imiona

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 55
poprzednia |
ciao interesują mnie włoskie odpowiedniki polskich imion . Gdzie moge uzyskać takie informacje? A może wy mi pomożecie? Najbardziej interesuje mnie imie Magdalena . Z góry dzięki;]
Maddalena to bedzie :)
tak moj slownik mowi-a w necie tez sa takie strony,kiedys natrafilam,ale nie pamietam adresu- google wie wszystko ;)
To jest co prawda strona dla osob, ktore poszukuja imion dla dzieci
ale sadze ze cokolwiek na niej znajdziesz

http://www.babyzone.com/babynames/theworld.asp?Action=List&Country=Italian&start=25

pozdrawiam
ANGIE
[gg]
magdalena to po wlosku maddalena.pozdrawiam
To prawda, ze Magdalena po wlosku to Maddalena, zdrobniona forma tego imienia to Elena. Brzmi ladnie ale nie nalezy do najpopularniejszych.
Pozdrawiam goraco!
...a jakie imiona was jeszcze interesują???....ja mam na końcu słownika włosko - polskiego dużo imion:-)))))....
Elena nie należy do popularnych? No nie wiem. W sumie, ale kiedy byłam ostatnio we Włoszech, to poznałam kilka Elen, z tym, że one nie miały na imię Maddalena, ale po prostu Elena. Miałam nawet w ręce (już nie pamiętam tytułu) jakąś książkę zawierającą zestawienie najczęściej spotykanych włoskich imion, i pamiętam, że się zdziwiłam, że Elena byłą zaskakująco wysoko.
Hahaha! Właśnie wracam z tej strony i umieram ze śmiechu. Z ciekawosci otworzyłam sobie imiona polskie. A tu: Adok, Cyrek, Gerek, Honok, Telek... to dla chłopców. Dla dziewczynek natomiast ; Hortenspa, Janalee, Lechsinska, Minka, Wira... :DDD.
Mojego, niezwykle rzadkiego imienia (Beata) niestety nie ma.
Jeżeli włoskie imiona są opracowane równie "rzetelnie", to raczej się nie sugerujcie.
Pozdrawiam :)
Elena to Elena, natomiast zdrobnienie od imienia Maddalena czesto slyszalam Lena, choc i tutaj mam watpliwosci; Wlosi czesto zamiast zdrobnien skracaja sobie imiona np. wiekszosc na mego meza Stefano mowi "Ste", zamiast Giorgio mowia "Gio", mnie po prostu nazywaja "U", mam na imie Ula. A tak na marginesie to podobaja mi sie wloskie imiona gdzie np. jezeli wezmiemy pod uwage meskie imie,wystepuje odpowiednik zenski np. Roberto- Roberta, Giorgio - Giorgia itp.
A najbardziej z wloskich imion meskich to podoba mi sie imie Lorenzo, natomiast Lorenza juz mniej. Ciao!!!
Przy okazji Giorgio to Jerzy, a Lorenzo to Wawrzyniec:-) Mi osobiście po włosku bardziej się podobają !!!
No Wawrzyniec nie jest za piekne;))) Jerzy juz brzmi lepiej; a poza tym ladne jest imie Roberto!
A dla mnie najpiękniejsze imię to Alessandro. I po włosku i po polsku :)
imię Delio bardzo mi się podoba, a także Guga, Gusella, Griselda, Ricardo
A może ktos rozszyfruje te wszystkie Cicci, Giggi, Toto, Peppe?
Jakie sa formy wyjsciowe?
Cicci nie wiem, Gigi to Luigi, Toto to Salvatore (sono sicura!), Pepe to Giuseppe mowia tez Pino, lub w zenskim Pina, lub Pinuccia.
A Cicci to chyba cos w stylu ciccio, ciccione bylo o tym na forum poszperaj!!!
Pa!
Grazie e Sereno Anno Nuovo:)
Bice - to od Beatrice - okropne, prawda?
A jak będzie: Agnieszka, Beata, Katarzyna, Joanna
a z męskich: Marcin, Tomasz, Mateusz ??
Agnieszka- Agnese
Beata- Beatrice
Katarzyna - Caterina
Joanna - Giovanna
Marcin - Martino
Tomasz- Tommaso
Mateusz - Matteo
Zdrobnienie od Giuseppe to Peppe....przez dwa 'p'
Luigi to Ludwik :-)
Giuseppe - Józef
adam - adamo
adrian - adriano
agata-agata
agnieszka-agnese
augustyn-agostino
aleksandra-alessandra,sandra
aleksander-alessandro,sandro
alfred-alfredo
amadeusz-amedeo
andrzej-andrea
aniela-angela
anna-anna
antonina-antonietta
antoni-antonio
august-augusto
barbara-barbara
bartłomiej-bartolomeo
bazyli-bazilio
beatrycze-beatrice
błazej-biagio
blanka-bianca
brunon-bruno
kamil-camillo
karolina-carla
Dominico skrot to Mimo tylko nie wiem czy przez jedno m?? :>
a najsliczniejszym imieniem zenskim jest Graziela chyba tak to sie pisze, ale w ustach wlocha brzmi przecudnie. No i obowiazkowo moje dziecko bedzie sie nazywac Giulia lub Giulio przepiekne
karol-carlo
kazimierz-casimiro
katarzyna-caterina
cecylia-cecilia
cezary-cesare
klara-chiara
klaudia-claudia
klaudiusz-claudio
konrad-corrado
kosma-cosimo
krystyna-cristina
krzysztof-cristoforo