Futuro composto/Futuro semplice/forse

Temat przeniesiony do archwium.
Czy w włoskim są tylko te dwa czasy przyszłe? Kiedy stosujemy jeden a kiedy ten drugi?

I jeszcze jedno, jak mówimy o przypuszczeniach to możemy to wyrazić na dwa różne sposoby tak?

1)Forse + Passato prossimo znaczy to samo, co Futuro Composto? I odnosi się, do że ktoś coś może robił w przeszłości?

2)Forse + teraźniejszy prosty znaczy to samo, co Futuro Semplice? I odnosi się do tego ze może coś się dzieje teraz?

Czy pytania muszą być zadane w jakiś inny sposób żeby użyć opcji 1 lub 2?

Ale jeśli tak to, czym się różnią te odpowiedzi na to samo pytanie? Bo nie bardzo mogę to jakoś wytłumaczyć?
Perche Adi non risponde al Telefono?
- Dormira./Forse dorme.
- Non avra sentito./Forse non ha sentito.

I jeszcze taka prośba, czy mógłby mi ktoś polecić jakąś dobrą książkę z wytłumaczoną gramatyką włoską po polsku? Tylko wytłumaczona naprawdę jasno, jak dla początkujących.

Z góry dziękuje :*
W dużym skrócie na dwa pierwsze Twoje pytania, można powiedzieć tak:
Il futuro semplice - czas przyszły prosty używa się by wyrazić:
- czynność przyszłą - Fra due mesi partirò per Roma -za dwa miesiące wyjadę do Rzymu.
- niepewność, wątpliwość dotyczącą teraźniejszości-Quani anni ha Maria? Ne awrà 30 -Ile lat ma Maria? Bedzie miałą (około) 30.
Che ore sono? Saranno le 8 - Która godzina? Jest (chyba) 8.

Il futuro anteriore - Czas przyszły uprzedni używa się do określenia:
-czynności przyszłej, poprzedzającej inną wyrażoną czasem futuro semplice (po: appena, dopo che..) - Appena avrò finito questo lavoro, andrò in vacanza - Jak tylko skończę tę pracę, pojadę na wakacje
Dopo che avrò pranzato, prenderò un caffe - Jak zjem obiad, wypiję kawę.
- niepewności, wątpliwości, przypuszczenia dot. przeszłości - Che cosa sarà succeso? - Co się mogło wydarzeć?
jeszcze dodam, że il futuro anteriore tworzy się tak: avere lub essere (w fut. semplice)+ participio passato
A czym si rózni ten podany przezemnie przyklad?
FUTURO NEL PRESENTE

si usa per esprimere un dubbio, un’incertezza attuale.

Se sono uscito di casa alle otto senza orologio e qualcuno dopo circa mezz’ora mi chiede gentilmente che ore sono, posso rispondere

Saranno le otto e trenta circa.

Immaginiamo che io non abbia a casa un termometro (con questo nome si indica sia l’oggetto che serve per misurare le temperatura corporea che quello che misura la temperatura di un ambiente).Se oggi a Siena è una giornata particolarmente fredda ed io, che sono un ragazzo del Sud abituato al caldo e che odia il freddo, sto parlando al telefono con la mamma, dirò:

Fa un freddo cane! Ci saranno tre gradi

FUTURO NEL PASSATO

Quando l’incertezza è riferita al passato,bisogna usare il Futuro composto.

Se ho appena finito di assistere ad un’importante conferenza sull’Opera lirica e incontro un mio amico che mi chiede quanta gente c’era, io risponderò

...Mah...Ci saranno state trecento persone.

Con questo voglio dire che forse erano duecentottanta o forse trecentodieci.
PRESENTE NEL FUTURO

Domani parto per la Grecia.

Il Presente può essere usato anche in riferimento ad un’azione futura e non c’entra assolutamente la certezza che ciò che si dice avverrà nella scelta tra Presente e Futuro. E’ possibile infatti dire

Domani forse vado in montagna.

Anche la lontananza dell’azione dal presente non è importante

Tra due giorni parto per Londra.

