powinno się

Temat przeniesiony do archwium.
Ciao a tutti
Szukam i szukam i nie znajduję czasownika modalnego "powinno się, miec powinność", czy ktos moze mi pomóc? Np. zdanie: "Powinnam do niej zadzwonic" jak bedzie po włosku?
Saluti:)
DOVREI CHIAMARLA
ALBO: LA DOVREI CHIAMARE
No tak wiem, ale dovere znaczy musiec a mi chodzi o "powinno się", tak jak w niemieckim miedzy "man muss" a "man soll" jest różnica. Grazie lo stesso
dovrei chiamarla znaczy powinnam do niej zadzwonic
dovere w trybie condizionale presente znaczy powinno sie
POMO: pozdrowienia dla Torunia, moze mnie kojarzysz, bylam na Roma Tre w zeszlym roku, teraz juz na stale w pieknej (bleee...) Italii :))
no tak. Ale jak powiesz devo chiamarla - bedzie musze, a jak uzyjesz dovrei - to bedzie - powinnam
NO BA !!!KOCHANA !!!ANIA TAM TERAZ JEDZIE, A JA NA TORVERGATE POMYKAM, TERAZ TO JUŻ WIESZ KTO JEST KTO!!!HA AH AH
Pomo: ja juz to od dawna wiem:))) w ogole lecialam do Wloch razem z moim facetem...oraz la Soro :) jesli nazywasz sie Ola (tak jak ja), to nawet o Tobie mi cos opowiadala:)))
a poza tym to obecnie szukam pracy w Rzymie i cierpie z powodu opsy wietrznej (la varicella), czysta zlosliwosc losu w ten upal...
OSPY oczywiscie, nie opsy, czy jak tam mi sie napisalo:)
BENE, BENE !!!JASNE ŻE TO JA!!!PRZECIEŻ WIESZ!!!A CO SORO MÓWIŁA, ŻEBYM PEWNIE Z RZYMIANAMI NIE PRZESTAWAŁA ZBYTNIO BO MI WŁOSKI PSUJĄ !!!HA AH AHA POWIEDZIAŁA MI TO PRZED ODJAZDEM!!!!!!!!!!ALE JA ZNÓW SENTYMENTALNIE Z POŁUDNIEM ITALII SIE BRATAM!!!!MY Z ANIĄ ;JESZCZE NIC W RZYMIKU NIE MAMY !!!!POZDROWINKA!!!!TORUNIK NASZ !!!!
no cos tam o rzymie wspominala, ogolnie obgadalysmy jednak obrone oraz stosunki mesko-damskie z punktu widzenia doswiadczonych (ona) i sredniozaawansowanych(my) heheheeh bylo zabawnie:)))) a od dzis mam internet w domu i nie musze juz jezdzic do tesciow lub/i kafejek, alleluja! ;)
pozdrawiam rowniez i uciekam, bo mi goraczka wyraznie wzrasta
sciaoooo
NON NO!!!TY TAM UWAŻAJ!!!!CO?? PEWNIE WSPOMINAŁA O MOJEJ ZAKOŃCZONEJ RZYMKIEJ MIŁOŚCI!!!FAJNIE ŻE MASZ NETA TO SE CZASEM POGADAMY!!!I TRZYMAJ SIE TAM MOCNO!!WIETRZNA OSPO!!BACI!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia

Zostaw uwagę