Podstawy

Temat przeniesiony do archwium.
Mam wielką prośbe..Dopiero zaczynam nauke..i chciała bym prosić o podstawowe zwroty włoskie np. Jak masz na imie;Mam na imie;z kad jestem;Jak sie masz;miło Cię widzieć;gdzie jest..takie typowo podstawowe... Jak dla małego dziecka :P Z góry bardzo dziękuje!!
Jak masz na imię - Come ti chiami
Mam na imię... - Mi chiamo...
Ile masz lat? - Quanti anni hai?
Mam ...lat - Ho .... anni
Skad jesteś? - Di dove sei?
Jestem z Polski - Vengo dalla Polonia
Jak sie masz? - Come stai?
Gdzie jest...? - Dov'e'...?
Dziekuję - grazie
Przykro mi/przepraszam/ - Mi dispiace
Prosze - Prego

Cześć! -Ciao ;)
Wielkie dzięki!!Jestem bardzo wdzięczna!!A to się czyta tak jak pisze?? Strasznie podoba mi się Włoski..:)
>Jak masz na imię - Come ti chiami
>Mam na imię... - Mi chiamo...< mi kiamo>
>Ile masz lat? - Quanti anni hai?
>Mam ...lat - Ho .... anni
>Skad jesteś? - Di dove sei?
>Jestem z Polski - Vengo dalla Polonia
>Jak sie masz? - Come stai?
>Gdzie jest...? - Dov'e'...?
Jestescie super!! :* Mam nadzieje ze Naucze sie jako tako Włoskiego.. :P A jak znacie cyfry i to jak sie je czyta tak(1-20) to mogli byście napisać :( :) Męczydusza jestem :]
jest kilka zasad po wlosku jak czytać... :) ktorych musisz sie nauczyc.. ale ogólnie:
h-jest zawsze nieme np hanno(anno)
q+u+a= kła np quaderno(kładerno)
a+c+q= akk np acqua
s+c+e=sze np scena(szena)
s+c+i=szi np liscio(liszio)
s+ch+e= ske np maschera(maskera)
s+ch+i=ski np schiavitu(skiawitu)
s miedzy samogloskami czyt. jak z np tesoro(tezoro)
v zawsze czyt sie jak w
z na poczatku i w śroku czyt. jak dz np zaino(dzaino)
lub zanzara(dzandzara)
z+samogłoska=c np nazione(nacjone)
c+spolgloska=k np crudele(krudele)
c+a/u/o=k np capo(kapo)
c+c= kk np occasione(okazjone)
c+e= cze np cenere(czenere)
c+i= czi np cima(czima)
ch+i=ki np chiave(kjawe)
g+e= dże np gentile(dżentile)
g+i=dżi np giorno(dżorno)
g+g=dżdż np leggero(ledżdżero)
g+h+i=gi np laghi(lagi)
g+h+e=ge np lunghe(lunge)
g+l+i=lj np voglio(woljo)
gn=ń np bagno(banio)
To chyba takie podstawowe zasady :)
O jej..Chyba bardzo dobrze znasz Włoski?! Dzięki...W sumie zaczełam sie uczyć na własną rękę bo narazie skupiam sie na nauce podstawowej i egzaminach.. wiec nie mam czasu na zajecia dodatkowe z prywatną osobą,dlatego zadaje tyle pytaj :D jak malutkie dziecko:)
0-zero
1-uno
2-due
3-tre
4-quattro
5-cinque
6-sei
7-sette
8-otto
9-nove
10-dieci
11-undici
12-dodici
13-tredici
14-quattordici
15-quindici
16-sedici
17-diciassette
18-diciotto

19-dicannove
20-venti
Tak jest :) będę pamietać...dziękuje bardzo :]
19 -diciannove
:) faktycznie literowka... ale dzieki za poprawe..przy nauce wkoncu wazna jest starannosc:)
Domyslam sie , ze to literowka...ale skoro dziewczyna dopiero sie uczy to dla niej wazne ;)
Jezeli dopiero zaczynasz sie uczyc i to sama (!) to proponuje na pocztek slownik mowiony. Niewiele tego, ale zawsze cos .

http://portal.italiano.pl/vocabolario/index.html

Pozdrawiam :)
Super... :* fantastycznie..no niestety narazie sama sie ucze..nie mam czasu na lekcje prywatne,a szkoda:( Bardzo dziękuje z całego serduch :*
Mam pytanie jeszcze jedno.. jak bedzie "Jestem na spacerze" ?? Prosze o pomoc :]
Wielkie dzięki, że odpowiadacie na takie pytania. Ja też chcę się zacząć uczyć włoskiego. Byłam we Włoszech na wymianie przez niecały tydzień. Zdążyłam poznać właśnie te pytania i odpowiedzi, które napisaliście (np, jak się nazywasz itp.). Ale np. nie miałam pojęcia jak to się pisze. Dlatego ślicznie dziekuję! I dziekuję za to, że chcę się wam na, pewnie dla was zupełnie oczywiste, pytania odpowiadać. A swoją drogą: jak myślicie, czy mam jakieś szanse sama nauczyć się podsaw włoskiego? Bez dodatkowych lekcji?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa