ile jest czasów we włoskim?

Temat przeniesiony do archwium.
Wiecie może ile jest czasów we włoskim? Jeśli tak to byłabym wdzięczna gdy by ktoś byłby tak miły i wytłumaczył je. Prosze pomozcie!!
1. Prezente -czas terazniejszy
2. Imperfetto - czas przeszly niedokonany
3. Passato prossimo - czas przeszly dokonany ( zlozony )
4.Trapassato prossimo - czas zaprzeszly
5.Passato remoto - czas przeszly prosty
6. Trapassato remoto - czas zaprzeszly ( uprzedni )
7.Futuro semplicze - czasprzyszly prosty
8. Futuro anteriore - czas przyszly uprzedni
9. Condizionzle presente - tryb warunkowy terazniejszy
10. Condizionale passato - tryb warunkowy przeszly
11. Congiuntivo presente - tryb laczacy terazniejszy
12. Congiuntivo imperfetto - tryb laczacy przeszly niedokonany
13. Congiuntivo passato - tryb laczacy przeszly
14. Congiuntivo trapassato - tryb laczacy zaprzeszly
15. Imperativo - tryb rozkazujacy
Jak widac jest tego troche. tu na FURUM raczej nie da sie tego wytlumaczyc. Trzeba poszukac dobrej gramatyki i poczytac.
Zycze wytrwalosci
dzieki za odpisanie To_ja i jeszcze mala prosba mozesz mi wytlumaczyc nr 1 , 5 i 7? Bylabym bardzo wdzieczna! a bym zapomniala, jaka ksiazke mi proponujesz?
Jest jeszcze infinito,participio,gerundio.
1. Presente ---podstawowe uzycie sluzy do wyrazenia czynnosci, ktora dzieje sie w terazniejszosci : ( io ) lavoro - ( ja ) pracuje. Mozna go uzyc ( podobnie jak w polskim ) do wyrazenia przyszlosci : lavoro domani - jutro pracuje ( ja ), ale tez do wyrazenia czynnosci, ktora rozpoczela sie w przeszlosci, lecz trwa nadal: lavoro da ieri - pracuje od wczoraj. Uzywa sie go jeszcze w paru innych przypadkach, ale to zbyt duzo pisania.
2. Passato remoto --- wyraza czynnosc przeszla, ktorz nie ma zadnego zwiazku z terazniejszoscia: Dante nacque a Firenze - Dante urodzil sie we Florencji. Ten czas w wielu rejonach Wloch zastepowany jest czesto przez passato prossimo co nie uznaja za blad.
3. Futuro semplicze ----uzywa sie dla wyrazenia czynnosci, ktora bedzie miec miejsce w przyszlosci: domani lavorero - jutro bede pracowac. inne jego uzycie to wtedy gdy wyrazamy przwdopodobienstwo w terazniejszosci: saranno le tre - jest chyba trzecia.
Odmiany przez osoby sa podane w e wszystkich gramatykach a na pisanie ich tu nie ma miejsca. Tak jak na przyklady, ktore podalam ,nie sa one wszystkie, jest ich jeszcze sporo.
Dobry jest podrecznik Danieli Zawadzkiej "Jezyk wloski dla Polakow".
No dobrze, tylko ze w tym wszystkim jest 8 czasow, a condizionale i congiuntivo, oraz imperativo to sa tryby, ktore tez wystepuja w wiekszosci z tych czasow.
UNO - pisze się preSente
SECONDO - osoba, która to pisała nie zna włoskiego, za to skopiowała to ze słownika. Ponieważ:

9. Condizionzle presente - tryb warunkowy terazniejszy
10. Condizionale passato - tryb warunkowy przeszly
11. Congiuntivo presente - tryb laczacy terazniejszy
12. Congiuntivo imperfetto - tryb laczacy przeszly niedokonany
13. Congiuntivo passato - tryb laczacy przeszly
14. Congiuntivo trapassato - tryb laczacy zaprzeszly
15. Imperativo - tryb rozkazujacy

NIE SĄ CZASAMI! TO TRYBY!!!!! użycie ich jest trochę bardziej złożone niż czasów, za to mają konstrukcję jak odpowiadające im czasy..
>UNO - pisze się preSente

Pisze się też CondizionAle (to tak dla ścisłości, bo tu też jest literówka).

>SECONDO - osoba, która to pisała nie zna włoskiego, za to skopiowała
>to ze słownika.

Oczywiście, że nie znam. Nie miałam go w szkole, nie kończyłam żadnego kursu. Dlatego też skopiowałam to. Nie chciałam wprowadzać inych w błąd. Kopiowanie nie jest chyba zabronione?

>9. Condizionzle presente - tryb warunkowy terazniejszy
>10. Condizionale passato - tryb warunkowy przeszly
>11. Congiuntivo presente - tryb laczacy terazniejszy
>12. Congiuntivo imperfetto - tryb laczacy przeszly niedokonany
>13. Congiuntivo passato - tryb laczacy przeszly
>14. Congiuntivo trapassato - tryb laczacy zaprzeszly
>15. Imperativo - tryb rozkazujacy
>
>NIE SĄ CZASAMI! TO TRYBY!!!!! użycie ich jest trochę bardziej złożone
>niż czasów, za to mają konstrukcję jak odpowiadające im czasy..

Przeciez tam jest tak napisane. Nie jest napisane "czas warunkowy" tylko "tryb". A poza tym, na to już zwróciła uwagę sla. Cztery lata temu to napisała.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

Zostaw uwagę