passato Imperfetto

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Was serdecznie mam małą prośbę, A mianowicie prosze Was o podanie mi czasowników NIEREGUlARNYCH w czasie Passato IImperfetto,
( podobno jest ich niewiele) (?)
plisssss, szukałam w necie ale coś nie mogłam wyszukać, a w książce napewno ich niema :( plissssssss
aj i jeszcze oczywiscie ich odmiany, bo tego tymbardziej potrzebuje żeby się nauczyć :)
(będe sazukać dalej, ale jakby ktoś wiedział i niebyło by wielkim problemem podanie mi tej informacji to prosze o odpowiedź ) :)
http://www.italian-verbs.com/verbi-italiani.htm
Kurcze ja nic z tej strony nie rozumie, tam jest wszystko napisane po włosku....( wszystko), nie jestem w stanie przetłumaczyc nawet 1 zdania, nie znajde tych czasowników w ten sposób.. :( przykro mi, mam włoski na poziomie podstawowym ojoj :(
heh i jeszcze nie dam rady wejśc na te stronę, nie ładuje się.
No, to skąd wiesz, że nic nie rozumiesz i że jest po włosku, skoro ci się nie ładuje ta strona, hę?
no raczej ci tego nie udowodnie hehhe śmieszne :) mam sie tłumaczyc z tego że nie moge wejść na stronę ( chyba nie o to chodzi w "pomocy jezykowej") , ale jesli chcesz wiedzies to przy wejsciu na język angielski STRONA NIE WCHODZi
Nie wiem czemu sie nie załaduje, nie mam pojęcia :P
Pytam się skąd wiesz, że ta strona jest po włosku, skoro jej otworzyć nie możesz.
moim zadaniem było odnalezienie czasowników "avere i essere - ruchu w czasie passato proosimmo( zrobiłam to)

potrzebuje teraz czasowników w czasie passato imperfetto- nieregóralnych, niestety nie weiem gdzie je znaleźć( podobno jest ich bardzo mało), prosze was TYCH którzy moze wiedzą jakie to czasowniki - o ich podanie, bądź o podanie mi strony gdzie je moge znaleźć. W ksiazce jaką posiadam niestety ich niema.
plisssss
strona o wersji włoskiej mi wchodzi , nic z niej nie rozumie, spróbowałam wiec wejśc na język angielski( bo moze w ten sposób bym coś "skumała"-NIE ŁAduje Się :(
chociażby: essere, fare, bere, dire
to co sie z nimi dzieje w passato imperfetto skoro są niereguralne???
bo wiem ze w przypadku reguralnych zmieniamy końcówki

Ale co sie dzieje z tymi nieregularnymi?????????
????
Rzeczywiście trudno trafic na coś kompleksowego ale klikając na 4 link na tej stronie dotrzesz do krótkiej wzmianki na temat czasowników nieregularnych w Imperfetto.
http://italiano.sismondi.ch/search?SearchableText=L%27imperfetto+-+coniugazione+%28S4%29
O ile dobrze pamiętam nieregularnie odmieniają się prawie wszystkie (jeśli nie wszystkie;-) czasowniki zakończone na -rre
..masz tu (po prawej stronie) wyszukiwarkę.. wpisz np. : czasowniki nieregularne.. jest ich raczej dużo..
:)
zobacz tutaj http://it.wiktionary.org/wiki/Appendice:Verbi_irregolari
ojojoj cięzko sie szuka heheh
..znalazłaś?... imperfetto ( czas przeszły niedokonany)odmieniane czasowniki nieregularne (II kon. zakończone na ...-ere)mają takie same końcówki jak regularne
io ...-evo (bevevo)
tu ...-evi (bevevi)
lui ... -eva (beveva)
noi... - evamo (bevevamo)
voi... -evate (bevevate)
loro...-evano (bevevano)

...odmieniać jest łatwo, ale używać w zdaniu, przestrzegając następstwa czasów..to dopiero jest sztuka!..
:)
>podanie mi czasowników NIEREGUlARNYCH w czasie Passato IImperfetto,
>( podobno jest ich niewiele) (?)

Czasowników nieregularnych jest bardzo dużo, ale na szczęście większość z nich ma regularne imperfetto. Tych nieregularnych w imperfetto jest niewiele. Miał rację BOJA, mówiac, że są nimi te zakończone na -rre (porre, tradurre, opporre, ). Ich nieregularność wpolega na tym, że zmieniają "rdzeń", końcówka natomiast jest taka jak u regularnych:

porre - pon-evo; pon-evi, pon-eva...
opporre - oppon-evo, oppon-evi...
tradurre - readuc-evo, traduc-evi...

Inne z nieregularnych w imperfetto to znane ci:

- "essere" - umiesz odmieniać (ero, eri...)
- "fare" - facevo, facevi...
- "muovere" - movevo, movevi...
- "cuocere" - cocevo, cocevi...

To nie wszystko.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Studia językowe