kategoria: Nauka języka włoskiego / forum: Pomoc językowa
Estupenda23
01 paź 2005
Mam ogromną prośbę. Czy mógłby ktoś przetłumaczyć mi na włoski to jedno proste zdanko...bardzo mi na tym zalezy poniewaz chcialabym wyslac jak najszybciej kartke z podziekowaniami do rodziny wloskiej....z gory dzieki..a oto zdanko:"Chcialabym podziekowac panstwu za goscinnosc, za wspaniala wloska kuchnie i za to ze moglam zobaczyc tak wiele pieknych miejsc..."
Chcialabym podziekowac
>panstwu za goscinnosc, za wspaniala wloska kuchnie i za to ze moglam
>zobaczyc tak wiele pieknych miejsc..."
Vorrei ringraziarli per l`ospitalita, buonissima cucina italiana e per quello che potevo vedere tanti belli posti
Estupenda23
01 paź 2005
Serdeczne dzieki za przetlumaczenie ! na pewno to wykorzystam:)
Iwon31
01 paź 2005
paiza pozwolisz:)
ringraziarli-ringraziarvi(voi-wam)
Buonissima-dobra stupenda-wspaniała (autorka niech wybierze jedno i drugie jest poprawnie)
italiana- l'italiana
e per quello che potevo vedere - e per aver potuto vedere tanti belli posti
Pozdrawiam Iwon31:)
[konto usunięte]
01 paź 2005
Iwon dzięki za poprawki. mam tylko takie jedno pytanko : jak właściwie napisać "dziękuję państwu"? Z twojej poprawki wynika, że ja napisałam źle, ale ty chyba też no bo "podziękaować WAM, to nie to samo co podziękować PAŃSTWU. Już zupełnie się w tym pogubiłam. Jak to jest z tą formą grzecznościową w liczbie mnogiej?
[konto usunięte]
01 paź 2005
acha, i dlaczego poprawiłaś italiana na l`italiana? wg mnie nie może być : buonissima cucina l`italiana, jak już coś to : la buonissima cucina italiana. ale może się mylę...
Iwon31
01 paź 2005
Widzisz Paiza u mnie jest wiekszosc ze sluchu tak jak brzmi z gramatycznego punktu widzenia nie jestem ci w stanie dokladnie wytlumaczyc Dlaczego? l'italiano gdyz uwazam iz powinien byc rodzjnik przed a ze mamy samoglaske wiec bedzie tak jak wyzej a jesli chodzi o ..ringraziarvi...to wam dziekuje..to co ty napisalas znaczyloby..ringraziarli..im dziekowac...problem ze ja to rozumiem ale nie potrafie ci wytłumaczyc
pozdrawiam Iwon