ćwiczenie na czasy

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 116
poprzednia |
Mam problem z ćwiczeniem: Invitammo anche Gianni, ma ci rispose che.........(preferire) restare a casa. Zaprosiliśmy także Gianni, ale on odpowiedział, ze woli zostać w domu.
Nie jest to czynność uprzednia, więc trapassato odpada. Nie jest to odległa przeszłość więc remoto też odpada, opis chyba też nie, ale czy można w takiej sytuacji wstawić prossimo?
preferiva
dzięki za zainteresowanie i pomoc ale dlaczego imperfetto?
dlatego ze nie musi to byc czynnosc jednorazowa, moze trwac. dlaczego nie chcial wyjsc? bo widocznie wolal nie tylko w danym momencie zostac w domu, ale i pozniej.
a czynnosc, ktora trwa podczas drugiej czynnosci ktora jest wypowiadana w czasie przeszlym, bedzie w imperfetto.
nie wiem czy da sie z tego cos zrozumiec.
Przepraszam, ze Cię tak wypytuję,ale czy mozesz napisać mi zasady stosowania czasów przeszłych. Mam z tego kolokwium, a nie bardzo potrafię to dostosować.
Wiem, że: remoto to jednorazowe, zakończone czynności najczęściej z dalekiej przeszłości, trapassato to czynności uprzednie, imperfetto do opis stanów, lub sytuacji, a prossimo do bliskiej pzreszłości, której skutki trwają do teraz.
chodzi ci o same zasady uzywania czasow, czy nastepstwo czasow? (tak jak w tym cwiczeniu)
następstwa czasów nie znam kompletnie i nikt nam nigdy tego nie podał:)
mam super schemat nastepstwa czasow, ktory jak zobaczylam to rozjasnil pustke w mojej glowie. nie da rady go NIE zrozumiec. musze go tylko znalezc. jak masz czasm to poczekaj, albo podaj mi maila, to ci przesle, bo bede go musiala narysowac...
[email] bardzo serdecznie dziękuję i przepraszam za sprawianie tylu kłopotów
nie przepraszaj tylko czekaj:) juz tworze:)
a gdzie studiujesz? tak z ciekawosci.. :)
wyslalam:)
ilecka. jeśli możesz to prosze wyślij mi to również! [email] z góry dziekuje :)
Serdecznie dziękuje i powoli się z tym oczytuję. Jestem na ostatnim roku cywilizacji śródziemnomorskiej na filologii klasycznej na UJ. Włoskiego uczę się od trzech lat i przyznam szczerze, ze jest to oględnie mówiąc kurs przyśpieszony, ale bardzo lubię ten jężyk i chciałabym się jak najwięcej nauczyć.
wyslalam.
dla pozostalych chetnych: schemat jest po wlosku!
No to i ja jesli masz jeszcze cierpliwosc: [email]
poszlo! :)
hmmmm...czy ja też bym mogła prosić o ten schemacik:)??? [email]
serdecznie dziękuję i pozdrawaiam ciepło
a ja moglabym prosic ?
[email]
dziekuje z gory
ok, wiec ja rowniez przylaczam sie do prosby: [email]
wszystkim wyslalam, tylko twoja wiadomosc odsyla mi z powrotem. jestes pewna ze podalas dobry adres?
Jeśli Ci się jeszcze nie znudziło, to ja też stoję w kolejce:)
[email]
ja tez poprosze ten schemacik, z góry b, dziekuje;-) [email]
hej masz straszne powodzenie :> oczywiscie ja tez bede bardzooooo wdzieczna [email] za przeslanie tego cudo dzieki ktoremu wreszcie bedzie cos normalnie wytlumaczone ;)) ciao!
hehe poprosze o opinie raczej po przeczytaniu schematu:) a nie przed, bo jeszcze sie okaze ze nie takie z niego cudo:)
Ja tez bym bardzo bardzo bardzo [email]
Bardzo dziękuję!!
Dziekuje!!!
hmmm jak pisalas "nie da rady go nie zrozumiec" ;> mam nadzieje ze i mnie pozmoze ;)) jak go tylko dostane to napisze czy to cudo czy nie :>
jeśli i mnie byś go (schemacik;)) przesłała byłoby super :), bardzo proszę:)), [email]
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 116
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa