essei czy loro?!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, jestem samoukiem i nie rozumiem jednej rzeczy. DLaczego w niektórych tabelach koniugacyjnych wystepuje dla III os. l. mnogiej "loro" a w innych "essei"? co to jest za różnica?
W starszych tabelach koniugacyjnych mozesz znalezc formy zaimkow dla 3 os.l.poj i 3 os. l.mn, ktore powoli wychodza z uzycia (jezyk sie "umowoczesnia") :)

lei = ella (w odniesieniu do osob), essa (w odniesieniu do przedm. nieozywionych i zwierzat)

lui = egli (osoby), esso (przedmioty i zwierzeta)

loro = essi (oni) esse (one) w odniesieniu zarowno do osob jak i przedmiotow
nas obcokrajowców uczą formy loro=oni,one, bo takiej formy używa się w mowie,zawsze gdy chcesz powiedzieć oni,one-loro

essi uczą się włosi w szkołach odmieniając czasownik, jednak w mowie tego nie używają.

pamiętam sytuację, gdy odmieniając mojemu Ale jakiś czasownik użyłam form "lui,lei.loro"-stwierdził,że tak się absolutnie nie odmienia, 3 dni się z nim spierałam.
doszliśmy do kosensusu,że widocznie obcokrajowców się tak uczy, aby nam było łatwiej, włosi w szkołach ucząc się gramatyki używają "egli, essi".
dziękuję Wam bardzo:) już rozumiem.
Wg mojej książki formy egli,essa używa sie w języku oficjalnym,a lui lei w mowie potocznej.
Y. To komplikuje sprawę. Jak się wobec tego ma Lui z dużej jako zwrot grzecznościowy? Jest grzecznościowo-potoczny?
nie zgadzam się.egli,essi-nie używa się już w mowie.

Lui z dużej litery nie istnieje. forma oficjalna Pan,Pani-Lei z dużej litery
W mowie potocznej na pewno nie używa się tych zaimków.Z całą pewnością używa się egli - on i ella - ona w języku oficjalnym np.na określenie osoby pisarza, naukowca itp.Używanie tych zaimków świadczy o wysokiej kulturze językowej. Natomiast esso i essa faktycznie używa się rzadziej.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka