie słowa jakie przyjdą mu do głowy. W końcu, 15 września 1997[9], podczas którejś sesji Sean zaproponował Googolplex uzasadniając "Staracie się opracować produkty, które pozwoliłyby ludziom na przeszukiwanie dużej ilości danych a googol to przecież ogromna liczba". Larry, któremu spodobała się nazwa, sprawdził, czy domena jest wolna i jeszcze tego wieczora ją zarejestrował[10], nawet nieświadomy błędu, który popełnił wpisując "google", a następnie nową nazwę wypisał na tablicy w pokoju. Rano Tamara Munzner dopisała "chyba miało być googol?". Prawidłowa nazwa była już zarejestrowana od dwóch i pół roku.........Tyle o NAZWIE aponiewaz to wyszukiwarka to ma plec zenska a nazwa nie jest istotna....na pewno nie jest to WYSZUKIWAREKczy WYSZUKIWAR...ani rodzja nijaki WYSZUKIWANIATKO ..WYSZUKIWARKA Google jest KOBIETA ahahahahahahaa
prof.Miodka wypadaloby zapytac :D
Cytat: SettediNove
Powaga.....Wg mnie to GOOGLE jest rodzju zenskiego w liczbie pojedynczej bo chodzi o WYSZUKIWARKE

No co ty?! Żartujesz! Coś takiego... mój cały światopogląd legł w gruzach...

:P
TE google. Jak po polsku "gogle" do narciarstwa: http://www.nokaut.pl/szukaj/gogle.html nie istnieje liczba pojedyncza.

Niestety Sette zle pomyslalas, bo akurat tego slowa nie da sie odmienic jako wyszukiwarka -" to musi byc zenska, bo TA wyszukiwarka". To nie jest tak jak w jez. wloskim. Jakbys tak myslala to bys powiedziala TA Yahoo search? TA Bing? To nie brzmi logicznie.
wyszukiwarka według języka polskiego ma formę żeńską ale gdybśmy chcieli przetłumaczyć dokładnie to chyba powinno być ,,szukadło internetowe,,tak mi się wydaje
ale niewatpliwie jest to wyszukiwarka internetowa TA wyszukiwarka!i w jezyku polskim ma rodzaj zenski co to jest?..wyszukiwarka o nazwie GOOGLE.!.to nie sa GOOLE takie sobie znikad...od poczatku miala byc to ogolnointernetowa wyszukiwarka o nazwie GOOGLE to jest KOBIETA,,, a poza tym BOG TEZ JEST KOBIETA P.S. czy nazwa wlasna moze miec plec?.Jan Maria Rokita nie jest kobieta a ma zenskie imie....A co powiecie o Apple?..wg mnie to rodzja meski
ale niewatpliwie jest to wyszukiwarka internetowa TA wyszukiwarka!i w jezyku polskim ma rodzaj zenski co to jest?..wyszukiwarka o nazwie GOOGLE.!.to nie sa GOOLE takie sobie znikad...od poczatku miala byc to ogolnointernetowa wyszukiwarka o nazwie GOOGLE to jest KOBIETA,,, a poza tym BOG TEZ JEST KOBIETA P.S. czy nazwa wlasna moze miec plec?.Jan Maria Rokita nie jest kobieta a ma zenskie imie....A co powiecie o Apple?..wg mnie to rodzja meski
sorry nie wiem co sie dzieje ..ze wpisy sie powielaja..... Mozzila mi padla..uzywam Chromu...
hmm..szukadlo...moze lepiej SZUKACZ tylko jak ktos ma wade wymowy to moze to slowo dziwnie wypowiadac i rozsmieszac innych :D
nie mozna za nic porywnywac NAZWE WLASNA :Google do nazwy narciarskich googli..skoro pierwotnie jej wlasciciele konstruktorzy zamierzali nazwac ją/Tę/ wyszukiwarke"Googol" co oznacza liczbę 10100 (w zapisie dziesiętnym jedynka i 100 zer)...ma to sie jak piernik do wiatraka do gogli narciarskich...ja zawsze pelnym zdaniem mowie ze uzywam wyszukiwarki Google, a nie ze uzywam google..czy Google..sorry bez urazy dziewczyny..wolno mi miec wlasne zdanie ,nie uchybiam nikomu
noooo.........................ladnie zaraz ktos mi zarzuci,ze Sette malo tego ze realizuje program:'Ja na gorze'/co mi zarzucila subiektywnie jedna pielegniarka/ to jeszcze Sette dubluje wpisy by ich bylo wiecej na TEJ GORZE.....ahahahahaha
No, 9 postow pod rzad to teraz jestes na samym szczycie, szkoda tylko, ze to posty BEZ SENSU. ;) Tak trzymaj.

Pomysl troche logicznie, a dojdziesz do wniosku, ze nie moze byc "TA Google". Subiektywnie oczywiscie. Powodzenia.
TA WYSZUKIWARKA Google......zawsze bedzie wyszukiwarka rodzaju zenskiego
Wyszukiwarka tak, ale Google nie.
Podobnie jak jest TA Coca-Cola, chociaż to jest NAPÓJ, więc co? Oczywiście że TA Coca-Cola, ewentualnie TEN NAPÓJ Coca-Cola ale nie TEN Coca-Cola!

Tak samo: TE Google, TA WYSZUKIWARKA Google ale nie TA Google! GOOGLE są rodzaju niemęskoosobowego w liczbie mnogiej, a WYSZUKIWARKA jest rodzaju żeńskiego w liczbie pojedynczej. To różne formy gramatyczne bo to są dwa różne słowa.
Moim skromnym zdaniem, nie TE Google, tylko TEN Google. To, ze my spolszczamy te nazwe czytajac ja z "e" na koncu to juz nasz problem. W angielskim wymawia sie [gugl] i zreszta nazwa pochodzi od nazwy liczby: googol [gugol], ktory jest rodz. meskiego. :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 41
poprzednia |

« 

Szkoły językowe

»

Kultura i obyczaje

Zostaw uwagę