GRAMATYKA WŁOSKA

Temat przeniesiony do archwium.
witam Was, od sierpnia wybieram się na kurs włoskiego jednak chjciałabym zacząć naukę od zaraz. Czy moglibyście mi napisać budowę zdań w czasie przeszłym, teraźniejszym i przyszłym? takie ogólne zasady jednak zrozumiale? bo spotkałam się tu z jakimiś konfiguracjami i końcówkami ale nie mam zielonego pojęcia o co w tym wszystkim biega. Bedę bardzo wdzięczna, pozdrawiam
Temat rzeeeka! Najpierw może popatrz na dział "gramatyka" na górze, przejrzyj też wyszukiwarke(obok), bo tam często ktoś to tłumaczył...niektóre posty są naprawde ciekawe...Jak uznasz, że dalej masz z czymś problem to zwróć się tutaj z pytaniami :) Powodzenia
Niestety gdybym znalazła budowę czasów nie zakładałabym tego tematu. Będę wdzięczna za jakieś sensowne rozpiski
Nie wiem czy jestes poczatkujaca , czy juz troszke poznalas jezyk? Jesli dopiero zaczynasz to chyba bez sensu uczyc sie konstrukcji zdam i czasow na samym poczatku? Zacznija od jakis przydatnych zwrotow...niezbednych slowek, krotkich wypowiedzi.. Jesli zapisujesz sie na kurs to tam wyjasnia ci gramatyke bardziej zawila gramatyke. Ja na twoim miejscu zaczelanym od osluchania sie z jezykiem i nauki podstawowych zwrotow...
Ale jesli jestes juz na etapie poznawania bardziej zawilej gramatyki to pytaj konretniej...nie da sie opisac gramatyki jezyka w kilku zdaniach...
Leeea a Ty jakbyś to przetłumaczyła:
"dimenticavo, ti voglio un bene prezioso,non riviniamolo mai".
dzięki
Cos w stylu..."Zapominalem, kocham cie ( lub bardzo lubie) w bardzo cenny sposob ( preziosa -to kosztownosci a dokladnie nie wiem jak przeniesc to na nasz jezyk ), nie niszczmy tego nigdy .
Emra a może by tak zapytać jakiegoś Włocha? :) ja tak czasem robie...nawet jak nie znasz...skype jest bardzo pomocny :P
ok zauroczona,zapytam dobrego znajomego włocha,dobry pomysł,dzięki.tylko żeby z tego jakieś jaja nie wyszły haha:BUŹ
Heheh :) No to życze szczęścia Emra, szczęścia! :)))
Ja chyba bym nie pytala...a jesli chodzi o uczucia to nie zawsze slowa sa najwazniejsze...sama go wyczujesz b po tum jak na ciebie patrzy, jak mowi do ciebie...Napisal, ze to uczucie jest dla niego wazne i nie chce go zniszczyc ...to znaczy, ze mu zalezy...a reszta zalezy od ciebie :)
Powodzenia.
http://www.univ.trieste.it/~nirital/texel/coni/coni.htm
nie wiem czy to ci sie do czegos przyda ale to bardzo fajna stronka dla poczatkujacych, odmienia czasowniki we wszystkich czasach i trybach, jesli chodzi o gramatyke to lepiej poczekaj na kurs tam ci wszystko wytlumacza najlepiej i najjasniej:) leeea dobrze ci radzi,lepiej na poczatek zaczac od prostych zwrotow,podstawowych slowek,powodzenia:))
Jezu, jaki bulwers, a co ja Ci takiego powiedziałam? Zawsze możesz sie tu zwrócić z pytaniami, ale nie ma sensu takiego ogromu materialu od zera tłumaczyć po raz setny, skoro ktoś sie już wcześniej namęczył...to tak jakbyś usiadła i powiedziała "a teraz mnie ucz" ehh...
dziekuję bardzo za ostatni adres. Okazał się bardzo przydatny bo zanim przystąpie do kursu będę umiała odmienić czasowniki przez osoby. Mam jednak pytanie, co to znaczy:

indicativo
congiuntivo
condizionale
imperativo
gerundio
infinito

oraz:
imperfetto
traposatto prossimo

bede wdzięczna:)pozdrawiam i dziekuję, że jesteście tacy pomocni:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa