Rodzajniki nieokreślone.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
sam początek, a ja już mam problem! to nie wróży jakoś specjalnie dobrze na przyszłość :)) tak więc, mam nadzieję, że mi pomożecie :)

mam mały problem z rodzajnikami nieokreślonymi. skoro w przypadku rodzajnika określonego oko w liczbach pojedynczej i mnogiej to: l' occhio i gli occhi, to wg. tabelki w moim podręczniku (Włoski. Kurs Podstawowy. Wyd. EDGARD) w przypadku rodzajnika nieokreślonego powinno to wyglądać tak: un occhio i dei occhi. jednak w odpowiedziach do ćwiczenia następujących po wyjaśnieniach widnieje un occhio i degli occhi.

czy ktoś mógłby mi proszę wyjaśnić dlaczego? :)
edytowany przez Grey_Wolf: 21 maj 2011
Liczba mnoga od un occhio to degli occhi, ponieważ słowo occhio zaczyna się od samogłoski.
Rodzajnik nieokreślony un występuje w liczbie pojedynczej tam gdzie rodzajniki określone il i l' (w rodzaju męskim, przed samogłoską). W liczbie mnogiej tam gdzie byłby rodzajnik określony i zamienia się na dei a tam gdzie byłby gli (liczba mnoga od lo i l') jest degli.

Czyli wygląda to mniej więcej tak:
un (il, l' r. m.) -> dei (i) / degli (gli, czyli lm. od lo i l').
edytowany przez Silva90: 21 maj 2011
musiałam to analizować przez kilka minut żeby wreszcie złapać (może nie mam takiego daru do języków jak zawsze myślałam), ale już rozumiem :)) dziękuję Ci Silva :)
Też długo tego nie ogarniałam, uczę się drugi rok i dalej czasem mi się myli.
Dlatego zrobiłam sobie taką przyjemną tabelkę i jest prościej: http://b62.grono.net/108/99/gallery-1[tel]x500.jpg ;)
edytowany przez Silva90: 21 maj 2011
wow! dziękuję! wydrukuję ją sobie i powieszę w jakimś widocznym miejscu, może łatwiej to zapamiętam :)) ja uczę się dopiero trzeci dzień, więc nie spodziewam się cudów, ale to na pewno pomoże ^^

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa