znaczenie gestow

Temat przeniesiony do archwium.
Mysle ze byloby fajnie wspolnie uporzadkowac wiedze o jezyku elementach kultury wloskiej, a pierwszym co mi przyszlo do glowy i jakze charakterystycznym dla mieszkancow Plw. Apeninskiego sa GESTY. Ich znajomosc z pewnoscia przyda sie kazdemu kto wybiera sie do slonecznej ITALII. Tak wiec proponuje, zebyscie opisywali tu wszystkie wloskie gesty jakie widzieliscie (w miare mozliwosci z opisami co znacza), a jezeli nie wiecie co one oznaczaja to moze ktos innym moglby je dla Was i nie tylko dla Was rozszyfrowac na lamach tej sronki. MILEJ ZABAWY!!! :)
Na poczatek cos co pewnie wszyscy znaja:
-- wiercenie dziury w policzku palcem wskazujacym SQUISITO czyli wysmieniete, najlepsza pochwala dla kucharza ;)
-- gest lamania np. patyka w rekach oznacza zdenerowowanie
Pocieranie palcem srodkowym i wskazujacym jednoczesnie podbrodka, znaczy no me ne fraga niente (nic mnie to nie obchodzi)
niie podbrodka w sumie to pod brodaa, troche szyje, ciezko wytlumaczyc slowami... chetnie zaprezentuje ale ciezko tak
znam jeszcze ionne gesty, np cosa vuoi? co chcesz ode mnie? ale nie umiem pokazac: (
jest jeszcze: uderzanie wnetrzem jednej dloni o wierzch drugiej (lekko pod katem nie na plask) oznacza spadam stad, uciekam albo do kogos: wynos sie, spadaj. cmokniecie oznacza zdenerwowanie, "bu?" i gest wzruszenia ramion - oznacza "non lo so, non si sa".
prawa dlon zlozona w ten sposob ze kciuk styka sie z palcem wskazujacym i srodkowym, rytmiczne poruszanie w gore i w dol tak zlozona dlonia przed soba, plus mina "usmiech w dol" oznacza mniej wiecej..."no daj spokoj"(do opowiadajacego np jakies zdarzenie)...ciezko to wytlumaczyc...robi sie tak jak cos nam sie bardzo nie podoba...
Narazie tyle mi na mysl przychodzi. Aha, to sa gesty z poludnia wlochwiec moze nie koniecznie wszedzie sa znane np w mediolanie moga byc inne.
pozdrawiam
Doykanie kilkakrotne palcem wskazujacym ucha (dosc rytmiczne), nie oznacza nic wiecej jak ''orecchione'', czyli po naszemu potocznie ''pedal''.
cmokniecie moze tez oznaczac odpowiedz "nie"
bardzo podoba mi sie powiedzenie ' e va be! ' , polaczone z gestem wzruszania ramion, co oznacza no i dobrze ale co z tego, albo no i dobra!

przykladzik
la gente esce ogni venerdi sera per svagarsi e va be' io ci sto a casa!!!

podslyszane w mediolanie, nie wiem jak jest w innych miastach...
tak samo jest we Florencji:)

jesli juz mowimy o slowach, mnie strasznie smieszy jak to Wlosi, kiedy sie uderza, wydobywaja z siebie przesadny dzwiek> aja!
DLA NICH NATOMIAST SŁODKO BRZMIAŁO MOJE " AŁŁŁA" KIEDY TO JA SIĘ UDERZYŁAM- A ZNACIE TO ICH - GUARDA ME OCCHI- PRZY PICIU CZEGOŚ MOCNIEJSZEGO!
zgadza sie, po stuknieciu sie kieliszkami, trzeba patrzec w oczy pijac, inaczej oznacza to 7 lat nieudanego seksu. Ale podobno tak samo jest w Niemczech...
zapomnieliscie o wielu lub nie znacie .np."narysowanie"palcem wskazujacum po policzku linii idacej od oka do ust oznacza ze ktos jest furbo tzn. przebiegly,i lepiej uwazac na ta osobe
w italii kazde nawet najmniejsze miasteczko ma swoj dialekt gestów nie da sie zliczyc ani wszystkich pokazac .pamietajcie ze dla wlocha uderzenie kogos po twarzy,delikatnie "z placka"nie jest obrazliwe tak jak dla nas.u nich oznacza to mniej wiecej to samo co u nas uderzenie po plecach czy barku.
kciuk i wskazujacy palec sa wyprostowanea reszta zgiete,i przekrecasz reka w prawo i lewo moze oznaczac nie ma, nie mozliwe
hej a co znaczy klepanie po "pupie"?:)))
a mi sie najbardziej podobało gdy byłem niedaleko Rzymu i mój szef mnie wołał pokazując ręką, tylko że wyglądało to jak "nabieranie koparką" ... no i ja myślałem że mam zostać albo iść gdzieś dalej :) u nas się pokazuje w odwrotną stronę... nie wiem czy to był tylko taki pojedynczy przypadek czy tak poprostu się przyjęło
A mi podoba się gest ...wyprostowane,rozchylone palce u reki ...obracane rytmicznie w lewo i prawo....cosi cosi- czyli tak,takie sobie
i jeszcze jedno......naśladowanie rozmowy przez komorke....odgięty palec malutki i kciuk przylożony do ucha
o tu jest cos ciekawego o gestach,mozna sie posmiac...
fajna stronka z gestami, polecam:

http://italian.about.com/library/handgestures/blgesturesindex.htm
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa