WSTĘP DO JĘYKOZNASTWA po włosku

Temat przeniesiony do archwium.
WSTĘP DO JĘYKOZNASTWA po włosku
Czy ktoś wie gdzie mogę to znaleźć?
błagam o linki :)
Mam jakies włoskie linki, jest ich trochę, nie sprawdzalam ich wiec nie wiem co zawierają. Wysle Ci na email, to sobie sprawdzisz, moze cos znajdziesz
o dzięki Niezapominajeczko :)
pozdrawiam :)
wyslalam
A co konkretnego potrzebujesz?
Popytaj moze na Chomiku. Moze Ci co interesuja sie j.wloskim bedą bardziej zorientowani
WSTĘP DO JĘYKOZNASTWA

Mniej więcej coś takiego:

Zakres badań i dziedziny językoznawstwa:
v Językoznawstwo jako nauka: powstanie językoznawstwa jako samodzielnej nauki;
v Językoznawstwo jako nauka intersycyplinarna. Związki z innymi naukami: a) antropologią, anatomią i fizjologią, akustyką; b) psychologią, logiką, teorią informacji; c) socjologią, etnografią , historią, nauką o literaturze, historią, archeologią.
v Rodzaje językoznawstwa: językoznawstwo ogólne (teoria języka, metodologia i historia badań lingwistycznych); językoznawstwo szczegółowe (opisowe, empiryczne: opis pojedynczego języka punktu widzenia synchronicznego); językoznawstwo porównawcze (typologiczne i genetyczne);
v Działy językoznawstwa: fonetyka, fonologia, morfologia, składnia, fleksja, słowotwórstwo, leksykologia, leksykografia, frazeologia, onomastyka, toponomastyka, semantyka, stylistyka, geografia lingwistyczna, dialektologia, historia języka, gramatyka historyczna, etymologia
v Językoznawstwo praktyczne (stosowane): ortografia, logopedia, dydaktyka językowa, teoria przekładu.
To moze lepiej jakbys poszukał w bibliotece językowej, bo to czego szukasz, to juz dla bardzo wtajemniczonych;)
:) Fajne linki, tylko szkoda że akurat tego tam nie ma :)
Ale na pewno się przydadzą :) niektóre rzeczy są tam bardzo fajne.

pozdrawiam :)
chyba masz rację :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Studia językowe