Słownictwo tematyczne - fryzjerstwo

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie,
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, i podać słownictwo związane z branżą fryzjerską byłbym wdzięczny.
Szukam, znajduję i znam już kilka słówek, ale to jest dla mnie kropla w morzu potrzeb.
Jeśli ktoś się orientuje i zna słownictwo z zakresu farbowania, procesów koloryzacji, sprzętu fryzjerskiego itp.. będę wdzięczny.
Słownictwo typu grassi, coloratti, uomo, permamente znam :) Będę wdzięczny za zgłębienie tematu.

Pozdrawiam
tu masz naprawdę wszystko... ;)
http://www.modacapelli.eu/hair-lexicon/vocabolario-tricologia-b.html
No popatrz! A ja już miałem ci napisać coś w stylu: Ooooo chłopie, ciężko z tym będzie.
Masz człowieku szczęście.
BABY górą! ;D
Dziękuję :)
Jak by ktoś miał coś jeszcze, to również będę wdzięczny.
Z linku powyżej pomału tłumaczę kolejne słówka, ale połowy nie ma w słowniku internetowym.
edytowany przez wojtekl: 20 lut 2011
FRYZJERSTWO

Witam pytanie do Wojtekl:jestem ciekawa po co Ci te słówka fryzjerskie co masz współnego z fryzjerstwem??pracowałm troszke w Rzymie we Włoskim Salonie fryzjerskim i pare słówek poznałam.
Pozdrawiam
Witaj Magdo,
Proszę o to słownictwo, ponieważ pracuję w hurtowni artykułów fryzjerskich, zajmuję się importem Włoskich kosmetyków. Co jakiś czas organizujemy szkolenia z udziałem Włocha, i chciałbym się nauczyć słownictwa z tej tematyki, ponieważ czasem trudno znaleźć tłumacza.
Jeśli jesteś z 3-miasta, to zapraszam do współpracy :) Szkoleń nie jest dużo, ale dobrze jest mieć namiary na kogoś obeznanego w temacie, chcącego zarobić parę zł.
Pozdrawiam
Witaj
hm....niestety nie mieszkam we Włoszech wróciłam do Polski ale nadal szukam pracy w tej branży lub pochodnej...jest ciężko bo nie znam języka...jeśli chodzi o te słówka to znam tylko podstawowe:
talio-strzyżenie,piega-modelowanie,colore-kolor,mesch-balejage,colpidisole-pasemka refleksy,tartamenti capelli-mycie włosów,phon-suszarka,seggio-fotel,prego seggio-prosze na fotel,seccare-suszyć,chiarire-prostować,piasta-prostownica,capello-włos,forsi crescere capelli-zapuścić włosy.Niestety to tyle może coś Ci się przyda.Fajna masz prace:)
Pozdrawiam
chiarire-prostować,piasta-prostownica,capello-włos,forsi crescere capelli-zapuścić włosy

chiarire-rozjasniac, stirare-prostowac, piastra-prostownica, farsi crescere i capelli-zapuszczac wlosy
ekstejszyn-ekstejszyn.:)
a jak jest strzyżenie -pocieniowanie i zrobienie pazurek-wybieram się do fryzjera i boję się w zeszłym roku jak podcięła fryzjerka grzywkę to załamałam się
i tak ci nie zrobia, jak chcesz. cieniowanie-scalare, pazurki nie wiem (kto teraz w pazurkach chodzi).
Mnie czasami, jak się wk..ię zdarza się je obgryzać, ale to naprawdę sporadycznie.
O pazurkach mówię, rzecz jasna.
rzeczywiście czemu mi te pazurki przyszły na myśl?nie wiem..wystarczy,żeby pocieniowali,ale wątpię,że to się uda w Italii
frangia grzywka
Wojtek a nie mozesz napisac tak po prostu jaka to marka i kilka slow ztych wloskich opakpwan..slow ktore sprawia jaci trudnosc w zrozumieniu..balsamo to odzywka np shampoo to szampon ,capeeli grasi wlosy przetluszczajace sie capelli delicati wlosy delikatne ,capelli chiari..wlosy blond capelli spenti wlosy bez blasku itp...Mozesz?
SettediNove,
Słownictwo z opakowań mam opanowane, rodzaje włosów, kolory, balsamy, szampony, odżywki, spraye, serum, maski, lotony itp... bo to wszystko mam właśnie na opakowaniach i jakoś sobie tłumaczę. Część jest też dość podobna do naszych nazw.
Chodzi mi bardziej o słownictwo jakie może wystąpić podczas szkolenia np wł. przycinać (włosy), pasemka, dobierać pasmo (włosów), grzebień, szczotka, ....

Nie mniej, dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, na pewno się przydadzą.

A tak przy okazji, dostałem ostatnio nowe farby i część z nich to seria np Blond Chiaro MAROON GLACE. Może mi ktoś podpowiedzieć znaczenie słowa Maroon Glace? Nigdzie nie mogę znaleźć :\
Będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Witaj, Wojtku, marron glace to kolor kasztanowy, jasny lub ciemny. http://www.loreal-paris.it/colorazione/il-colore/excellence-creme/marron-glace.aspx. A samo slowo marron glace (fr.) oznacza cukierek z kasztana, ktory zostal wczesniej namoczony w syropie i pokryty lukrem. Uwaga, podobno na wlosach blond ma efekt rozowawy.
mowiac krotko marron glace doda wiecej blasku../łysa glaca ..ktora sie swieci/lśnienia..polysku..jesli juz tak na chlopski rozum tlumaczyc :D
szczotka to spazzola grzebien to pettine
Dziękuję :)
Tera to jo :)
Temat przeniesiony do archwium.