tłumaczenie na włoski!

Temat przeniesiony do archwium.
proszę o przetłumaczenie mi poniższego tekstu na j.włoski:

"W życiu interesuję się wieloma rzeczami. Od małego najbardziej zwierzętami. Kocham psy, koty i konie. POztym interesuje mnie sztuka, muzyka, sport i literatura. Bardzo lubię czytać książki i właśnie to robię w wolnych chwilach. A najchętniej czytam prozę. Również wciąga mnie samodzielne pisanie różnych tekstów literackich. Swoimi umiejętnościami mogę wykazać się w szkole, bo często mamy pisemne wypracowania klasowe. Starannie się do nich przygotowuję. Zawsze wiadomo w jakiej partii materiału będzię zadanie, wieć czytam i studiuje najważniejsze materiały. Często chodzę do biblioteki, aby uzyskać potrzebne mi książki, czasami również proszę o pomoc znajomych. Jednak najbardziej lubię chodzić do biblioteki, tam zawsze uzyskam pomoc i nie muszę fatygować przyjaciół. W moim mieście biblioteki sa otwarte w każdy dzień prócz niedzieli, w różnych godzinach. W bibliotek korzysta bardzo dużo osób, zawsze można kogoś tam spotkać.

Proszę o jak najszybszą pomoc! z góry dziękuję!:)
Nella mia vita mi interessano tante cose. Gia da bambina mi piacevano molto gli animali.Amo cani, gatti e cavalli. A parte di questo mi interessa l'arte, musica, lo sport e letteratura. Mi piacie tanto leggere ed e proprio questo che faccio quando ho il mio tempo libero. Piu che altro i romanzi. Mi piacie anche scrivere. Nella scuola dove studio dobbiamo spesso scrivere vari testi. Cerco di essere sempre ben preparata. Si sa sempre di che cosa si deve preparare percio leggo e studio i materiali piu importanti. Spesso vado nella biblioteca per trovare i libri di quali ho bisogno, ogni tanto chiedo anche aiuto a i miei amici. Pero piu che altro preferisco andare nella biblioteca perche li trovo sempre aiuto e non devo faticare i miei amici. Nella mia citta le bibliotece sono aperte tutti giorni a parte domenica. Hanno vari orari di apertura. Si puo trovare molte persone li.

Mogą być błędy, szczególnie z przyimkami. Pozdrawiam
Dziękuję!!!:* już drugi raz bardzo mi pomogłaś:) serdecznie pozdrawiam!:)
ciao