consigliere

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc wszystkim! Wiecie moze jakiej funkcji w polskiej szkole odpowiada wloski consigliere? czy to jest jakis przewodniczacy rady pedagogicznej czy cos?
W dosłownym znaczeniu:

Consigliere (wł. doradca) – prawa ręka i główny doradca głowy mafijnej rodziny, nazywanego donem. Zadaniem consiglieri było wsparcie szefa mafii. Najczęściej byli to prawnicy lub bankowcy, którzy opiekowali się legalnymi interesami i podliczali zyski. Byli znawcami swoich dziedzin. Bez ich rady don nie podejmował prawie żadnych decyzji, szczególnie ekonomicznych. Według tradycji consiglieri mogli zostać jedynie rdzenni Sycylijczycy.

Nie za bardzo się znam na tamtejszych funkcjach pracowników szkół, ale pewnie odnosi się to do jakiegoś zastępcy dyrektora? Nie wiem, na prawdę jak to zinterpretować...
ja znalazlam taka definicje:
Il Consigliere è il responsabile, in stretta collaborazione con il Preside, del comportamento degli studenti. Nelle Scuole Superiori sono presenti tre consiglieri:
- Consigliere del Biennio
- Consigliere delle Terze e Quarte
- Consigliere delle Quinte

In particolare:
si preoccupa dell'assistenza e dell'animazione nei vari ambienti, svolge tutte le funzioni che gli vengono delegate dal Preside, in particolare il controllo delle assenze e dei ritardi, la soluzione di problemi educativi e disciplinari per i quali può convocare oltre gli alunni anche i Genitori.

Niestety nie wiem czy w Polsce istnieje odpowiednik tej funkcji. Z tego co wiem we Wloszech jest ro zazwyczaj jeden lub kilku profesorow, ktorzy oprocz swoich godzin pracy dodatkowo pelnia te funkcje.

Zostaw uwagę