Affettati misti - to po prostu pokrojone wędliny (prosciutto cotto, crudo, salame, mortadella ecc) serwowane na półmisku jako zapychacz po obiedzie, antipasto lub ew. drugie danie
Bruschetta - opieczony lub grillowany chleb ze świeżymi dodatkami - oliwą, czosnkiem, siekanymi pomidorami, tuńczykie itp, taka grzanka..
minestrone - gęsta zupa z 12 (wg przepisu ;) warzyw, podawana z warstwą tartego parmezanu, czasem z grzankami..
Cotoletta alla milanese - kotlet z mielonego mięsa (po mediolańsku)
braciola di maiale - jakaś część świniaka, chyba łopatka z grilla
pollo allo spiedo - kurczak z rożna
trota alla mugnaia - pstrąg na sposób mugnaia, a co to znaczy to jeden Pan Bóg wie
sogliola - sola, taka ryba, bardzo dobra z resztą, podawana zwykle z folii lub z grilla, z cytryną..
macedonia - to sałatka owocowa
caffe macchiato - moja ulubiona, kawa espresso z paroma kroplami mleka, zimnego lub ciepłego
caffe ristretto - malutkie mocne i aromatyczne espresso (nasza mała
czarna..;)
Co do przysłowia to odpowiednika bezpośredniego nie ma..chyba..saluti da Irvin