dlaczego z działu nauka

Temat przeniesiony do archwium.
dlaczego z działu nauka zrobił się worek, w którym zamiast dyskutować o języku, zastanawiać się dlaczego tak a nie inaczej, są same wątki "przetłumaczie proszę" "pilne, tłumaczenie" ???
Jak podnieść poziom forum...?
Forum ksztaltuja ludzie, i jesli pojawia sie wlasnie to to moze sa takie potrzeby. Tlumaczenie to tez nauka...Ale mozesz tu poruszyc jakis bardziej "ambitny" temat...zapewne ktos sie przylaczy do dyskusji. Tu wiele osob jest otwartych na propozycje.
A dlaczego tak myslisz?
Przeciez własnie poprzez tłumaczenia mozna sie sporo nauczyć. Zawsze ktoś cos doda, poprawi. Jest sporo dyskusji własnie lingwistycznych przy tej okazji.
Ej, chyba niezbyt dokładnie czytasz wpisy.
Ja mysle, ze chodzilo o co innego.
Wg mnie to forum nie jest odpowiednio zorganizowane, podzielone. W zasadzie wszystko mozna pisac wszedzie. Jakby np. byl dzial: tlumaczenia, to tam by mozna bylo prosic o przetlumaczenie, tak na przyklad. Jakby byl dzial: gramatyka, to tam by mozna bylo pisac pytania o gramatyke. Itp. Dzial piosenka, dzial uczelnie i kursy, dzial komunikacja itp.
I jeszcze, te dzialy powinny byc jakos tak zorganizowane, zeby sie narzucac, zeby nie dalo sie napisac czegos co nie pasuje w innym dziale. Ale czy to jest mozliwe? Nie wiem.
Witaj Sla! A co z Twoimi planami utworzenia własnego forum?
może moje zdanie:

dalszy podział niewiele da, katalog "Pomoc jezykowa" ma sluzyc w tlumaczneiach, rozwiazywaniu problemow typu: jak to napisac, dlaczego tak a nie inaczej - nie ma sensu do tego tworzyc nowych katalogow bo w koncu bedzie ich mnostwo, wiele podobnych do siebie i przed wpisaniem bedzie sie trzeba zastanawiac czy temat pasuje tu, czy tu, czy moze jeszcze gdzie indziej

druga sprawa to to ze wiele osob wpisuje tematy tam gdzie chce, nie patrzy specjalnie na katalogi. Ja to porządkuje w miare mozliwosci ale nad tym nie da sie zapanowac - nie da rady wymusic tego niestety :(

trzecia sprawa jest taka ze forum tworzycie Wy, wiele osob wchodzi tu zeby ktos za nich odrobil zadanie domowe (dotyczy to szczegolnie niemieckiego ale na innych jezykach tez jest obecne) - wiele osob tlumaczy cierpliwie, odpisuje wiec tworzy sie swiadomosc ze "tu zawsze pomogą, nic nie trzeba robić" - i ludzie to wykorzystują...
Masz racje, w końcu to ... forum
P.S. Pozdrawiam! Nie jest źle ;)
Witaj kwiatuszku :))
Boh, sama nie dam rady, ani nie umiem, ani nie mam tyle czasu. A nie zalezy mi na tym, zeby stworzyc kolejne takie samo forum, tylko zeby bylo wlasnie takie, gdzie kazdy by wiedzial gdzie i o czym pisac i kazdy by zagladal tam, gdzie sie pisze o tym co go interesuje. Pytalam tutaj czy sa osoby ktore sie znaja na tym (bazy danych i takie tam ), ale nikt sie nie znalazl, a ja sama nie mam dosc czasu zeby tutaj systematycznie zagladac, a co dopiero prowadzic forum, zajecie dosc odpowiedzialne, w kazdym razie ja to tak widze -:)
najogólniej chodziło mi o to, ze z forum zrobiło się miejsce gdzie spotykają się ludzie (generalizuję, proszę mi nie na wtykać że wszyscy), którym trzeba odrobić zadanie domowe lub przetłumaczyć kolejną piosenkę.
Madre dyskusje są tylko efektem ubocznym wątków "przetłumaczcie pilne" założonych przez osoby wygonione z forum np. GW.
Ja polecam forum "tłumaczenia" właśnie na GW. Tam nikt nikomu zadań nie odrabia, a toczą się bardzo ciekawe dyskusje dot. właśnie przekładu.
Temat przeniesiony do archwium.