Kinga

Temat przeniesiony do archwium.
Mam prośbę mógłby mi ktoś powiedziec jak brzmi po włosku imią Kinga i jak brzmią włoskie zdrobnienia tego imienia oraz jak brzmi forma tego imienia w wołaczu tzn "Kingo"? Z góry dziekuje !
Oddio, non ci posso credere!!
Ragazzi Jean Claude Van Damme!! Il mio attore preferito, qui sul forum!!

Imie Kinga w italii nie istnieje.
A po polsku jak brzmi zdrobnienie Kingi?? Kingusia?
Tutaj:
http://www.gens.labo.net/it/nomi/

nie znalazłem niczego, co byłoby podobne.

Włosi nie używają form wołacza, to nie jest język fleksyjny.
to juz wiem ze nie ma wolacza ani zdrobnienia ale czy na pewno nie ma w jezyku włoskim jakiegos odpowiednika tego imienia ?
Nie kojarzę żadnego. Być może jest, ale tak daleko odbiega swym brzmieniem od polskiej formy, że nie brałem go nawet pod uwagę.
Na przykład Regina....królowa.
Czy to imie nie może mieć z Kinga wspólnych korzeni?
Brzmieniowo jednak podobieństw nie ma żadnych.
w polskim przeciez tez jest imie Regina tylko wypowiadane inaczej, wiec raczej nei bedzie odpowiednikiem Kingi
Nie jest powiedziane, że jedno imie musi miec tylko jeden odpowiednik. Mogą funkcjonować niezależnie różne wersje tego samego imienia.

Wojciech i Albert pochodzą od jednego imienia Adalbertus.
KINGA
Pochodzenia węgierskiego, wywodzące się od imienia Kunegunt (przeksztalcenie niemieckiego im. Kunegunda). Imię to pojawiło się w Polsce w XIII wieku wraz z księżniczką węgierską Kingą, żoną Bolesława Wstydliwego. Zdrobnienia: Kingusia, Kinia.

PATRONKA:
Bł. Kinga (Kunegunda), urodzona w 1234 roku. Córka króla węgierskiego, żona Bolesława Wstydliwego. Po śmierci męża wstąpiła do klarysek, dla których ufundowała klasztor w Starym Sączu. Według legendy, dowiedziawszy się o braku soli w Polsce, wrzuciła do żup węgierskich swój pierścień, który górnicy odnaleźli w pierwszej bryle soli wykopanej w Wieliczce. Patronka górników. (Wspomnienie 24 lipca).
Imię: Kinga

Znaczenie imienia:
Osoba o wielkich uzdolnieniach praktycznych. Doskonale daje sobie radę w biurze, fabryce oraz w domu. Osiąga dobre wyniki w pracy, zaś w rodzinie jest dobra żona i przykładna matka. Może być skąpa lub rozrzutna. Lubi wykwintne ubiory, ceni wszystko, co może dać uroku kobiecie. Lubi otaczać się adoratorami. Ciągle jest zajęta, poświęca się sztuce oratorskiej, posiada uzdolnienia artystyczne, zwłaszcza malarskie.
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę