ok...dzisiaj rano weszlam i czytam... Dziewczyny nie jestesmy tutaj aby wytykac sobie bledy, Dada napisalas ze dziewczyny robia mnostwo bledow ale ich nie poprawilas, to byl maly nietakt z Twojej strony. Wazne ze sie staraja, a forum jest po to zeby a) nauczyc sie , b) pomagac sobie nawzajem. Druga sprawa to taka ze mieszkanie we wloszech nie ma tutaj duzego znaczenia, znam osoby ktore wyjechaly bez znajomosci jezyka lub mala znajomoscia, i spedzily tam po 8 lat,... i byly przekonane ze umieja wloski...bo przeciez mowia... Studiowalam na uj... gdzie uczyli nas poprawnej od strony gramatycznej formy j. wloskiego.
Jesli chodzi oc zasownik Litigarsi NIE litigarvi jak to napisala Dada..to dalej upieram sie przy swoim, z tego wszystkiego sprawdzilam wszystkie zrodla i wiem z emam racje, to jest poprawne... ale jest ta druga opcja-twoja... moja byla jak najbardziej poprawna!.Czas. litigarsi..figuruje w slowniku wlosko wloskim Zingarelli -odsylam do niego..(jeden z najlepszych an rynku), co oznacza ze jest to poprawne, podalam wczoraj nawet przyklady, co wiecej skonsultowalam z kolezankami filolozkami i znajomymi Wlochami!... Bronie swojej racji nie po to zeby udowodnic ze ja mam, ale zeby wyprowadzic wielu ludzi z bledu, bo jak sie ktos raz anuczy to potem trudno to wykorzenic naprawde!, ja uzasadnilam swoja racje 1000 przykladami a Ty jakie masz argumenty..Podwazylas moja opcje ale nie uargumentowalas swojej...
Jesli chodzi natomiast o Congiuntivo, to zauroczona wloskim masz racje, to jest potocznie(bez cong.), ale niestety nie poprawne z punktu widzenia gramatycznego... Czasownik SPERO..wymaga uzycia po nim congiuntivo.. sPERO che utu SIA...., wlosi owszem, czasto o tym zapominaja;). ale przeciez duzo wlochow mowi niepoprawnie;)...do czego sami sie przyznaja.;),
pozdrawiam wszystkich, i to tylko kwestia wyjasniajaca z mojej strony, robie to zeby pomoc, a nie cos udowodnic i radze zeby tak tutaj bylo, bo po to jest to forum, pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia!