zawiłości gramatyczne

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś zna może jakąs stronkę gdzie mogłabym znaleźć zwroty z mettere? W tak różnych sytuacjach są one używane, że chciałabym jakoś to uporządkować. Dzięki
Obawiam się ,że nie ma takiej strony.Niektóre wloskie czasowniki maja wielorakie znaczenie,tworza różne zwroty,w zalezności od "towarzystwa"innych części zdania,
mettere giudizio-byc rozsadnym
mettere a frutto-wykorzystać
mettere radici-zapuścić korzenie...idp
Ciao barbie cara;)
Chciałam sie zapytać ile uczysz się już włoskiego i jeśli mogę wiedzieć (oczywiście)do jakiego miasta jedziesz w Toscanii?
Baci tesoro ciao;)
Ciao,trudno powiedziec,jak dlugo się uczę,mialam przerwy w kontaktch z jezykiem,ucze się sama,tak "na oko"ok 3 lat minęlo od pierwszego kontaktu z wloskim.
Nie pamiętam miasteczka,do którego jadę,okolicę Prato,jakieś Monte...
Mam telefony,to mi wystarczy,śmieszne co?
A tam odrazu śmieszne:)
tak zapytałam bo ja to tylko Toscania ostatnimi czasy,ale akurat nie Prato tylko Viareggio;)
ok baci bella ciao:)
Barbie, a może masz jeszcze troszke tych przykładów...chętnie bym skorzystała please!!!!
http://it.wordreference.com/it/en/translation.asp?iten=mettere
mettere al mondo-wydac na świat
mettere in giro-puścić w obieg,rozpowszechniać
mettere in croce-dręczyć
mettersi a letto -polożyc sie
mettersi nei guai-wpędzić się w klopoty
mettere nel sacco-przechytrzyć
mettiamo che..-zalózmy ze....:)
Nikkaa, super! a może jestem zbyt wymagająca ale....nie spotkałaś się ze stronką gdzie byłoby więcej "literek" polskich? :>
Barbie!!Ja będe studiować na uniwerku w Pizie...A ty po co się wybierasz do Toscanii??Ta miejscowośc to może Montelupo?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Solo italiano