Ma anche

Tra cinque anni smetto di lavorare.

Quindi possiamo dedurre che per parlare dei miei piani e programmi futuri posso benissimo usare il Presente. Questo rende più facili le cose per tutti quelli che in genere trovano un po’ di difficoltà nel ricordare le tante forme irregolari del Futuro. Ma conoscere queste forme è indispensabile se si vuole usare il Condizionale, dal momento che tutti quei verbi che hanno il Futuro irregolare, hanno anche il Condizionale irregolare. In altre parole chi conosce bene le forme del Futuro potrà usare automaticamente il Condizionale

Es. Verrò - Verrei (futuro semplice e condizionale presente di Venire)

Berrò - Berrei (Bere)

Andrò - Andrei (Andare
A mo|na tak po polsku, prosze...
prosze o chwilke cierpliwosci
PRZYSZLOSC W CZASIE TERAZNIEJSZYM

uzywa sie, by wyrazic watpliwosc, aktualna niepewnosc

Jesli wyszedlem z domu o godzinie 8 i ktos pol polgodzinie mnie pyta uprzejmie, ktora jest godzina, moge odpowiedziec.

bedzie (jest) ok 8.30

Wyobrazmy sobie, ze nie mam w domu termometru (ta nazwa wskazuje sie zarowno przedmiot, ktory sluzy do pomiaru temperatury ciala jak rowniez temperatury otoczenia). Jesli dzis w Sienie jest dzien zasadniczo zimny (chlodny) i ja, ktory jestem chlopakiem z poludnia, przyzwyczajonym do ciepla i nie nawidze zimna, rozmawiam z mama przez telefon i powiem:

to pierwsza czesc
Jest cholernie zimno. beda ze 3stopnie.
cd. 2
PRZYSZLOSC W PRZESZLOSCI
gdy niepewnosc jest zwiazana z przeszloscia(odnosi sie do przeszlosci), trzeba uzyc Futuro composto.

Jesli wlasnie skonczylam asystowac w waznej konferencji o sztuce lirycznej i spotykam przyjaciela, ktory pyta mnie ile osob bylo, odpowiem:

...Mah...bylo 300 osob

przez to chce powiedziec, ze byc moze bylo 280osob a moze 310
cd.3
TERAZNIEJSZOSC W PRZYSZLOSCI

Jutro wyjezdzam do Grecji.
Czas terazniejszy moze byc uzyty rowniez w odniesieniu do zajscia w przyszlosci, i nie ma to zupelnie nic wspolnego pewnosc, ze to co mowimy, nastapi miedzy terazniejszoscia a przyszloscia. Dlatego tez mozna i powiedziec:

Moze jutro jade w gory.
Rowniez odleglosc zdarzenia od terazniejszosci nie jest istotna.
Za trzy dni wyjezdzam do Londynu.

Ale rowniez
za piec lat przestane pracowac.
cd 4.
a zatem z tego mozemy wywnioskowac, ze aby mowic o swoich planach, programach na przyszlosc mozemy doskonale uzyc czasu terazniejszego.
to ulatwia znacznie sprawe tym, ktorzy maja pewne trudnosci w przypomnieniu sobie nieregularnych form czasu przyszlego. Aczkolwiek znajomosc tych form jest niezbedna przy uzyciu trybu warunkowego, w momencie gdy wszystkie te czasowniki, ktore w czasie przyszlym maja forme nieregularna, maja ja rowniez i w trybie warunkowym. Innymi slowy, ten kto, zna dobrze formy czasu przyszlego, bedzie mogl automatycznie uzywac tryb warunkowy.

np. Verrò - Verrei (futuro semplice e condizionale presente di Venire)
(przyjde-przyszedlbym/przyszlabym)

Berrò - Berrei (Bere)
wypije-wypilbym

Andrò - Andrei (Andare
to by bylo na tyle, mam nadzieje, ze pomoglam
dzikuje:*
czy ktoś mógłby mi napisać przykłąd discorso z przyszłości...?chodzi mi o moje plany na przyszłość....
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Życie, praca, nauka