Italianistyka UJ/AP

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,
mam parę pytań :)
1) Co myślicie o filologii włoskiej na UJ i AP/UP ? Którą wybralibyście ?
2) Jakie są progi na UP ?
3) Czy można startować z włoskim "od zera" ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
trza było się wybrać na dni otwarte i się pytać...
progi są zwasze a jakie to kwestia rocznika i sposobu rekrutacji.
Info na stronach ucelni ale mogę podpowiedzieć -
na UP liczą TYLKO wynik z języka obcego rozszerzonego. w przypadku [prawie pewnym] takiego samego wyniku liczą średnią z polskiego, historii i drugiego obcego.
np. os1 86% pol 5 hist 4 2gi język 3
os.2 86% pol 4 hist 4 język 5
kto się dostanie?

jak dla mnie system durny bo wszyscy gadają że tylko matura się liczy a potem wychodzi no ale nic nie poradzimy...
aha włoski od zera tak. obecnie na filologie chyba wszystkie nie wymagają znajomości języka.
Dzięki za informacje :)
A co do dni otwartych, to aż takim debilem nie jestem, żeby nie wiedzieć, że tam wszystkiego można było się dowiedzieć, ale akurat wtedy nie było mnie w Krakowie... :/
:)
jeżeli mogę wam coś doradzić to stanowczo odradzam AP. kończę tu właśnie italianistykę i jest naprawdę niefajnie.
a czemu niefajnie???
ja też tam studiuję i mi się osobiście podoba... i znam ludzi którzy studiując na UJ przenieśli się na UP, i twierdzą że na UP jest duuużo lepiej...
z czym jest lepiej?
stanowczo i szczerze odradzam UJ. (mimot ego, że UŚ np. ma o wiele niższy poziom) non chiedete perche'... nie polecam! pozdrawiam natomiast serdecznie :)
jak juz coś tak odradzacie to przynajmniej powiedzcie dlaczego, bo co to za rada...
właśnie napiszcie proszę czemu odradzacie daną uczelnie bo dla jednego może być to powodem programu dla innego poziomu a dla trzeciego towarzystwa, napiszcie prosze co nie pasi na uj a co na up bo maturka mi poszła lepiej niż myślałam więc chciałabym jednak próbować na italianistykę i właśnie kwestia gdzie...
pausina, nie słuchaj nigdy głupkowatych rad. UJ jak na Polskie warunki jest najlepszą uczelnią.
http://www.rp.pl/artykul/2,303972.html
Proponuję przerzucić podawanie szczegółowych argumentów na priv - tak trudno osądzić, czy to jest wielki dramat w stylu "pani X krzywo na mnie patrzyła, a w ogóle za dużo zadawali" czy może jakieś merytoryczne zastrzeżenia.
Wie ktoś może ile osób zlożylo papiery na j. wloski w zeszlym roku na UP?
Więcej niż na hiszpanski? ;)

Jeżeli mamy kilku kandydatów np.

1. 90% oceny 2,2,2
2. 89% oceny 5,5,5

To ta z wynikiem 90% dostanie się mimo ze ma zle oceny czy może od razu dodaje się oceny do wyniku matury ?

A w ogóle podejrzewam że lista urwie się NAJNIŻEJ na osobie z ~90% ... :(
Zastanawiam się czy jest sens skladac mając 77% ? ...
Przecież jeszcze nie było wyników...
no nie bylo wyników ale ja liczę mój wynik z zeszlego roku..
Ponawiam pytanie:
ILE OSÓB zlożylo rok temu papiery na wloski na UP ? :) wiecie może?
Ja dołączam się do pytania:) Chodzi mi o konkretne progi na UP w Krakowie na język włoski z zeszłego roku, bo niestety nigdzie nie mogę ich znaleźć w internecie...
Wiem, że co roku wygląda to inaczej, ale chciałabym wiedzieć chociaż orientacyjnie czy mam szansę się tam dostać z 76% z rozszerzonego angielskiego i 5 na świadectwie z wymaganych przedmiotów. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.
rok temu było 7 osób na jedno miejsce, mk masz szanse z takim wynikiem, ale dużo zależy od testu
7 osób na miejsce?! ale mówimy o UJ ?

Mnie interesuje UPedag., UJ to "za wysokie progi" (punktowe :P) jak dla mnie niestety :(

Chcialam dodać że w tym roku na Un.Pedagogicznym testów predyspozycji językowych NIE MA. Liczy się wylącznie wynik z języka nowożytnego.
Hej! Mam pytanie - ile czasu się ma na wpłacenie kasy za pierwszy semestr wieczorowych od ogłoszenia wyników?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa